logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG

kemil 12 Lis 2021 15:04 8256 28
REKLAMA
  • #1 19704600
    kemil
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam serdecznie
    Jestem posiadaczem Audi a3 1.6 102km +LPG STAG 4.
    Czasami jadąc na LPG ( pow 120km/h) pojawia mi się błąd ubogiej mieszanki VCD- błąd sporadyczny lambda 21% napięcie lambda 0,98V)
    Trochę poczytałem na temat regulacji LPG. Zakupiłem interfejs do LPG i chciałbym poprosić Was o jakieś wskazówki zanim zacznę coś zmieniać. Chciałbym podnieść mapę gazową tylko jak się za to zabrać. Na benzynie auto działa poprawnie korekty krótko i długoterminowe są poprawne i w zalecanym zakresie. Sondy obie dobre a układ wydechowy sprawny.
    Czekam na konstruktywne uwagi

Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG
    Załączniki:
    • STAG-4 QBOX Basic 2021-11-12 14-18-03 start ? kopia.7z (2.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19705399
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    W parametrze "ciśnienie minimalne" masz ustawione "zarżnij silnik a nie przełącz na benzynę". Ustaw tam o 0.2 mniej niż robocze.
  • #4 19705989
    kemil
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    WYkres z jazdy z tym błedem by się przydało zapisać - w Stag4 masz tam rysowane wykresy
    Tak na szybko
    Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG

Dzięki za podpowiedź. Wczoraj też patrzyłem na ten wykres o którym pisałeś, ale tu odchylenie jest bardzo duże (chyba) i nie bardzo wiem jak te odchylenie czytać. Przy dawce 6-8 ms mam odchylenie 20% Jak to przenieść na mapę gazową?

Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG
  • #6 19707228
    kemil
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    Masz wykres pomaranczow z kropkami te kropki po nacisnieciu regulujesz strzałkami góra/dół.

Techniczne pytanie.
    Po dokonaniu korekt mnożnika mam wykasować mapę gazową? Jak zapisać zmiany by zostały adaptowane przez sterownik?
  • Pomocny post
    #7 19708707
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    To co będziesz zmieniał na mnozniku ta kreska z tymi punktami Góra - dół zostanie automatycznie zapisane możesz wykasować wykres benzyny i gazu następnie przejechać się na benzynie wyrysuje się mapa przelaczysz na lpg i zacznie sie rysowac mapa gazowa. Jeżeli auto będzie super pracować zostawiasz i zapisujesz masz u góry w zakładce zapisz nastawy. Popatrz nic nie uszkodzisz nie zmienisz 😆.
    Jeżeli auto przed wymiana zbiornika i filtrów jezdzilo poprawnie to tak zostaw ale jeżeli były problemy to możesz przeprowadZić kalibracje i zebrać na nowo mapy.
    Uprzednio sprawdź map sensor wartość, napięcie sondy ( odczyt na słabym Aku masz tylko 11....V plus jak wartość, czasy wtrysku).
    Zdjęcia wklej na pracującym lpg. Nie widać żadnych wartości
    To jest prawda należy kilka razy przeczytać instrukcję ściągnij ją sobie i posiedz nad nią.
    Wtedy może olejejsz te mapki i ustawiać na czas lub korekty w trasie.
    Ja osobiście zmarnowalem prawie 3 zbiorniki paliwa 70 L i kilka gazu na próby i wiem że nie jest super - jeżeli ktoś powie Ci strzelam 200 czy 300 zł ( wszystko zalezy od miejscowosci) za wyregulowanie instalacji w trasie to jest uczciwa cena za ta usługę. Czas i doświadczenie. Chyba ze się mylę? I trzeba coś dodać?

P.. s. Wiem że to nie było super strojenie gość który mi zakładał gaz przejechał się ze mną 1-2 km w mieście 5 km na trasie, z boxem na dachu czy bez zero roznicy w sile auta, pod górki, spalanie bajka, wyprzedzanie zebral 5- 6 punktow i auto jezdzilo jak na benzynie jak nie lepiej.
  • #8 19710781
    kemil
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    Masz wykres pomaranczow z kropkami te kropki po nacisnieciu regulujesz strzałkami góra/dół.

Zrobiłem korekty.
    Mapy wyglądają ( tak mi się wydaje) zdecydowanie lepiej a odchyłka w granicach +/-5%
    Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG Audi A3 1.6 102km +LPG STAG 4: Błąd ubogiej mieszanki, regulacja mapy gazowej, interfejs LPG

Chciałbym jeszcze podpytać, bo mimo tego pojawia mi się błąd ubogiej mieszanki pow 135km/h. obroty pow 4,5tys. Jak ten punkt (tych 4,5tys ) odszukać na mapie gazowej? Jak ten moment znaleźć, żeby zwiększyć mnożnika gazu?

I ostatnie pytanie korekta obrotów ( czy ten wykres poniżej dotyczy pracy silnika na wolnych obrotach?)
    Tu wpisane mam korekty+9 w określonych zakresach - po co te korekty?
    Może ktoś pomoże i wyjaśni
    Z góry dziękuje

Dodano po 20 [minuty]:

kemil napisał:
    enhanced napisał:

I ostatnie pytanie korekta obrotów ( czy ten wykres poniżej dotyczy pracy silnika na wolnych obrotach?)
    Tu wpisane mam korekty+9 w określonych zakresach - po co te korekty?

W uzupełnieniu. Jaki będzie efekt jeśli dla zakresu zaznaczonego na czerwono ramką wprowadzę korektę+9 - czy w ten sposób wzbogacę pracę na gazie w zakresie obrotów (4-5 tys?)
  • REKLAMA
  • #9 19710977
    ociz
    kemil napisał:
    Chciałbym jeszcze podpytać, bo mimo tego pojawia mi się błąd ubogiej mieszanki pow 135km/h.

Reduktor w ogóle wyrabia? Skoro ktoś dał parametr "minimalne ciśnienie" tak nisko to podejrzewam że nie. Zmieniłeś to? W ogóle to ja bym dał najpierw trochę większe dysze wtryskiwaczy a potem obniżać ciśnienie robocze żeby mnożnik nie poszedł za nisko.
  • #10 19711056
    kemil
    Poziom 9  
    ociz napisał:
    kemil napisał:
    Chciałbym jeszcze podpytać, bo mimo tego pojawia mi się błąd ubogiej mieszanki pow 135km/h.

Reduktor w ogóle wyrabia? Skoro ktoś dał parametr "minimalne ciśnienie" tak nisko to podejrzewam że nie. Zmieniłeś to? W ogóle to ja bym dał najpierw trochę większe dysze wtryskiwaczy a potem obniżać ciśnienie robocze żeby mnożnik nie poszedł za nisko.

Tak zmieniłem minimalne na 0,8. Można jakoś w prosty sposób sprawdzić czy reduktor daje radę? Może głupie pytanie ale czy rozwiązaniem byłoby zrobienie dotrysków benzyny przy większym obciążeniu?
  • REKLAMA
  • #11 19711132
    ociz
    kemil napisał:
    Można jakoś w prosty sposób sprawdzić czy reduktor daje radę?

Przejedź się podłączonym komputerem, potem po zatrzymaniu na zakładce "oscyloskop" możesz sobie na spokojnie przejrzeć co się działo przy większych obciążeniach z ciśnieniem, a nawet możesz to zapisać do pliku i wrzucić na forum.
  • #12 19711148
    kemil
    Poziom 9  
    ociz napisał:
    kemil napisał:

Przejedź się podłączonym komputerem, potem po zatrzymaniu na zakładce "oscyloskop" możesz sobie na spokojnie przejrzeć co się działo przy większych obciążeniach z ciśnieniem, a nawet możesz to zapisać do pliku i wrzucić na forum.

ok dziękuje za podpowiedź - tak zrobię
  • #13 19714495
    kemil
    Poziom 9  
    kemil napisał:
    ociz napisał:
    kemil napisał:

Zrobiłem dziś zapis oscyloskopu - z 20 minutowej jazdy
    Błąd w vcd pojawił się przy 144 km/h
    Zrobiłem korektę regulacji. Teraz wygląda jak niżej

Z oscyloskopu nie widać żeby ciśnienie gazu w reduktorze spadało drastycznie, ale proszę o pomoc i uwagi
    Załączniki:
    • oscyloskop.7z (89.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19714910
    kemil
    Poziom 9  
    kemil napisał:
    kemil napisał:
    ociz napisał:
    kemil napisał:

Zrobiłem dziś zapis oscyloskopu - z 20 minutowej jazdy
    Błąd w vcd pojawił się przy 144 km/h
    Zrobiłem korektę regulacji. Teraz wygląda jak niżej

Z oscyloskopu nie widać żeby ciśnienie gazu w reduktorze spadało drastycznie, ale proszę o pomoc i uwagi

Jeszcze jedna uwaga i prośba o komentarz

Dlaczego w tym zakresie linia mapy gazowej idzie tyle poniżej wyrysowanej ?
  • #15 19714924
    ociz
    Reduktor daje radę, ale dysze wtryskiwaczy za małe, już prawie na granicy zapętlenia, gdzie do pełnego obciążenia jeszcze daleko.
  • #16 19715359
    kemil
    Poziom 9  
    Prośba jeszcze o pomoc w doborze wtryskiwaczy w rozsądnej cenie /jakość. Do czasu wymiany
    wtryskiwaczy czy można jakoś zaradzić doraźnie?
  • Pomocny post
    #17 19715376
    ociz
    Te co masz są w rozsądnej cenie. Czemu chcesz zmieniać? Przecież tam się same dysze wymienia/rozwierca. Jakie w ogóle masz założone? Bo te wtryski sprzedają chyba z dyszami 2.0, a takie wydaje się że powinny być ok, chyba że ktoś mniejsze założył.
  • #18 19715412
    kemil
    Poziom 9  
    Widzisz Ociz no właśnie generalnie nie miałem żadnych konkretnych założeń. Mam z tym problem bo sam tego nie ogarnę ( wymiany dysz ) więc dam pewnie dam komuś do zrobienia tylko chciałem mieć jakiś podstawowy ogląd sprawy bo mam złe doświadczenia ( jak dotąd) z warsztatami. Zwykle nikomu nie chce się wgryzać w warsztacie w problem, tylko szybka minimalistyczna regulacja i koniec. Niby w warsztacie mówili mi że wszystko ok ( że te auta tak mają ), a jednak ja widzę, że nie do końca. Stad postanowiłem trochę tych podstawowych kwestii STAG się dowiedzieć.

Czy średnice zewnętrzne dysz są standardowe, a potem są redukcje w samych dyszach czy to trzeba rozwiercać pod średnice danej dyszy?
  • Pomocny post
    #19 19715586
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    Ogólnie musisz doprowadzić do tego by mapy gazu i pb nałożyły się na siebie - ciśnienie gazu i rozmiar dysz oraz mnożnik.
  • Pomocny post
    #20 19715642
    ociz
    kemil napisał:
    Czy średnice zewnętrzne dysz są standardowe

Z tego co się orientuję to występują do nich dysze 1,5mm i 2mm, inne średnice musisz już sobie rozwiercić sam. Jeśli masz 2mm to rozwiercił bym je na 2,2mm, gdyby wtedy mnożnik zszedł za nisko (obecnie jest trochę za wysoko) to zawsze możesz obniżyć ciśnienie na reduktorze.
  • #22 19720051
    kemil
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    Narazie podreguluj mnożnik nie ruszając nic więcej dla tego zakresu co ci się rozjechało.

Dopiero dziś miałem chwilę czasu. Nie otwieram nowego tematu. Chciałbym zapytać o kilka praktycznych porad.
    Podłączyłem VCDS kanał 032 - korekta długoterminowa, kanał 033 korekta krótka. Podłączyłem też AC Stag
    W załączeniu - korekta krótka zerowa bo na wyłączonym silniku.

I teraz pytania
    1. Jadę autem na biegu no 3, 4, 5. przy określonych obrotach silnika i przełączam benzyna/gaz i tak długo koryguje dawkę gazu aż korekta krótkoterminowa w VCD będzie zmieniała się w zakresie ok 5% ? - dobrze myślę?
    2. Czy wystarczy ze zrobię to na jednym biegu np 3cim w różnych zakresach obrotów? Nie mam do pomocy drugiej osoby więc muszę to jakoś ogarnąć na autostradzie przy spokojnej jeździe.
  • Pomocny post
    #23 19720109
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Ja bym zlogował do pliku obie korekty z obrotami podczas swojej jazdy a nie wymyślnej - masz już z grubsza regulację teraz to tylko dla pewności sprawdzić jak się korekty zachowują w zależności od obciążenia.
    Oczywiście normalna jazda a nie na jednym biegu. Zabawa na żywo wg mnie dla osób bardzo nudzących się - to przecież nie 1/2 generacja że nie ma automatycznej korekty dawki i to szybkiej na podstawie benzynowych wtrysków.
  • #24 19724632
    kemil
    Poziom 9  
    Ostatnia kwestie: Odcinanie dotrysków w opcjach programu? W praktyce wycinacie te piki z wykresu oscyloskopu? U mnie na poziomie 1-1.2ms? Auto nie szarpie jeździ ok. Druga kwestia opcja dolania benzyny przy przełączaniu by było płynnie. Stosuje się te rozwiązanie ( na zasadzie jakieś minimalnego czasu aby to przejście było jeszcze "bardziej" płynne.
  • #25 19725588
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Dotrysk PB nie używam, nie znam się więc nie pomogę.

O jakich pikach mowa?

Dolanie Pb przy przełączaniu? Masz przecież przełączanie cylindrów pojedynczo a nie wszystkie naraz - co też powinno być płynne przy dobrej sprawnej instalacji LPG. 1/2 gen LPG to rozumiem że się to ustawiało choć i ta wiadomo różnie działało. Ale przy sekwencji przy pojedynczym przełączaniu ma działać bez odczucia.
  • Pomocny post
    #26 19726992
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Ale jak masz 20cm - 30cm wężyki to nie przełączy się bez problemowo nawet po 1 cylindrze. Z pustego nie nalejesz. Listwy wtryskowe powinny być zakazane w homologacji LPG jeśli wężyk łączący je z kolektorem przekracza 5cm czy tam max 8cm.
  • #27 19727845
    ociz
    Bez przesady, u siebie miałem Keihin-y w listwie, wężyki około 15cm, czas nakładania 0,3ms i przełączenie nigdy nie odczuwalne.
  • Pomocny post
    #28 19728334
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Be przesady właśnie usprawnilem kolejne auto fiat dablo co przestal palic na pb właśnie przez takie druciarstwo. Ale to trzeba zrozumiec dlaczego wtryski PB nie są montowane na 20cm weżyku :-)
    Jakie są negatywne skutki typu przylanie, zła dawka w stanie nieustalonym albo po prostu dawka cylk później a sterownik PB sobie liczy to biedne LTFT i liczy aż się zmęczy i powie, że p***** nie robi.
    Warto zrobić dobrze raz na zawsze niż bujać się od warsztatu do warsztatu.
    Pozdrowienia i bez urazy ale w lpg to ze mna nie ma kompromisów bo to same problemy.
  • #29 19732013
    kemil
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za pomoc - zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 1.6 102km z instalacją LPG STAG 4 zgłasza problem z błędem ubogiej mieszanki przy prędkości powyżej 120 km/h, wskazując na sporadyczny błąd lambda. Po zakupie interfejsu LPG, użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących regulacji mapy gazowej. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące ustawień ciśnienia minimalnego, korekt mnożnika oraz regulacji dysz wtryskiwaczy. Użytkownicy sugerują, aby najpierw dostosować dysze, a następnie obniżyć ciśnienie robocze, aby uniknąć problemów z ubogą mieszanką. Wskazówki dotyczą również analizy wykresów z jazdy oraz przeprowadzania korekt w czasie rzeczywistym. Użytkownik zadaje pytania dotyczące dotrysków benzyny oraz płynności przełączania między gazem a benzyną. Na koniec, użytkownik dziękuje za pomoc i zamyka temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA