Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z radiem lub głośnikam - Problem głośniki lub radio

patpyc3998 18 Nov 2021 19:52 321 9
  • #1
    patpyc3998
    Level 4  
    Witam. Mam problem z radiem samochodowym marki Kenwood. Radio grało normalnie aż do momentu gdy przestał wydobywać się dźwięk z głośników i tylko napis na radiu "miswiring". Powiedzcie mi bo jak się domyślam może chodzić o okablowanie głośnikowe. Posiadam miernik żółty i czy ktoś może mi Łopatologicznie wytłumaczyć gdzie jak dotknąć miernikiem żeby sprawdzić z którym głośnikiem lub kablem jest problem.
  • Helpful post
    #2
    sosarek

    Level 43  
    Model radia?
  • #3
    patpyc3998
    Level 4  
    Kenwood BT-302 to model radia.
  • Helpful post
    #4
    sosarek

    Level 43  
    Odłącz wtyk ISO z głośnikami i sprawdź wtedy.
  • Helpful post
    #5
    ekspert100
    Level 16  
    Podłącz głośnik testowy poprzez kondensator (elektrolit szeregowo) .
    W przypadku uszkodzenia stopnia końcowego składowa stała zasila głośnik i
    go uszkadza i sprawdź wtedy.
  • #6
    patpyc3998
    Level 4  
    Trochę ciężko mi podłączyć samo ISO zasilające bo mam zespolone 2 kostki fabrycznie musiałbym rozłamać. Dodam że podłączałem inne radio Mante RS-6501 i mogłem normalnie odpalić piosenki z USB lub płyty ale w głośnikach cisza, nawet szmeru nie było.
  • Helpful post
    #7
    justka80
    Level 30  
    Sprawdź czy któryś pin w kostce głośnikowej (przewód) nie jest zwarty z masą.
  • #8
    patpyc3998
    Level 4  
    No dobra przyczyna została znaleziona. Pękł przewód w przelotce tylnych drzwi. Problem naprawiony natomiast teraz mam drugi mały problem. Zakupiłem radio na allegro i podłączyłem i wszystko spoko tylko że gdy gaszę auto i wyciągam kluczyk to nie gaśnie mi podświetlenie przycisków na kierownicy a także komputer. . Co należało by zrobić żeby gasło to bo trochę lipa jak z rana akumulator padnięty będzie. Dodam że auto to Opel Zafira A.
  • Helpful post
    #9
    justka80
    Level 30  
    patpyc3998 wrote:
    Zakupiłem radio na allegro i podłączyłem i wszystko spoko

    Czy mowa tu o tym radiu: Kenwood BT-302 ?
    Jeśli tak, to w ISO przyłącza radia, podłącz tylko konieczne przewody do działania radia, tzn.: żółty (+12V stale), czerwony (+12V po stacyjce) czarny (masa) i niebieski (zasilanie wzmacniacza antenowego).
  • #10
    patpyc3998
    Level 4  
    Nowe radio było samo w sobie uszkodzone rzekomo. Po zakupieniu nowego wszystko smiga jak talala. Do zamkniecia. Dzięki za pomoc.