Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C5 - Nagły skok obrotów przy dodawaniu gazu

bacekosa 15 Nov 2021 23:25 606 10
    bacekosa
    Level 5  
    Witam,
    ostatnio zaobserwowałem problem opiszę to na przykładzie:

Jadę na 4 powiedzmy 70km/h obroty w granicach 2200-2300 nagle dodaję gazu (przepustnica całkowicie otwarta) samochód płynnie zwiększa prędkość wraz z obrotami przez jakieś 3 sekundy. Potem następuje skok obrotów powiedzmy z 2500 do 3200 w ciągu 1,5-2 sekund, samochód przyspiesza dalej normalnie i po tych 2 sekundach mimo całkowicie otwartej przepustnicy obroty spadają o te 500.

Jeżeli dalej mam pedał w podłodze po jakiś paru sekundach jest analogicznie tylko wiadomo na większych obrotach.

Silnik 1.6 HDI
    piotrkol7
    Level 39  
    Brzmi to jak ślizgające się sprzęgło. Jak zachowuje się pedał sprzęgła?
    kowal305
    Level 14  
    z mechanicznego punktu widzenia może to być poślizg sprzęgła, tylko czy to dzieje się na każdym wyższym biegu ? ewentualnie może mi to wskazywać na potencjometr pedału gazu do sprawdzenia.
    bacekosa
    Level 5  
    Właśnie sprzęgło normalnie działa, nie zauważyłem zmian, a problem uwidocznił się 2 dni temu po wymianie tulejek (wiem, że to nie ma nic do rzeczy ale wspominam). Przy powolnym dodawaniu gazu problem nie występuje no i tak jak wspomniałem jest chwilowy bo po tej sekundzie, dwóch obroty spadają do normalnego poziomu. Problem występuje na 3 (nieznacznie), 4 i 5 biegu.
    robarek
    Level 24  
    Również obstawiam poślizg sprzęgła.
    kowal305
    Level 14  
    Więc jak koledzy wyżej obstawiam poślizg sprzęgła, Czy sprzęgło bierze od samego początku czy bardziej na samym dole ?
    makki24
    Level 14  
    4 bieg nie wiem automat czy manual ale miałem volvo s40 z silnikiem citroena 2.0d 136 lub 140 koi i tak robiło 4 lub 5 bieg gaz w podłogę i poslizg obroty w górę prędkość NIE.Spalone sprzęgło było.
    bacekosa
    Level 5  
    Objaw ustąpił sam, silnik głośniej pracuje, turbina nie gwizda może to coś z układem wtryskowym. Sprzęgło łapie od samego początku.