Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat Bosch G6500 potrzebne informacje na temat prądnicy.

dziubalson1 20 Nov 2021 22:28 246 5
    dziubalson1
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Poszukuję informacji na temat agregatu prądotwórczego Bosch G6500. Napędza go v-twin B&S 16hp. Nie mogę znaleźć nic na temat prądnicy. Ma ktoś może jakieś informacje?
    Z góry dzięki
    magik332
    Level 25  
    Witam oto dane .Agregat prądotwórczy BOSCH G 6500; Briggs & Stratton ,Vanguard 2-cylindrowy silnik benzynowy V, 4-suwowy, pojemność skokowa 480 cm³, moc nominalna 6 kW przy 3000/min-1 1x400V i 1x230V. Nominalna moc wyjściowa 5.4 KVA . Prąd znamionowy 8,7A /19,6 A
    dziubalson1
    Level 2  
    Witam.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąś wiedzę bądź może pomóc w stworzeniu jakiegoś sensownego układu AVR do takiego agregatu.
    Agregat jest sprawny ale zakładam że jakość napięcia nie jest rewelacyjna. W obwodzie wzbudzenia jest płytka na której widzę tylko kondensatory i dwie diody. Do układu dochodzą trzy przewody zakładam że to napięcie odniesienia. Mogę pomierzyć wszystko jeżeli ktoś byłby w stanie pomóc. Z góry dziękuję.
    anchilos
    Level 38  
    dziubalson1 wrote:
    jakość napięcia nie jest rewelacyjna.

AVR nie zmieni jakości napięcia (nie poprawi sinusoidy), jedynie zabezpieczy przed przekroczeniem (skokami- pikami).

AVR kupisz bez problemu.

Pozdrawiam.
    dziubalson1
    Level 2  
    W sumie to może najpierw obadam czy mam się czym martwić mam oscyloskop to sobie sprawdzę.
    Nie wiem czy się znam ale układ AVR musi chyba pasować do napięć i prądów danego agregatu. Te kupne, szczególnie chińskie jakoś nie przemawiają do mnie. Myślałem żeby samemu coś opracować.
    anchilos
    Level 38  
    Obejrzyj przebieg i napięcie - jak duże są skoki, zwłaszcza przy odłączaniu obciążenia,