Witam
Proszę o wskazówki w poniższym problemie.
W kupionym mieszkaniu podczas „urządzania się” doszło do zwarcia elektrycznego.
Zadziałał jedynie korytarzowy „topikowy” 20A.
W mieszkaniu były 3 „esy” (oświetlenie B10, gniazdka B16 oraz piekarnik C16 ).
W kilka dni przyjrzałem się instalacji (puszki na wierzchu i sprawdziłem obwody).
Stan instalacji:
Zasilanie 2 żyły aluminium.
Mieszkanie - instalacja Cu 3 żyłowa.
8 obwodów – 4x oświetlenie 1,5mm2 ; 4x gniazdka 2,5mm2 (1x ogólne pokojowe, 1x pralka, 1x piekarnik, 1x lodówka).
Założona większa tablica i każdy obwód na osobnym esie (B10 i B16).
Po porządkach nadal wybiło korytarzowy topikowy 20A.
Spróbowałem sprawdzić na krótko. Podpiąłem B10 do zasilania (w mieszkaniu przy rozdzielnicy za wyłącznikiem 10A (cała instalacja mieszkaniowa była odpięta)).. i jakże się zdziwiłem – zadziałał również korytarzowy.
Zgłupiałem – chciałem się upewnić, że problem jest w mieszkaniu a tu wyszło że na zasilaniu (co nie znaczy że w mieszkaniu jest dobrze – sprawdzę gdy zasilanie będzie ok).
Proszę podpowiedzieć co ewentualnie jeszcze sprawdzić oraz właściwie co zrobić z tym problemem..
Zgłosić w spółdzielni? W energetyce? Szukać elektryka i co dalej..?
PS. Dodatkowo rura gazowa uziemiona. Zamyka obwód z fazą. Ale tym się zajmę gdy zasilanie będzie w porządku.
Pozdrawiam
Proszę o wskazówki w poniższym problemie.
W kupionym mieszkaniu podczas „urządzania się” doszło do zwarcia elektrycznego.
Zadziałał jedynie korytarzowy „topikowy” 20A.
W mieszkaniu były 3 „esy” (oświetlenie B10, gniazdka B16 oraz piekarnik C16 ).
W kilka dni przyjrzałem się instalacji (puszki na wierzchu i sprawdziłem obwody).
Stan instalacji:
Zasilanie 2 żyły aluminium.
Mieszkanie - instalacja Cu 3 żyłowa.
8 obwodów – 4x oświetlenie 1,5mm2 ; 4x gniazdka 2,5mm2 (1x ogólne pokojowe, 1x pralka, 1x piekarnik, 1x lodówka).
Założona większa tablica i każdy obwód na osobnym esie (B10 i B16).
Po porządkach nadal wybiło korytarzowy topikowy 20A.
Spróbowałem sprawdzić na krótko. Podpiąłem B10 do zasilania (w mieszkaniu przy rozdzielnicy za wyłącznikiem 10A (cała instalacja mieszkaniowa była odpięta)).. i jakże się zdziwiłem – zadziałał również korytarzowy.
Zgłupiałem – chciałem się upewnić, że problem jest w mieszkaniu a tu wyszło że na zasilaniu (co nie znaczy że w mieszkaniu jest dobrze – sprawdzę gdy zasilanie będzie ok).
Proszę podpowiedzieć co ewentualnie jeszcze sprawdzić oraz właściwie co zrobić z tym problemem..
Zgłosić w spółdzielni? W energetyce? Szukać elektryka i co dalej..?
PS. Dodatkowo rura gazowa uziemiona. Zamyka obwód z fazą. Ale tym się zajmę gdy zasilanie będzie w porządku.
Pozdrawiam