Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] MF 255 - hydraulika zewnetrzna (problem z kiprowaniem)

83mar83 13 Nov 2021 19:40 3075 5
    83mar83
    Level 10  
    Witam,

Przy kiprowaniu przyczepy dźwignie hydrauliki zewnętrznej ustawiałem jak na zdjęciu tj.:
    - dźwignia "siłowa" - jak najbardziej do tyłu
    - dźwignia "pozycja" - na stały wydatek
    - dźwignia na rozdzielaczu - przełożona w "prawo" (w kierunku sterowania podnośnikiem)

Wszystko działało dobrze, do momentu wymiany oleju hydrauliczno-przekładniowy (wlałem nowy AGROL U).
    Po wymianie oleju podnośnik działa jak należy ale nie mogę wykiprować przyczepy (przyczepa ani drgnie).
    Poziom oleju - max, nie ma żadnych wycieków, wszystkie przewody drożne.... itp.

Czy układ hydrauliczny mógł się zapowietrzyć - jak go odpowietrzyć?
    Co może być nie tak?
    stasiekb100
    Level 27  
    83mar83 wrote:
    - dźwignia "siłowa" - jak najbardziej do tyłu
    - dźwignia "pozycja" - na stały wydatek
    - dźwignia na rozdzielaczu - przełożona w "prawo" (w kierunku sterowania podnośnikiem)

Powinno być słychać jak olej krąży przez ten zewnętrzny rozdzielacz. Tak jest?
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Szczerze powiem, nie wiem jak jest w Ursusie MF, bo nigdy takiego nie obsługiwałem.
    Podnośnik hydrauliczny systemu Fergusona, oparty na pompie tłoczkowej działa na tej zasadzie, że pompa hydrauliczna "załącza się" tylko do podnoszenia. Cały patent opiera się w zaworze sterującym który otwiera dopływ oleju do pompy hydraulicznej, a z drugiej strony w położeniu opuszczania — spuszcza olej z cylindra siłownika.
    Taki system posiadały także włoskie ciągniki Landini i SAME które konstrukcyjnie jakby kopiowały rozwiązania MF.
    W celu "włączenia" hydrauliki zewnętrznej konieczne jest wymuszenie podnośnika w położenie podnoszenia (ustawienie dźwigni sterującej w położenie transportowe przy opuszczonych ramionach itp.), a następnie przekierowanie przepływu oleju z pompy hydraulicznej na rozdzielacz hydrauliki zewnętrznej — dźwignią na zaworze rozdzielającym.
    W SAMEju w wybranych modelach z lat '70 były montowane fabrycznie rozdzielacze na podnośniku które automatycznie odcinały przepływ na cylinder podnośnika, jednocześnie dodatkowa dźwignia naciskała na rozdzielacz podnośnika wymuszając pracę pompy hydraulicznej. W latach '80 w wybranych modelach stosowano już rozdzielacz będący osobnym podzespołem połączonym na przewodach stalowych. Natomiast w Italii są dostępne zestawy doposażenia w zewnętrzny rozdzielacz hydrauliczny starszych modeli które posiadały zaślepkę zamiast rozdzielacza, ale wówczas pierwsza dźwignia służy jako przełącznik hydraulika podnośnika — hydraulika zewnętrzna. Oczywiście mowa o wersjach z pompą tłoczkową, bo były ciągniki z pompą zębatą zamontowaną w podnośniku lub bezpośrednio na silniku.

EDIT: Z instrukcji obsługi:
    stasiekb100
    Level 27  
    BANANvanDYK wrote:
    Szczerze powiem, nie wiem jak jest w Ursusie MF, bo nigdy takiego nie obsługiwałem
    Pompa to cztery tłoki, po dwa zawory zwrotne na każdy tłok . Obok pompy jest zawór sterujący pompą. Ma on trzy położenia. Opuszczanie - zamknięcie dopływu ojeju do pompy(pompa nie może zassać oleju,smarowanie tłoków odbywa się od strony korbowodów), przy jednoczesnym spuszczeniu oleju z rurki tłocznej do obudowy skrzyni biegów. Neutralne - zamknięte spuszczanie oleju z rury tłocznej, zamknięty dopływ oleju do zaworów ssących. Podnoszenie - zamknięty spływ oleju z rury tłoczącej, otwarcie dopływu do zaworów ssących.
    Rura tłoczna z pompy idzie do rozdzielacza pod siedzeniem. Tym rozdzielaczem wybiera się połączenie rury tłocznej z cylindrem podnośnika, albo z rozdzielaczem po lewej stronie, albo trzecie położenie na lewo (u mnie fabrycznie był korek)
    83mar83 wrote:
    Co może być nie tak

Zacięty tłoczek zaworu przelewowego w tym rozdzielaczu przy lewym błotniku.
    Pompa jest sprawna bo:
    83mar83 wrote:
    Po wymianie oleju podnośnik działa jak należy
    83mar83
    Level 10  
    Witam.
    Poustawiałem zgodnie z instrukcja i wszystko gra....należało też podpiąć pod właściwą szybkozlaczke na wyjściu tj. ta dolna (u mnie nr2).

Dzięki za podpowiedzi zamykam temat.
    83mar83
    Level 10  
    Witam.
    Poustawiałem zgodnie z instrukcja i wszystko gra....należało też podpiąć pod właściwą szybkozlaczke na wyjściu tj. ta dolna (u mnie nr2).

Dzięki za podpowiedzi zamykam temat.