CosteC wrote:Górny lut zielony, dolny czerwony. Nie rozumiem czemu tak się dzieje, jakaś dziwna cecha optyki albo oświetlenia.
Oświetlenia

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereCosteC wrote:Górny lut zielony, dolny czerwony. Nie rozumiem czemu tak się dzieje, jakaś dziwna cecha optyki albo oświetlenia.
Gizmoń wrote:CosteC wrote:Górny lut zielony, dolny czerwony. Nie rozumiem czemu tak się dzieje, jakaś dziwna cecha optyki albo oświetlenia.
OświetleniaW tym skanerze (EPSON GT-8000) oświetlacz stanowią 4 świetlówki CCFL - dwie zielone, czerwona i niebieska. Czerwona i jedna zielona jest nad szczeliną, przez którą "patrzy" matryca, natomiast niebieska i druga zielona są pod tą szczeliną. Stąd takie artystyczne efekty na trójwymiarowych obiektach.
spec220 wrote:A ja dla rozluźnienia tematu wyrzuciłem kilka fotek na HP. Zrobione od ręki przy byle jakim świetle. Moim zdaniem jak na potrzeby forum wystarczające;
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3849542.html
Moderated By gulson:Post raportowano. Po odpowiedziach innych użytkowników niżej wnioskuję, że wystarczy tych złośliwości i ataków. Użytkownicy mają dość. Ostrzeżenie
CYRUS2 wrote:Nikt nie stwierdził, że to co pisze @Urgon jest na tym forum potrzebne.
CYRUS2 wrote:To koniec Wielkiego Poradnika @Urgon.
Nikt nie stwierdził, że to co pisze @Urgon jest dzale początkujących elektroników potrzebne.
Urgon wrote:W tej cenie można kupić nawet dwa aparaty Panasonic Lumix GH4, albo nowy Sony A6100 czy A7 II z obiektywem
mmm777 wrote:
krzysiek_krm wrote:CYRUS2 wrote:To koniec Wielkiego Poradnika @Urgon.
Nikt nie stwierdził, że to co pisze @Urgon jest dzale początkujących elektroników potrzebne.
Żałujesz mu miejsca na dyskach elektrody ?
Trochę to dziwne bo to nie są twoje dyski.
krzysiek_krm wrote:Także zarówno rozumiem, że za twoimi plecami stoi z naganem gangster, kumpel @Urgon'a i sączy ci do ucha: "pisz w tym wątku łobuzie, bo jak nie to łeb rozwalę".
krzysiek_krm wrote:Jak ci się nie podoba - przecież nic nie musisz.
CosteC wrote:mmm777 wrote:Przesadzacie kochani, i Ty Wielki Urgonie!
Napisz chociaż jakiej komórkiDużo ich na rynku. Może też dwa słowa o oświetleniu użytym.
mmm777 wrote:Zdjęcie z komórki, z ręki, domyślne ustawienia:
mmm777 wrote:Jak na moje potrzeby to wystarczy
Jawi_P wrote:Jest wielu ludzi, którzy fotografują makro bo to ich hobby. Bo co za różnica jakie nasycenie kolorów mam na sfotografowanym PCB? Żadna.
Natomiast wierność kolorów, perspektywy, brak sztuczności w zdjęciu z aparatu i porządnej optyki jest konieczna przy portretach, przyrodzie, pejzażach etc. Tak więc poradnik jest jak najbardziej ok. I chętnie poczytam kolejne części.
Fimek wrote:Aparat w moim smartfonie tak sobie radzi sobie z makro. Nawet nie chodzi o minimalną odległość ostrzenia, ale o to, że przy makro rogi zdjęcia są rozmazane. Wydaje mi się, że płaszczyzna ostrości w tym obiektywie jest dość pofalowana, co się uwidocznia szczególnie przy płytkiej głębi ostrości. Zjawiska tego nie zauważyłem przy robieniu normalnych zdjęć - nawet światło przebijające przez korony drzew nie powodowało rozmazań ani aberracji chromatycznej. Taka ciekawostka
mnemonic wrote:Twój poradnik trafił na hackaday.com:
Fimek wrote:Trzasnąłem na szybko kilka fotek na moim roboczym biurku. Zdjęcia robiłem smartfonem LG G7+GCam z użyciem obiektywu normalnego i oświetleniem w postaci dwóch lamp LED po 10 W każda, które normalnie, z góry, doświetlają mi biurko.
CosteC wrote:Uwaga dla potencjalnych fanów wymiennej optyki - wszystkie znane mi obiektywy makro ostrzą od "dużo bliżej niż zwykły obiektyw" do nieskończoności.