Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung ps51d450a2w - Brak obrazu dioda na logice miga według schematu :

Przemek19091972 19 Nov 2021 19:41 651 8
    Przemek19091972
    Level 3  
    Witam naprawiam W/W telewizor problem polega na nie włączeniu obrazu i głosu.
    Po włączeniu do zasilania świeci się czerwona dioda stand by.
    Można włączyć z pilota lub z dekodera przez hdmi.
    I na tm się kończy działanie telewizora nie da się już wyłączyć pilotem, na pilota reaguje (miga dioda po naciśnięciu przycisku).
    Ktoś doradził i wymieniłem Y-DRIVE po czym nic się nie zmieniło :).
    dioda na logice mruga tak jak na zdjęciu.
    Ktoś może doradzić co wymienić ? Samsung ps51d450a2w - Brak obrazu dioda na logice miga według schematu :
    Dodam jeszcze że po odłączeniu taśmy pomiędzy logiką a Y-DRIVE można włączyć pilotem i wyłączyć tylko wtedy zasilacz pika jakby się resetował i włączał z powrotem.
    lisek
    Service technician RTV
    Jeden z 22-tematów o tym modelu Link
    Przemek19091972
    Level 3  
    No tak pod linkiem jest jeden temat z podobnym problemem też nie rozwiązany temat z 2014 i kto mi odpowie ? tam jest np: "Żeby uruchomić ten model w trybie autonomicznym należy założyć zworę na pinach 3-4 złącza CN2007, main podłączony. Telewizor wszystkie kolorowe testy wyświetlił prawidłowo.W takim razie wydaje się, że moduł main do wymiany."
    A u mnie się nic nie zmienia po zwarciu zworek.
    nie znalazłem rozwiązania pomimo przeglądania forum od wczoraj.
    Dlatego nowy post żeby ktoś mógł coś podpowiedzieć.
    Przemek19091972
    Level 3  
    Witam czy może ktoś mi napisać kiedy powinno być napięcie w zasilaczu na Vs- 207v ?.
    Podłączam main board do zasilacza, załączam prąd słychać cyknięcie, a na Vs-0v.
    W tym złączu CN 804 jest tylko 15V w pinie obok tak jak powinno być.
    Ma ktoś morze schemat tego zasilacza ? bo nigdzie nie znalazłem. ( BN44-00443B )
    lisek
    Service technician RTV
    Szukaj albo
    BN44-00329B do zassania Link
    BN44-00273B
    BN44-00330B Link

Org. PSU BN44-00443x, to:
    ICE3BR2565JF, UCC28060, UCC25600, MCV14A

Z Logic przychodza sygnały na wł. vs-con / ps-on
    Przemek19091972
    Level 3  
    Witam
    mam pytanie :
    Czy jak z logic do zasilacza podczas włączania telewizora wychodzi sygnał Vs-on 4v tak tylko na sekundę to jest ok ?
    To by oznaczało winę zasilacza iż nie załącza tych 200V przy wyjściu na Y-Drive czy dobrze rozumie ?
    Przemek19091972
    Level 3  
    I tak widzę że za bardzo na pomoc liczyć nie można, ale napiszę może komuś się przyda wymieniłem zasilacz i Y-DRIVE i nic się nie zmieniło :)
    Przemek19091972
    Level 3  
    Witam może teraz ktoś mi napisze ?
    Czy matryca może robić jakieś zwarcie ? Kupiłem komplet płytek od takiego samego telewizora, zamieniłem wszystkie i : włączył się wyświetlał napisy, w Y-DRIVE dziwnie brzęczało grał 30 sekund i znowu to samo co wcześniej.... :(
    Przemek19091972
    Level 3  
    Wyrzuciłem.