logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa i modyfikacja wzmacniacza Yamaha A-700: wymiana tranzystorów, kondensatorów i lutów

miecho18 21 Lis 2021 17:30 1692 10
REKLAMA
  • #1 19721609
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Witam.

Mam problem z naprawą wzmacniacza Yamaha A-700. Trafił on do mnie z uszkodzeniem lewego kanału. Ktoś już w nim był i naprawiał ten właśnie kanał. Oryginalne tranzystory końcowe w tym sprzęcie to para 2SA1333/2SC3370. Ktoś wstawił 2SA1095/2SC2565. Uszkodzeniu oprócz tranzystorów końcowych uległy tranzystory sterujące, TR127, TR129, TR125, D121, D123, i kilka rezystorów. Poza tym klej pod kondensatorami C205 i C210 spowodował korozję okolicznych elementów i całkowite przerwanie kilku zworek. Prawy kanał przeżył.
    Poprawiona masa zimnych lutów, wymienione większość kondensatorów elektrolitycznych (znaczna utrata pojemności). Z racji braku możliwości zakupu oryginalnych tranzystorów końcowych postanowiłem w obu kanałach wstawić wstawić parę 2SA1494/2SC3858. Pozostałe tranzystory zakupione oryginalne. Pierwsze uruchomienie przebiegło pomyślnie. Ustawiłem prądy spoczynkowe i próg automatycznego przejścia wzmacniacza z klasy A w klasę AB (zgodnie z instrukcją serwisową). Przyszedł czas na testy obciążeniowe. Podłączone sztuczne obciążenie 8Ω i oscyloskop. Doszedłem do mniej więcej 2/3 mocy maksymalnej i wszystko wydawało się być w najlepszym porządku. Przypomniało mi się, że miałem sprawdzić jak wzmacniacz zachowa się po przełączeniu w klasę A. Ściszyłem pokrętło głośności i włączyłem klasę A. W tym momencie poszedł ogień z tranzystorów końcowych lewego kanału. Wstępne pomiary wykazały uszkodzenia tych samych elementów co poprzednio. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to to, że być może tranzystory końcowe to podróbki. Postanowiłem rozłupać jeden z nich i ujrzałem taki oto widok.

Naprawa i modyfikacja wzmacniacza Yamaha A-700: wymiana tranzystorów, kondensatorów i lutów

Wielkość struktury to 3x3mm. Znalazłem to: https://sound-au.com/fake/counterfeit-p2.htm
    Wynika z tego, że kupiłem podróbki, ale czy na pewno? Czy może przyczyna leży gdzie indziej? Proszę o opinię co na ten temat myślicie.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • yamaha_a-700_amplifier_service_manual.pdf (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • yamaha_a-700_schematic.pdf (749.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19721657
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    No podróba. Ciężko będzie kupić te tranzystory oryginalne. Możesz spróbować wstawić tam na próbę 2SC5200 one są bardzo popularne i tanie. Jak mi zależy na względnej pewności co do części to kupuję w TME.
  • REKLAMA
  • #3 19723091
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Od kilku lat stwierdziłem, że nie da się naprawić poprawnie wzmacniacza na obecnie sprzedawanych tranzystorach, to jest gra w totolotka. Opis który kolega miecho18 zamieścił to typowy przykład który przerabiałem wielokrotnie kupując nowe elementy, nawet wydawało by się z poważnych sklepów. Obecnie jeśli mam komuś dobrze naprawić wzmacniacz, (a robie to rzadko z w/w powodów) to tylko wyszukuje elementy używane/z wylutu, które skrzętnie szanuje.
    Od tych paru lat kiedy to zrozumiałem odkładam każdy pewny tranzystor zdobyty z starego sprzetu, ba nawet taki przykładowo bc557..
    Może to się komuś wydać śmieszne, ale od tego momentu kiedy to zrozumiałem mam święty spokój i wróciła wiara, że jednak się da bez problemów :)
    Więc moja końcowa rada szukaj używek, nawet wtedy kiedy cena takowych Cię zaboli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19723230
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Spokojnie zamiast tych tranzystorów można wstawić 2sc5200 i 2sa1943. Kiedyś w jakimś wzmacniaczu były podobne i te wspomniane tranzystory wstawiłem. Sprzęt działał bez zarzutu potem.🙂Uruchamiaj przez żarówkę w szeregu z zasilaniem. I koniecznie sprawdź przy uruchomieniu prąd spoczynkowy czy się zgadza z serwisówką. Otwórz też ten drugi tranzystor pnp (2saxxxx), często w nich jest jeszcze mniejsza struktura(około 1x1mm)😄. Jak kupujesz ze znanego portalu aukcyjnego, bierz tranzystory toshiby oryginalne, najlepiej z grupą wzmocnienia "O" obydwa.🙂Różnica to inna obudowa, ale można połączyć kawałkami przewodów do płytki, ale często jest przewidziane miejsce na radiatorze na śrubę do tej wersji obudowy tranzystora(na środku na jedną śrubę).
  • Pomocny post
    #5 19723705
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Czy mają napis Toshiba czy nie, to nie ma znaczenia.. chińczy robi wszystko.. podobne. Można się pobawić, w kupowanie paru szt., rozbijanie tranzystorów, ważenie, szukanie, porównywanie w necie, aplikowanie w układzie. Oczywiście jak ktoś chce tak eksperymentować nie zabraniem. A żarówkę kiedyś trzeba rozłączyć, a jeśłi będzie fake i tak po tym za którymś włączeniem albo w trakcie tylko zasyczy i wtedy to tylko liczyć na szczęscie, że nie dokona większego samozniszczenia. Ja to przerabiałem, więc ktoś kto tego nie przeszedł nie zrozumie. A każdy niech robi jak uważa, byle by tylko nie zrzucał winy na właściciela sprzetu, jeśli robi to dla kogoś. Pozdrawiam.
  • #6 19724541
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Na żarówce to każdy śmieć działa, i w tym problem. Potem odłączasz żarówkę, napięcia wchodzą na swoje właściwe wartości i 12 par (w moim przypadku, dawno temu) leci samo z siebie po 30 minutach nic nie robienia. A ty siedzisz i nie wiem co się stało - no frustrujący temat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19724569
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Witam tylko zakup na TME ratuje.
    podroby są masowe.
  • #8 19726515
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19827008
    darek549
    Poziom 12  
    Kupowałem swego czasu sporo tranzystorów w obudowie MT-200 od 2 sprzedawców z allegro. Też stosowałem je w A-700 i A-960 dotychczas spisują się poprawnie - test mocy na sztucznym obciążeniu i z włączoną funkcją "class A".

Zwróć uwagę na przełącznik wartości napięcia na tylnym panelu i rzeczywistą wartość napięcia w gniazdku.

elmag i merlin z tego co pamiętam - na różnych forach chwala tych sprzedawców.
  • #10 19827271
    miecho18
    Spec od komputerów
    @darek549 Spójrz na zdjęcie w pierwszym poście. Ze źródeł, które udało mi się do tej pory znaleźć (plus wypowiedzi w tym temacie, za które bardzo dziękuję) jest to ewidentna podróbka.
    Link: https://youtu.be/4KfIHyw7Gxc?t=130
    Tranzystory kupiłem na allegro od Sebastian-1K. Przed zakupem wysłałem zapytanie czy na pewno są to oryginały.

Naprawa i modyfikacja wzmacniacza Yamaha A-700: wymiana tranzystorów, kondensatorów i lutów
    darek549 napisał:
    elmag i merlin z tego co pamiętam - na różnych forach chwala tych sprzedawców.

Dzięki. Sprawdzę co mają w ofercie.
    darek549 napisał:
    Zwróć uwagę na przełącznik wartości napięcia na tylnym panelu i rzeczywistą wartość napięcia w gniazdku.

Przełącznik jest ustawiony na 240V.
    speco napisał:
    Uruchamiaj przez żarówkę w szeregu z zasilaniem. I koniecznie sprawdź przy uruchomieniu prąd spoczynkowy czy się zgadza z serwisówką.

Proponuję jeszcze raz przeczytać pierwszy post.
    Wojtek(KeFir) napisał:
    A ty siedzisz i nie wiem co się stało - no frustrujący temat.

Jeszcze jak... Na samym usuwaniu zimnych lutów spędziłem tyle czasu, że odechciewa mi się patrzeć na ten wzmacniacz. :)
    audio-m napisał:
    Obecnie jeśli mam komuś dobrze naprawić wzmacniacz, (a robie to rzadko z w/w powodów) to tylko wyszukuje elementy używane/z wylutu, które skrzętnie szanuje.

Wzmacniaczy naprawiam niewiele, dlatego elementów z wylutu do takowych mam zaledwie garstkę i tu jest problem.
    speco napisał:
    Spokojnie zamiast tych tranzystorów można wstawić 2sc5200 i 2sa1943.

Wolałbym żeby były w obudowach MT-200. Jedynie na próbę mogę wstawić takowe, jak napisał Wojtek.
    Na razie temat odpuściłem. Jak do niego wrócę to dam znać.
  • #11 20688903
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zakupiłem na Aliexpress niby oryginalne 2SA1333/2SC3370. Opinie innych kupujących wskazywały, że to rzeczywiście oryginały. Jakież było moje zdziwienie, gdy po otwarciu paczki ujrzałem "malowanki" w zupełnie innych obudowach... Ze względu na to, że zakup oryginalnych tranzystorów w obudowach MT-200 w rozsądnych pieniądzach graniczy z cudem, postanowiłem temat odpuścić. Wzmacniacz oddany nienaprawiony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z naprawą wzmacniacza Yamaha A-700, który miał uszkodzony lewy kanał. Wzmacniacz był wcześniej naprawiany, a wstawione tranzystory końcowe (2SA1095/2SC2565) były nieoryginalne. Oprócz tranzystorów końcowych uszkodzeniu uległy również tranzystory sterujące oraz kilka rezystorów. Użytkownik wymienił większość kondensatorów elektrolitycznych i poprawił zimne luty. Z braku oryginalnych tranzystorów, zdecydował się na zamienniki 2SA1494/2SC3858. W odpowiedziach użytkownicy sugerowali użycie tranzystorów 2SC5200 i 2SA1943 jako alternatywy oraz podkreślali znaczenie zakupu oryginalnych części, aby uniknąć problemów z podróbkami. Wiele osób zwracało uwagę na trudności w znalezieniu oryginalnych tranzystorów oraz zalecało korzystanie z używanych elementów z wylutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA