olto_alto wrote:
Jak robię zdjęcie pcb lub urządzenia, to jednym z największych problemów są odbłyski, takie białe plamy które zasłaniają kawałek detalu. Trzeba kombinować z oświetleniem i lampą. Drugim wkurzającym mnie problemem jest brak prostopadłości względem detalu, niby można zdjęcie trochę obrócić, ale kwadratowa płytka nigdy nie ma 90* w narożnikach.
Już tu pisałem o podstawowym prawie fizyki:
Kąt padania = kątowi Odbicia
To dotyczy oświetlenia, należy używać maksymalnie rozproszonego światła - białe parasolki, namioty, szmaty, czy wspomniane ręczniki papierowe.
1 - światło lamp błyskowej (i inne tuż przy obiektywie) w aparacie to największe zło, odbija się prostopadle i daje refleksy i różne rozblaski - jaskrawe oczka lutownicze, białe napisy rozmazane.
2 - światło nie może świecić w obiektyw z boku, daje to mgłę, jasne smugi lub plamy na zdjęciu.
3 - można dawać lampy boczne, świecące w fotografowany obiekt pod kątem około 45° i przyczepić przed nimi coś białego do rozproszenia - ręcznik papierowy, ja z lenistwa używam tego co wisi na suficie , a po bokach dają ręczniki papierowe, choć mam dobre namiociki do tego celu, i nawet parasolkę.
4 - warto pobawić się ustawieniami aparatu
- WB (balans bieli) albo jak nie ma to wybrać odpowiedni rodzaj oświetlenia:światło słoneczne, żarówka, halogen, świetlówka, itp...
- czułością, ustawienie 100, 200, ...1000 ISO - zjechanie do 100ISO zniweluje nam refleksy, przykładowo mocno świecące oczka lutownicze.