Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota yaris 2 1.3 vvti 2007 pompa paliwa

miron1982pl 16 Nov 2021 15:37 1308 12
    miron1982pl
    Level 3  
    Witam wszystkich. Jak dostać się do pompy paliwowej. Trzeba odkręcać bak czy jest jakiś inny sposób.? Jakiś wziernik lub okienko.
    gimak
    Level 40  
    U mnie w corolli pod tylną kanapą jest pokrywa przykręcona chyba na trzy śruby. Pod nią jest dostęp do pokrywy pompy benzynowej z dwoma króćcami wylotowymi do wtryskiwaczy i do pochłaniacza oparów benzyny oraz złącze elektryczne zasilania pompy i do wskaźnika poziomu paliwa.
    Pokrywa ta jest u mnie nakręcana na kołnierz baku. Żeby ją odkręcić musiałem dorobić sobie odpowiednie narzędzie, bo tak mocno była dokręcona.
    miron1982pl
    Level 3  
    Dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy w yaris jest tak samo jak corolli. Może ktoś wie jak to jest w moim modelu. Bo nie wiem czy mnie mechanik nie robi w balona ze trzeba bak zdejmować.
    gimak
    Level 40  
    To prawda, że może być inaczej, ale to chyba można łatwo sprawdzić przez podniesienie tylnej kanapy, czy pod nią jest jakaś pokrywa.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Jest tam dekiel nie na śruby a wciśnięty jak pokrywka w puszkę z farbą i obsmarowany czymś takim gumowatym jak pamiętam. Ciasno niesamowicie to spasowane, pompa ledwo wychodzi. Weź to odkurz powietrzem przed próbą odkręcania. Ja się dobierałem do potencjometra pływaka. Co tam chcesz zrobić?
    miron1982pl
    Level 3  
    Potrzebuję wymienić pompę. Czy można samą pompę wymienić a jeśli tak to jak to zrobić.
    gimak
    Level 40  
    A dlaczego chcesz wymieniać pompę i co rozumiesz przez pompę. W baku jest zabudowany zespół pompowy. Na który składa się: dwa filtry, pompa, zawór przelewowy, wężyki karbowane łączące te elementy i czujnik poziomu paliwa. To wszystko wyjmujesz w całości. Tak jest u mnie w corolli i przypuszczam, że jest w yarisce.
    miron1982pl
    Level 3  
    Pompa nie podaje paliwa. Nie da się tylko pompy wymienić? Jakoś tam dali pompę
    gimak
    Level 40  
    miron1982pl wrote:
    Pompa nie podaje paliwa.

To być może masz to samo co było u mnie - pęknięty karbowany wężyk między pompą i zaworem przelewowym.
    miron1982pl wrote:
    Jakoś tam dali pompę

Nie wiem jak to rozumieć. Sama pompa jest osadzona (wciśnięta) w filtr (o ile pamiętam). Może ją idzie wymienić, ale musiałaby być dokładnie taka sama - to raz, a dwa - to jak drążyłem ten temat, to nigdzie nie natrafiłem na możliwość kupienia samej pompy. Były całe zespoły (drogie - do mojej corolli 1670 zł, o ile pamiętam), zawory przelewowe, wężyki karbowane, może było coś więcej, ale już też nie pamiętam. Od razu dodam, że wymiana tych wężyków nie jest łatwa - nakładać trzeba na gorąco, a pole manewru bardzo małe. Jeżeli byś je miał wymieniać, to kup na zapas i potrenuj technikę ich nakładania na czymś innym.
    miron1982pl
    Level 3  
    Wydaje mi się że zespół zasilający jest inny w obu pojazdach. A pompę od ręki do yaris można dostać wszędzie za 120 zł.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Ja wyjmowałem cały kosz pompy z pływakiem bo wskaźnik poziomu działał jak miał na to kaprys. Okazało się że w miejscu zaciśnięcia popękały druciki kabelka i nie zawsze stykały. Toyotka pojechała i więcej nie wróciła, identyczną sytuację miałem w volvo xc z dwoma pływakami. Jak chcesz odkręcić tą wielką nakrętkę pierścieniową to po wyczyszczeniu okolicy weź drewno i pobijaj młotkiem aż odkręcisz.
    gimak
    Level 40  
    grzesiekw12 wrote:
    Jak chcesz odkręcić tą wielką nakrętkę pierścieniową to po wyczyszczeniu okolicy weź drewno i pobijaj młotkiem aż odkręcisz.

Nie zawsze jest takie podejście umożliwiające takie działanie, a nakrętka może być mocno dokręcona, u mnie to się nie sprawdziło. Ja musiałem zrobić do tego odpowiedni nieskomplikowany przyrząd i użyć przedłużki, żeby to odkręcić.
    miron1982pl
    Level 3  
    Pompę kupiłem razem z koszem. A jeśli ktoś chciałby kupić samą pompę to można to zrobić bez problemu i wymiana jest prosta. Swoją którą oddał mi mechanik zregeneruję, będzie jak nowa.