Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra G 2.0DTL - pompa nie podaje paliwa

ziooober88 13 Nov 2021 21:26 228 2
  • #1
    ziooober88
    Level 15  
    Witam, posiadam Opla Astrę 2.0DTL z 2000r. Wczoraj auto nie chciało odpalić, ale po kilku próbach zapaliło. Przejechałem jakieś 5 km i w trakcie zgasło ale odpaliło od strzała. Przyjechałem do domu, wymieniłem filtr paliwa taki gdzie jest dojście i wyjście, dołożyłem zaworek zwrotny. Przegoniłem auto i było ok. Teraz chciałem odpalić auto i zero reakcji. Sprawdziłem jak pompa zasysa paliwo, jedna osoba kręciła a ja językiem przykładałem do wężyka, który idzie do pompy i tutaj zaskoczenie bo pompa praktycznie nie ciągnie. Teraz pytanie co może być nie tak? Na wyświetlaczu nie ma żadnych błędów. Jutro podepnę komputer i zobaczę czy jest jakikolwiek błąd. Co może być nie tak? Sterownik pompy uszkodzony? Tylko czemu nie ma żadnych błędów?
  • #2
    koleś kit
    Level 39  
    Pierwsze to ogarnij układ dostarczania paliwa. Sprawdź czy nie schodzi paliwo. Przelewy na wtryskach oringi na wężach. Możliwe że smok w baku zasyfiony.Zaworki to nie naprawa. Możesz podłączyć też paliwo z kanistra zamiast języka i zobaczyć czy jak zasysa i czy odpali.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Możesz pomóc sobie plakiem. Tylko dobrze by było podać ręcznie paliwo np gruchą bo ta pompa lepiej by nie chodziła na sucho.
  • #3
    ziooober88
    Level 15  
    Dzisiaj już nie dam rady tego zrobić ale wymienię wężyki na przelewach bo wydają mi się one luźne. Jeżeli chodzi o oringi na wężach to wywaliłem oryginalny filtr i włożyłem od VW gdzie jest dojście i wyjście. Właśnie zaglądałem do baku i paliwo jest, smok ciągnie prawidłowo, syfu nie ma.
    Jak mu zapodam plaka to normalnie odpali ale chodzi tylko na plaku

    P.S. Właśnie wymieniłem te przewody od przelewów i auto odpaliło. Zobaczę czy odpali jutro rano.

    Dodano po 10 [godziny] 36 [minuty]:

    Po wymianie przelewów dzisiaj rano test i ta sama sytuacja. Auto nie odpala.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Mam jeszcze takie pytanie, w pompie na powrocie jest zawór zwrotny. Jaki byłby objaw jego uszkodzenia? Może on jest uszkodzony i jak auto odpali to jest ok ale jak zgaśnie to paliwo cofa się przez powrót? Jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na ten temat?