Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CAN BUS analizator, prosty a efektywny

remzibi 21 Nov 2021 15:39 5652 6
  • CAN BUS analizator, prosty a efektywny

Efekty ostatnich prac i działań z magistralami CAN. Przysiadłem i napisałem soft do pracy z CAN BUS, ma to docelowo działać jako analizator, recorder/odtwarzacz, bomber etc.
    Założenie aby osiągnąć maksymalną funkcjonalność przy relatywnie tanim hardware.
    Jako hardware STM32F103 z dowolnym USB-Bridge (do nie zapchanych magistral się nadaje), lub STM32F042 z natywnym USB, firmware napisałem na oba te procesory.
    Oprogramowanie na PC pisane w C# ciągle w trakcie tworzenia. Jak na razie wsparcie dla prędkości magistrali CAN1000, 500. 250, 125, 100 kbps. Ramki 11 i 29 bit, kontrola sprzętowa z MCU.
    Kolorowanie zmieniających się danych CAN podpatrzone w PassThru Scope. Monitor i tracer podpatrzone z softu analizatora Peak'a (to taki Mercedes w analizatorach 🙂 ), inne pomysły i funkcjonalności podpatrzone u innych, w tym hobbystów ze wschodu. Na zdjęciach prototypy z BluePill i z kupionym modułem na F042. Na filmiku zajawka jak to działa na F042 z natywnym USB STM'a.
    Filtracja ramek softwarowa.

Dodałem rozszerzenie podwójnego buforowania i teraz już nie miga tak jak na filmie.

Do zrobienia filtracja sprzętowa na kontrolerze CAN procesora. Dopisanie bajerów do nadawania ramek custom'owych oraz bombera.

CAN BUS analizator, prosty a efektywny CAN BUS analizator, prosty a efektywny CAN BUS analizator, prosty a efektywny

EDIT:

Z różnych powodów trochę to trwało, ale prace nad softem sobie szły.
    Poniżej przykład jakiejś tam funkcjonalności

link do całej playlisty https://www.youtube.com/watch?v=YCCJhZHMmhE&list=PLsU2GwRWnWD_iC3D5k85iEmSj_ETQAPPx

Cool? Ranking DIY
    About Author
    remzibi
    Level 24  
    remzibi wrote 1330 posts with rating 727, helped 34 times. Live in city Rumia. Been with us since 2002 year.
    -rafal-
    Level 15  
    Czy czasem DIY w budowie nie polega na udostępnianiu swoich postępów prac (coś więcej niż screeny) na elektrodzie, nie polega na udostępnianiu swoich prac? Ogólnie co do takich rzeczy ogarnij sobie jak działa CANoe od Vectora, dla mnie najlepszy sprzęt i soft z jakim miałem do czynienia.
    Spacewalker
    Level 33  
    Odkryte koło na nowo, hardware z ELTY, na każdym sofcie pójdzie.
    DJ_KLIMA
    Level 20  
    Wszystko fajnie do czasu ;) generalnie większość prostych rzeczy ogarnąć idzie socket can`em z linuxa, działa na chyba wszystkich możliwych interfejsach CAN. Ale siłą każdego analizatora jest oprogramowanie, mam i pcan`a i vectora. Lubię pcan-exploler do symulacji a vectora do grubej analizy. Czas się coraz bardziej pochylać nad CAN FD i LIN bo coraz więcej tego.
    Jest dobry darmowy soft :) a nazywa się BUSMASTER i autorowi polecał bym zrobienie pod niego dongla, w rozsądnej cenie znaleźli by się chętni.
    remzibi
    Level 24  
    Spacewalker wrote:
    Odkryte koło na nowo, hardware z ELTY, na każdym sofcie pójdzie.

Ten moduł na F042 jest właśnie tym gotowym kupionym.
    Ale, osobiście preferowałbym do tych zadań sterować procesor kwarcem a nie wew. generatorem.

DJ_KLIMA wrote:
    Czas się coraz bardziej pochylać nad CAN FD i LIN bo coraz więcej tego.
    Jest dobry darmowy soft :) a nazywa się BUSMASTER i autorowi polecał bym zrobienie pod niego dongla, w rozsądnej cenie znaleźli by się chętni.

I powoli można się pochylać nad innym procesorem oraz FD i LIN.

Samuraj wrote:
    Ja zrobilem dongla dla CarBusAnalizera. Używam na co dzień, ma 2xCANa jak i 1xLINa

CarBusAnalizer fajny soft, na jego screenach się wzorowałem, ale może jest to dobre rozwiązanie, aby zrobić dongla zamiast dublować soft.
    Jakieś szczegóły techniczne możemy prosić?
    remzibi
    Level 24  
    Jeśli ktoś ma czas i ochotę potestować software do zabawy z magistralą CAN, który ośmieliłem się napisać, to zapraszam. Ja niestety nie mam na to czasu.

Link do całej playlisty wstępnie pokazujący możliwości, ostatni film to zaproszenie do współpracy w testowaniu, skierowany do praktyków warsztatowych, mogących zbierać doświadczenia na na żywych organizmach samochodów. Ze swojej strony oferuję pomoc merytoryczną tak w kwestii CAN od strony teoretycznej jak i pracy urządzenia https://www.youtube.com/watch?v=GCD5KYsYzmI&list=PLsU2GwRWnWD_iC3D5k85iEmSj_ETQAPPx