Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Superb III Combi L&K - Demontaż Plastikowych Elementów Klapy Bagażnika

Silverfin 19 Nov 2021 12:21 1134 2
    Silverfin
    Level 2  
    Cześć!
    Potrzebuje porady na temat demontażu plastikowych elementów klapy bagażnika w Skodzie Superb III Combi L&K. Jestem w trakcie montażu kamery tylniej wideo-rejestratora, która zostanie przyklejona w górnej części szyby na środku i potrzebuję poprowadzić przewody pod plastikowymi elementami klapy bagażnika aż do gumowego korytka na przewody. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w demontażu ww. elementów byłbym niezmiernie wdzięczny za każdą poradę.
    Zdjęcie z zaznaczonym elementem który potrzebuję zdemontować oraz z miejscem przyklejenia kamerki:
    Z tego co wstępnie się orientowałem, to chyba samego tego zaznaczonego elementu nie da się zdemontować - trzeba najpierw zdjąć dolną część - próbowałem podważać plastik i nic nie szło odciągnąć.
    Bezpośrednie linki do obrazków
    https://obrazki.elektroda.pl/2489990500_1637320476.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/2410109200_1637320480.jpg
  • Helpful post
    Marian B
    Level 37  
    Chyba będzie podobnie jak w Octavii, wszystkie te elementy plastykowe są na "wcisk", to znaczy odpowiedne występy w plastykach wchodzą w gniazda. Na początku trzeba zdemontować dolną część, póżniej pozostałe, inaczej się nie da bo plastyki zachodzą na siebie. Tą dolną część należy zaczynać podważać od dołu.
    Moim zdaniem kamerę cofania lepiej zamontować w miejsce lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej (są takie, przystosowane, razem z "nową" lampką) lub w ramce tablicy, też są "gotowe" ramki z kamerą.
    Silverfin
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź i rady.
    Uzupełniając trochę temat to będę montował nie kamerę cofania (bo ta już jest zainstalowana i działa dobrze) a kamerę tylnią do wideorejestratora 70mai A800S.
    Co do demontażu dolnej części plastikowej klapy bagażnika, to czy wiesz może, czy oprócz podważania i odciągania go, nie trzeba najpierw czegoś wcześniej rozkręcać / osobno demontować? Mam na myśli na przykład przycisk do automatycznego zamykania klapy bagażnika lub lampek oświetlania bagażnika (po lewej i prawej stronie)?