Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548

Macu123 09 Nov 2021 20:56 975 11
    Macu123
    Level 5  
    Witam
    Wymieniałem amplitunery, poprzednio również miałem onkyo. 5.1, głośniki na 8 ohm, zakres w tym amplitunerze to 6-16.
    Podłączyłem do wejść front a surround i center. (tutaj miałem pooznaczane kable, więc jedyne gdzie mogłem popełnić błąd to lewy/prawy, plus minus ok).
    Połaczenie optyczne. W TV mam wpięte do optycznego, ustawione w telewizorze na optyczne. Na amplitunerze ustawione TV/CD (na aux też nie działa).
    Problemem jest brak dźwięku. Jedyne co słysze to szum przy podkręceniu głośników. Gdzie popełniłem błąd?
    Dodam też ze amplituner kupiony używany, więc nie mam pewności co do jego 100% sprawności.
    Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548 Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548
    Mobali
    Level 41  
    Czy w trybie tunera jest dźwięk na kolumnach? Podłącz do amplitunera cokolwiek (na przykład nawet sygnał z komputera) do jednego z wejść (na przykład AUX lub CD) i sprawdź czy w kolumnach pojawi się dźwięk. Podaj także trochę więcej danych - jaki to TV? Czy jesteś w stanie zrobić zdjęcia tych podłączeń?
    Macu123
    Level 5  
    Tv Samsung QE75Q80AA.
    Na zadnym z trybów dvd aux itp nie działa dzwiek (jesli to o sprawdzenie tego chodziło).
    Ponizej zdjęcia polaczen.
    Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548 Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548 Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548 Podłączenie amplitunera Onkyo HT-R548
    wolek123
    Level 21  
    Wrzuć na USB jakiś plik z muzyką i zobacz czy będzie grało.
    Macu123
    Level 5  
    wolek123 wrote:
    Wrzuć na USB jakiś plik z muzyką i zobacz czy będzie grało.

Nie dysponuję pendrivem, ale jak trzeba to załatwię. Jest to niezbędny krok do sprawdzenia czy nie sprzedano mi wadliwego urządzenia, a jest to błąd podłączenia?
    Mobali
    Level 41  
    Może prościej pożyczyć gdzieś w pobliżu "pendraka" USB na taki szybki test?
    Macu123
    Level 5  
    Sprawdziłem to inaczej. Podłączyłem laptopa kablem hdmi i odpalilem muzykę.
    ( podłączenie było do tego samego wejscia hdmi co ustawienie na amplitunerze np. Game-game).
    Nie gra.
    Więc albo jest zepsuty amplituner albo źle podłączone głośniki dalej nie wiadomo. Aczkolwiek tak jak pisałem, miałem je pooznaczane więc jedynie gdzie moglem sie pomylić to lewy/prawy, przy czym centralny jest tylko jeden więc on powinien grać tak czy inaczej?
    Polon_us
    Level 42  
    Na miejscu kolegi wykonałbym reset amplitunera do ustawień fabrycznych. Nie wiadomo przecież, co poprzedni właściciel miał ustawione.
    Można rozważyć sytuację, że przypisania wejść zostały zmienione i np. wejścia optyczne zostały usunięte.
    Po reset amplitunera wejścia optyczne będą przypisane zgodnie z opisem na obudowie.
    Jest to ustawienie domyślne.
    MDD
    Level 30  
    Jesteś pewny że masz włączone głośniki. Na zdjęciu tego nie widać. Speaker A i B. Powinno się święcić na wyświetlaczu. Sprawdzić na słuchawkach.
    wolek123
    Level 21  
    Widać że A jest na wyświetlaczu. Do B nie ma podłączonych głośników.
    Macu123
    Level 5  
    Reset amplitunera pomógł ;) dzieki