Efekty ostatnich prac i działań z magistralami CAN. Przysiadłem i napisałem soft do pracy z CAN BUS, ma to docelowo działać jako analizator, recorder/odtwarzacz, bomber etc.
Założenie aby osiągnąć maksymalną funkcjonalność przy relatywnie tanim hardware.
Jako hardware STM32F103 z dowolnym USB-Bridge (do nie zapchanych magistral się nadaje), lub STM32F042 z natywnym USB, firmware napisałem na oba te procesory.
Oprogramowanie na PC pisane w C# ciągle w trakcie tworzenia. Jak na razie wsparcie dla prędkości magistrali CAN1000, 500. 250, 125, 100 kbps. Ramki 11 i 29 bit, kontrola sprzętowa z MCU.
Kolorowanie zmieniających się danych CAN podpatrzone w PassThru Scope. Monitor i tracer podpatrzone z softu analizatora Peak'a (to taki Mercedes w analizatorach 🙂 ), inne pomysły i funkcjonalności podpatrzone u innych, w tym hobbystów ze wschodu. Na zdjęciach prototypy z BluePill i z kupionym modułem na F042. Na filmiku zajawka jak to działa na F042 z natywnym USB STM'a.
Filtracja ramek softwarowa.
Dodałem rozszerzenie podwójnego buforowania i teraz już nie miga tak jak na filmie.
Do zrobienia filtracja sprzętowa na kontrolerze CAN procesora. Dopisanie bajerów do nadawania ramek custom'owych oraz bombera.

EDIT:
Z różnych powodów trochę to trwało, ale prace nad softem sobie szły.
Poniżej przykład jakiejś tam funkcjonalności
link do całej playlisty https://www.youtube.com/watch?v=YCCJhZHMmhE&list=PLsU2GwRWnWD_iC3D5k85iEmSj_ETQAPPx
Cool? Ranking DIY