Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"chiński" kabel grzejny samoregulujący "220V" 20W 65*C słabo

kenubi 14 Nov 2021 19:30 708 6
    kenubi
    Level 13  
    .. słabo grzeje
    "chiński" kabel grzejny samoregulujący "220V" 20W 65*C słabo
    Jest tego ok. 170cm kabla. Rok temu zrobiłem taki grzejnik na buty 40x60cm przykryty płaska blachą dachową - miał podsuszać buty w nocy na ganku gdzie jest ok. 10*C zimą.

Po zbudowaniu nie grzało to imponująco, ale było trochę ciepłe (po założeniu blaszanej "obudowy"), kabel był niby gorący przy braniu w dłoń . Potem jakoś tak wydawało się że coraz słabiej grzeje, podejrzewałem że mechaniczny chiński miniaturowy termik "40*C" słabo działa, przerywa lub zaczął załączać się w jakiejś koszmarnej histerezie.
    W tym roku postanowiłem zajrzeć do niego, "wyrzuciłem" termik ale zaskoczyła mnie obecna temperatura przewodu - na samym początku i na drugim zakręcie lekko parzący potrafi być po potrzymaniu w dłoni, ale reszta to tak na oko 36-38*C - człowiek zastanawia się czy w ogóle grzeje.

Czy te tanie kable z Alli po coś 2zł/m (przed nowymi cłami) tak szybko się starzeją?
    Ktoś mnie oświeci w niuansach producentów / jakości? - czy po prostu tarafił mi się kiepski, niejednorodny kawałek (kupiłem tego 30 m).

Myślałem że to latami może grzać, a tu taka niemiła niespodzianka. Drugi podobny kabel który kupiłem na Alli (u innego sprzedawcy), ma lekko matową izolację zewnętrzną, a nie taką sztywną, błyszczącą jak ten i wydaje się działać nadal dobrze (przypięty do ciągle nie uruchomionego wodnego grzejnika w łazience) - choć cena właściwie identyczna obu była.
    artbi881
    Level 30  
    Zastosuj coś takiego : nawet nie będziesz musiał bardzo myśleć, podane jak na tacy :)

https://pl.aliexpress.com/item/10050016487292...=%7B%22sku_id%22%3A%2212000025075959610%22%7D

Szczegółowy opis produktu:

Nazwa produktu: przewód grzejny z włókna węglowego

Materiały izolacyjne: guma silikonowa

Temperatura: limit 200 stopni celsjusza

Przewód grzewczy: 12K

Test wysokiego napięcia: 3000V

Prąd upływu: 0.05mA/m

Produkt może wytrzymać moc mocy: 25 W/M

Średnica: 3 ± 0.2 MM

Opcjonalne kolory: czerwony i żółty, proszę zostawić wiadomość dla pożądanego koloru

Długość fali podczerwieni: 8UM-18UM

Rezystancja przewodu: 33± 10%Ω / M

Długość: (niestandardowe, nie mniej niż 10 metrów)

Jak obliczyć moc?

Napięcie * napięcie ÷rezystancja = moc elektryczna

12K = 33ohm/metr

Na przykład, używając kabla 10m 12K z włókna węglowego na 220V, moc wynosi:

220V * 220V ÷(10 metrów * 33Ω)= 150W

Na przykład, używając kabla z włókna węglowego 15m 12K na 220V, moc wynosi:

220V * 220V ÷(15 metrów * 33Ω)= 100W

Im dłuższa długość, tym mniejsza moc i niższa temperatura podgrzewania.
    kenubi
    Level 13  
    Ile metrów podanego kabla muszę zmieścić do tej obudowy z obrazka aby uzyskać moc ok 40W i jaki będzie jego koszt? - coś ze 40m?
    najbliżej rolka 50m za 61zł + 12zł wysyłka + cło +vat ?(doliczają już vat na stronie?)
    "polski" markowy kabel 30W/m to po ile teraz chodzi ? 15-20-25zł/m?
    Nie o to pytam przecież.
    artbi881
    Level 30  
    Tak wygląda realność od chińczyka. Dużo kupuje i jakoś mi wychodzi taniej a w jakości to ja decyduje w zakupie a nie handlowiec mówiąc ze to Chińska lipa, za którą pałac postawił w 1 rok. A tu za 50mb masz 70 parę zł.
    kenubi
    Level 13  
    Dziękuję, widziałem, ale zastanawiam się o czym dyskutujemy? Obrazek załączyłem jako namacalny przykład - jest pacjent.
    Chciałem uzyskać jakieś potwierdzenie, że tak - te chińskie tanie kable to można od razu .. no oczywiście ..do oceanu wrzucić [ nadal będę czekał na inne  świadectwo ].

Mam tego kabla 30m i miałem pewne plany zabetonowania go w kilku miejscach, ale skoro to bubel działający 3 miesiące, to nie ma sensu.

Wygrzebałem drugi kabel kupiony na Alii.
    Takie obserwacje - najpierw pacjent:
    1. sztywny mocno, plastikowa mocno izolacja zewnętrzna -błyszczący, masa termistorowa jest zielona, trudno ją oddzielić od drucików, grzeje na początku dosyć mocno

2. dużo miększy, izolacja zewnętrzna kulturalniejsza - nieco gumowata, masa termistorowa czarna, łatwo zarobić kabel - jedno i drugie dosyć ładnie się oddziela, grzeje jakby słabiej - na kablu nie napisali mocy (na alli było że 20W)

Oba raczej nie osiągają 65*C, myślę że pierwszy ok. 60 a drugi z 55*C..
    No i oba nie mają zbyt silnej izolacji (tylko 1 warstwa) - także trzeba o tym pamiętać.

3. Mam jeszcze kawałek solidnego kabla ELTRACE ESR-30W, no ten to ma podwójną izolację i jeszcze ekran (wyprowadzony przewodem) miedzy nimi. Tyle że obecnie jak widzę kosztuje 35zł/m.

Podane w linkach kable 12K / 33om rozważę w przyszłości - i czy one także po 3 miesiącach nie przestają aby grzać?
  • Helpful post
    Shadowix
    Level 31  
    Przewód grzejny powinien dobrze dolegać do ogrzewanej powierzchni i mieć z nią dobrą przewodność termiczną, bo inaczej tej powierzchni miał nie będzie - tak widzę u Ciebie. Grzejesz powietrze w płycie, dodatkowo od tyłu powinna być izolacja cieplna by ciepła nie chłonęła ściana .Drugą kwestią jest krótka żywotność takiego przewodu - znam kilka zakładów gdzie muszą utrzymywać czynnik w rurach w temp. 60 stopni non stop - przewody grzejne nawet najlepszych producentów i po cenach 200zł/m i więcej wytrzymywały średnio oko 3 lat potem już nie dawały rady dogrzać do tych 60st. Inne rurociągi grzane do 40st. nie miały tego problemu - im niższa temperatura, tym dłuższa żywotność przewodu grzejnego. Przewód grzejny zawsze powinien posiadać ekran podłączony do PE instalacji.
    Przewód grzejny zawsze powinien posiadać moc/m, a nie opór na metr! Mając parametr moc na metr przewód sam się reguluje (temperaturę) niezależnie od długości. Ten chińczyk z drugiego postu powinien być jako złośliwa porada! Im krótszy odcinek tym większa moc (bo skracasz rezystor), pomyśl co się stanie gdy po jakimś czasie w tym 10m przewodzie zrobi się zwarcie między żyłami jakiś metr, dwa od zasilania. Zacznie grzeć od 800-1500/m! Toż to zagrożenie pożarowe!
    Skoro masz zamiar je zabetonować to tym bardziej nie oszczędzaj! Ile tych metrów potrzebujesz? Dobry przewód grzejny musi kosztować! Sprawdź ceny takiego nawet DEVI - ceny średnio od 22z/m przy 18W/m do 38zł/m przy 30W/m. Nie będę Ci podawał producentów przemysłowych, bo ceny potrafią być ogromne...
    kenubi
    Level 13  
    Grzejnik zrobiłem ze śmieci, kabel był tani, miał nie palić butów tylko podsuszać (nawet termik na 40*C dodałem w obwód), dlatego jakoś specjalnie nie dbałem o przyleganie przewodu - ciepło i tak migrowało do nieogrzewanego pomieszczenia - i to nawet było na "+". Przewód nie ma ekranu, no niestety, chińszczyzna tworząca dylematy, blacha obudowy jest podłączona do PE, mechanicznie to praktycznie nie pracuje.
    Rozróżniam "zwykłe" przewody oporowe. Pierwszy miernik (coś UM-202? - tak - google wszystko ma!: UM-202 ) miałem w .. coś z 1985r. Eee :) chińszczyzna (ile on tam miał 3-4mm?) raczej nie nagrzeje się do 1500, może łapią przerwy już od leżenia w magazynie?

Podziękowania za informacje co do trwałości, wykorzystam je w takim razie inaczej - bardziej świadomie.