Witam.
Od kilku dni mam problem ze zmywarką siemens SE25T052EU/07.
Nie mam możliwości wrzucenia zdjęcia panelu, więc opiszę kolejność guzików od lewej
1) on/off
2) 3) i 4) guziki odpowiedzialne za "połowę załadunku", "programy przyspieszone", "włączenie zmywarki z opóźnieniem"
5) mały wyświetlacz
6) 7) 8) 9) oraz 10) - guziki od programów
guziki 7-8-9 oznaczone są jako guziki RESETU (wg instrukcji odpowiednio: A, B, C)
------------
i teraz opis problemu:
Zmywarka nie włącza się
- Pierwsze naciśnięcie guzika ON/OFF - pojawia się dioda na jednym z programów oraz pojawia się czas programu na wyświetlaczu. Niestety od razu dioda i wyświetlacz gasną (żadnej dalszej reakcji ze strony zmywarki)
- Drugie naciśnięcie guzika ON/OFF - zero reakcji zmywarki - ale pojawia się światełko czerwone na podłodze.
I tak w kółko.
Jedyne co mogę zrobić na panelu, to ustawiać twardość wody, glośność sygnału oraz włączać RESET.
Przytrzymuję guziki A oraz C i naciskam ON/OFF.
Wówczas na wyświetlaczu czasowym pojawia się na chwilkę "C5", które zamienia się w "P0". Włączają się do tego diody w guzikach 8 i 9 (8 świeci ciągle, 9 mruga).
Każde naciśnięcie mrugającego guzika "9" zmienia treść na wyświetlaczu:
- "E0" - na chwilkę "01", potem powrót do "E0"
- "E0" - na chwilkę "02", potem powrót do "E0"
i tak aż do "07". Potem wszystko wraca do początku... "01" - "02" i tak w kółko.
Naciśnięcie guzika 8 zmienia natomiast "P0" w "P1", potem w "P2", "P3", aż do "P4". i tak w kółko.
I teraz najciekawsze - jeżeli wybiorę jeden z programów "P" (chyba są to programy serwisowe) i go włączę, to zmywarka zaczyna pracować.
Po skończeniu programu serwisowego, zmywarka jakiś czas DZIAŁA PRAWIDŁOWO!!!.
Mogę wówczas włączyć dowolny program i umyć naczynia.
Po zakończeniu programu, zmywarkę wyłączam i wszystko działa.
Mogę włączać i wyłączać, zmieniać programy, uruchamiać ją z kolejnym myciem.
Niestety, po kilku godzinach od mycia naczyń, zmywarka znowu dostaje "zwiechę" i działa według zasady:
- Pierwsze naciśnięcie guzika ON/OFF - pojawia się dioda na jednym z programów oraz pojawia się czas programu na wyświetlaczu. Niestety od razu dioda i wyświetlacz gasną (żadnej dalszej reakcji ze strony zmywarki)
- Drugie naciśnięcie guzika ON/OFF - zero reakcji zmywarki - ale pojawia się światełko czerwone na podłodze.
I tak w kółko.
Co to może być?
Czy da się to jakoś naprawić.
Oczywiście - przed każdym "normalnym praniem" naczyń, mogę włączać tryb "P0"... tylko to będzie oznaczało stratę czasu, wody, prądu itp...
Proszę o pomoc
Od kilku dni mam problem ze zmywarką siemens SE25T052EU/07.
Nie mam możliwości wrzucenia zdjęcia panelu, więc opiszę kolejność guzików od lewej
1) on/off
2) 3) i 4) guziki odpowiedzialne za "połowę załadunku", "programy przyspieszone", "włączenie zmywarki z opóźnieniem"
5) mały wyświetlacz
6) 7) 8) 9) oraz 10) - guziki od programów
guziki 7-8-9 oznaczone są jako guziki RESETU (wg instrukcji odpowiednio: A, B, C)
------------
i teraz opis problemu:
Zmywarka nie włącza się
I tak w kółko.
Jedyne co mogę zrobić na panelu, to ustawiać twardość wody, glośność sygnału oraz włączać RESET.
Przytrzymuję guziki A oraz C i naciskam ON/OFF.
Wówczas na wyświetlaczu czasowym pojawia się na chwilkę "C5", które zamienia się w "P0". Włączają się do tego diody w guzikach 8 i 9 (8 świeci ciągle, 9 mruga).
Każde naciśnięcie mrugającego guzika "9" zmienia treść na wyświetlaczu:
- "E0" - na chwilkę "01", potem powrót do "E0"
- "E0" - na chwilkę "02", potem powrót do "E0"
i tak aż do "07". Potem wszystko wraca do początku... "01" - "02" i tak w kółko.
Naciśnięcie guzika 8 zmienia natomiast "P0" w "P1", potem w "P2", "P3", aż do "P4". i tak w kółko.
I teraz najciekawsze - jeżeli wybiorę jeden z programów "P" (chyba są to programy serwisowe) i go włączę, to zmywarka zaczyna pracować.
Po skończeniu programu serwisowego, zmywarka jakiś czas DZIAŁA PRAWIDŁOWO!!!.
Mogę wówczas włączyć dowolny program i umyć naczynia.
Po zakończeniu programu, zmywarkę wyłączam i wszystko działa.
Mogę włączać i wyłączać, zmieniać programy, uruchamiać ją z kolejnym myciem.
Niestety, po kilku godzinach od mycia naczyń, zmywarka znowu dostaje "zwiechę" i działa według zasady:
I tak w kółko.

Co to może być?
Czy da się to jakoś naprawić.
Oczywiście - przed każdym "normalnym praniem" naczyń, mogę włączać tryb "P0"... tylko to będzie oznaczało stratę czasu, wody, prądu itp...
Proszę o pomoc