Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego Sofar HYD 3000-ES nie zwraca informacji o aktualnej produkcji?

jezikk 13 Nov 2021 11:18 2400 21
Nazwa.pl
    jezikk
    Level 9  
    Witajcie,

zamontowałem sobie powyższy inwerter wraz z 2,9kW paneli na jednym stringu. Bank energii (lifepo4 150Ah na 48v + BMS i balanser) wjada nie długo dlatego na razie inwerter skonfigurowany jako online. Standard siebie ustawiony na polska, skonfigurowane WiFi i wysyła poprawnie wszystkie dane do SolarMan'a.

Niestety mam 2 problemy:

1. Na stronie invertera (lokalne ip)
    Inverter information
    Inverter serial number SM1ES130xxxxxx
    Firmware version (main)V260
    Firmware version (slave)---
    Inverter modelSM1ES130
    Rated power0 0 W
    Current power--- W
    Yield today0.0 kWh
    Total yield0.0 kWh
    Alerts---
    Last updated0

Nie zwraca informacji o aktualnej produkcji, dziennej, całkowitej mimo iz inwerter pracuje i na wyświetlaczu i na solmanie mam wszystkie dane.

2. Podobnie problem mam ze skrypt kolegi MichaluxPL (https://github.com/MichaluxPL/Sofar_LSW3) nie odczytuje mi danych z inwertera lokalnie ? Ktoś ma jakieś doświadczenie w ta rodzina inwerterów hybrydowych ?

p.s. Ma ktoś z Was może nowszy firmware do tych inwerterów (ja mam firmware inverter v260 i LSW3_14_FFFF_1.0.47).

Dzięki za pomoc.
  • Nazwa.pl
    marucha79
    Level 14  
    Mam dokładnie te same problemy z HYD 5000-ES. Ten sam firmware falownika, a na LSW 1.0.18. Możliwe, że ten typ tak ma, sam liczyłem, że aktualizacja softu na falowniku coś zmieni (miałem zainstalowaną jeszcze wersję fabryczną), ale nie. Widzę, że jest już nowszy soft 3.02, ale na razie wstrzymam się z aktualizacją, jeśli się zdecydujesz, to podziel się, proszę, wrażeniami.
    https://www.zcsazzurro.com/pl/documentazione/...torage-inverter-hyd-hyd-3000-zss-hyd-6000-zss

Edit
    Trochę nakłamałem, u siebie mam jednak nieco nowszy firmware inwertera- V2.8 , ale, tak jak pisałem, problem jest ten sam.
  • Nazwa.pl
    jezikk
    Level 9  
    Napisałem do Sofar'a na kilka adresów mailowych (zarówno CN jak i PL) prośbę o przesłanie nowego firmware do inwertera i LSW,
    Dodatkowo poprosiłem o informacje o możliwości integracji lokalnej (np po Modbus RTU lub TCP). Zobaczymy czy odpowiedzą i co powiedzą.
    jezikk
    Level 9  
    Dostałem z Sofara nowy firmware do HYD-ES'ow i dokument odnośnie Modbys-RTU w tych inwerterach.
    Ja u siebie zrobiłem update firmware do wersji 3.00 ale na stronie internetowej dalej dane się nie pokazują.

Nie dostałem firmware do LSW3, poprosiłem raz jeszcze o niego.

Nie testowałem jeszcze ModBus'a.

Edit:
    Niestety, po aktualizacja firmware'u i dostosowanie adresów do tych w pliku powyżej dalej nie działa lokalny podgląd danych :(
    marucha79
    Level 14  
    Fajnie że cokolwiek wydębiłeś. Moje maile olewali zarówno nasi, jak i Chińczycy. Soft falownika to mniejszy problem, bo to, co jest udostępniane przez ZCS Azzurro śmiga na naszych sprzętach. Tę wersję, którą mam aktualnie ściągałem właśnie z ich strony. Dostrzegasz jakieś różnice w porównaniu z poprzednią wersją?
    jezikk
    Level 9  
    Jak sprawdziłem to co przysłali a to co na stronie Azzurro to różnica nieznaczna, w tym załączonym archiwum są 4 pliki na azzurro 3 pliki i sa one o kilka bajtów większe. Po kilku godzinach pracy nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu.
    Niestety jak wspomniałem wcześniej nie rozwiązało to również problemów z wyświetlaniem i odczytem danych po Modbusie.

Zostaje czekać i mieć nadzieje ze przyślą jakiś nowszy firmware do loggera który w końcu rozwiąże te problemy.

W międzyczasie zamówiłem sobie esp i max485 i będę budował w weekend to rozwiązanie: https://github.com/cmcgerty/Sofar2mqtt
    jezikk
    Level 9  
    Niestety, coś dziwnego jest z tymi inwerterami, gdyż żadne skrzypy ściągające dane z lokalnego interfejsu data loggera (LSW3) nie działają. Ani po TCP ani po rs485. Sprawdzałem ręcznie poszczególne rejestry i w odpowiedzi nie zgadza sie CRC a dane są nie prawidłowe. Ma ktoś z Was jeszcze jakieś pomysły ? Adresy na 100% sie zgadzają z tymi z PDF ale i z tymi na innych inwerterach.

Udało mi się ze Solarman zdalnie zrobił mi aktualizacje firmware loggera do wersji LSW3_15_FFFF_1.0.78 ale problemy nadal nie rozwiązany. Solarman zwala winę na Sofara a Sofar na nich - standard.

Corab (bo do niego odesłali mnie chinczycy) sprawę olewa traktując to jako jednostkowe zgłoszenie.

Mam jeszcze jeden pomysł jak dobrać się do tych danych, tylko muszę sprawdzić czy da się zrobić atak typu MiTM na Fake AP do którego podepnie się inwerter.
    marucha79
    Level 14  
    Pewnie trochę takich zgłoszeń już mieli, ja akurat pisałem na serwis(malpa)sofarsolarpoland.pl, jak wspomniałem totalna olewka. Pewnie to wiesz, że niektórzy kombinowali z wprowadzaniem własnego serwera jako "remote server B", ale jak widać też z marnym skutkiem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2734786-1950.html (post #1973).
    jezikk
    Level 9  
    Dlatego ja wysłałem kilkadziesiąt maili na rożne adresy opisując problem i prosząc o firmwary, protokół modbus i pomoc w rozwiązaniu problemów. Dostałem odpowiedz i pliki (modbus i inverter fw) bezpośrednio z chińskiego supportu Sofara i zdalny update fv dataloggera od solarman'a. W kwestii nie działania oba te podmioty zrzucały winę na siebie nawzajem a dodatkowo, sofar kazał mi ta sprawę procesować właśnie z Corabem bo oni nie przyjmują zgłoszeń od klienta końcowego. Niestety Corab ma mnie w d...

Remote server B tez testowałem ale nie ma żadnego ruchu z niego na wskazany IP. Blokowałem tez cały ruch na WAN z inwertera na routerze myśląc ze może serwer B zadziała ale tez lipa. Dlatego tez napisałem o tym snifowaniu danych wysyłanych do platformy solarman. Jak znajdę chwile czasu to będę próbował jeszcze z tym powalczyć.

Dodano po 6 [godziny] 59 [minuty]:

Czy ktoś z posiadaczy inwerterów Sofar możne sprawdzić u siebie czy działa ten kod do odczytu danych po RS485.

Jest to kompilacja 2 lub 3 kodów z rożnych repo na githubie, niestety u mnie zadych z tych bazowych nie dzial. W tym tez mam wrazenie ze nie odczytuje odpowiedzi.

Skrypt MichaluxPL z repo Sofar_LSW3 u mnie pokazywał poprawnie S/N invertera, wiec postanowiłem przepisać jego kawałek pytonowego kodu na C i sprawdzić czy tu będzie to tez działało. Niestety, nie znam za bardzo C wiec chyba poległem bo u mnie nie działa, anie wiem czy to wina mojego inwertera czy tez kodu. Dlatego prośba do Was o sprawdzenie i wszelkie uwagi.
    wizyta
    Level 10  
    Witam, mam Sofarhyd 4000es, potwierdzam również że odczyty lokalne też nie działają, ale natomiast po rs485 wszystko odczytuje. Rejestry zaczynające się od 0x0200 działają bez problemu nawet w homeassistant. Też byłem testerem pvmterminal i udało się odczytać wszystkie dane po rs485. U mnie soft z azzuro zdecydowanie lepiej współpracuje z bateriami AGM. Teraz również próbuje odczytać przez loger lokalnie, na razie bez skutku.
    jezikk
    Level 9  
    Ja mam najnowszy soft azurro (302) i nie mogę po rs485 odczytać. Możesz podesłać jaki masz moduł rs485 (dokładny model, link,etc) i z którego softu korzystasz do odczytów? Czy masz wpięte bezpośrednio do kompa czy przez jakiegoś esp'ka to idzie ?

Dzięki.
    wizyta
    Level 10  
    Mam podłączony pvmterminal bezposrednio do falownika. Przez interfejs usb rs485 do raspberry też działa odczyty testowane w homeassistant.
    jejek78
    Level 9  
    Witam ja mam model 5000 ale mam problem ustawienia progów baterii w konfiguracji default poprostu brak ustawień a w instrukcji jest taka możliwość.
    wizyta
    Level 10  
    Użyj kodu serwisowego 0715 i pojawi się pełne menu ustawień.
    jejek78
    Level 9  
    Dziękuję bardzo warto zmieniać soft mam 3.10
    wizyta
    Level 10  
    Miałem już 3.40 jest niedopracowany, powróciłem do 2.80 najlepiej sprawdza się z bateriami AGM, przy wyższych softach problemy.
    jejek78
    Level 9  
    Ok to nie warto szkoda że aktualizację leżą w sofarach ja baterię mam litową z wewnętrznym bms dzięki jeszcze raz.
    jejek78
    Level 9  
    Witam pomóżcie mi skonfigurować baterię chciałbym żeby ona pracował w zakresie 48-55 volt dziwne rozbudow ta konfiguracjia baterii kasuje mi 53,5 v i miernikiem też tak samo wychodzi a poziom baterii jest tylko 80% czegoś tu nie rozumiem
    jezikk
    Level 9  
    Czy ma ktoś może jakaś nowsza wersje firmware (ja obecnie jestem na v302) która
    1. rozwiązywała by problem z nie pokazywanie danych na temat produkcji na stronie i działała ze skryptem do odczytu danych?
    2. poprawnie działała z magazynem na LiFePo4 (DIY) z Ant BMS. Wcześniej miałem 4xAGM i działało. Obecnie zmieniłem na używane słynne LiFePo4 300ah (od Konrada) i mam problemy, inwerter zgłasza błąd OverTempFault_BAT 57 i tylko restart pomaga.

Czy ma ktoś może optymalne parametry jakie należy ustawić dla LFP. Chce aby pracowało z zakresie 3,12 - 3,45 i te napięcie przemnożone razy 16 wprowadziłem z inwerterze jako minimalne napięcie i max napięcie ładowania/ochrony. Prad lądowania i rozładowania na 60A. Tryb ustawiony na autokonsumpcja. EPS włączony. Głębokość rozładowania 25%. Głębokość rozładowania EPS: 50%. Reszta parametrów default. Typ baterii tez Default.
    Głębokości rozładowania zostały mi jeszcze z AGM, może cos się jeszcze będę nimi bawił.
    jejek7878
    Level 1  
    Witam ja już tego falownika nie rozumiem niby 5 kW ustawione 70 A ładowania i rozładowania a tak Max leci 3 kW powyżej przekroczeniu rozładowania 3 kW dobiera sobie prąd z sieci. Wytłumaczy mi to ktoś jak to ustawić.
    4ddcar
    Level 2  
    >>20254095 udostępnił byś mi do oprogramowanie i powiedział mniej więcej jak to wgrać ja mam problem tego typu że wyłącza mi się na kodzie 0 12 czyli na kodzie Polski na kocie Europy działa normalnie mam podłączonych osiem paneli pod jedną mppt 380 w myślałem żeby wgrać nowe oprogramowanie falownik montował instalator