Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikro sterownik silnika krokowego

Zbychul 11 Nov 2021 20:39 321 4
    Zbychul
    Level 22  
    Potrzebuję (na własny użytek) dorobić do wieloliniowej poziomnicy laserowej MECHANICZNY włącznik blokady. Nie chodzi tylko o odłączenie napięcia, ale o zablokowanie elementów ruchomych wewnątrz dla ochrony przed rozkalibrowaniem od wstrząsów. Można to oczywiście zrobić ręcznym suwakiem na obudowie, ale każde dotknięcie ww. na wysokim statywie powoduje przestawienie linii. Mam zdalne sterowanie wł/wył, mikro siłownik z silnikiem krokowym (innych nie widzę) z opisu: krokowy, dwufazowy silnik czteroprzewodowy, rezystancje uzwojeń ok 14 ohm. Po wielu poszukiwaniach znalazłem sterownik który do sterowania posiada interesujące mnie funkcje: lewo-prawo , innych tzn. z krokami nie potrzebuję.
    Problem polega na wymiarach tego sterownika. :cry: Czy ktoś spotkał się ze sterownikami o faktycznie miniaturowych wymiarach, choćby zbliżonych do tego "siłowniczka"?

Mikro sterownik silnika krokowego
    Jarzabek666
    Level 38  
    Jak cię interesuje tylko lewo/prawo to czemu się nie zainteresujesz A4988? Do tego jakiś stały PWM choć by na NE555 i dwa przyciski (podwójne NO).
    mpier
    Level 28  
    Jeśli masz możliwość zbudować samodzielnie, to attiny13a razem z odbiornikiem podczerwieni będą mniejsze od tego silnika.
    Zbychul
    Level 22  
    Dzięki , obie wersje dobre. Zrobię na A4988 .
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Zbychul wrote:
    Można to oczywiście zrobić ręcznym suwakiem na obudowie, ale każde dotknięcie ww. na wysokim statywie powoduje przestawienie linii. Mam zdalne sterowanie wł/wył, mikro siłownik z silnikiem krokowym

Silnik krokowy też może generować wibracje. Tak czy siak, należy skorzystać z trybu mikro-krokowego.