Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Siemens SE25T052EU/07 - Nie włącza się

oikp 22 Nov 2021 08:19 2112 4
SterControl
    oikp
    Level 9  
    Witam.
    Od kilku dni mam problem ze zmywarką siemens SE25T052EU/07.
    Nie mam możliwości wrzucenia zdjęcia panelu, więc opiszę kolejność guzików od lewej

1) on/off
    2) 3) i 4) guziki odpowiedzialne za "połowę załadunku", "programy przyspieszone", "włączenie zmywarki z opóźnieniem"
    5) mały wyświetlacz
    6) 7) 8) 9) oraz 10) - guziki od programów

guziki 7-8-9 oznaczone są jako guziki RESETU (wg instrukcji odpowiednio: A, B, C)

------------
    i teraz opis problemu:
    Zmywarka nie włącza się

- Pierwsze naciśnięcie guzika ON/OFF - pojawia się dioda na jednym z programów oraz pojawia się czas programu na wyświetlaczu. Niestety od razu dioda i wyświetlacz gasną (żadnej dalszej reakcji ze strony zmywarki)
    - Drugie naciśnięcie guzika ON/OFF - zero reakcji zmywarki - ale pojawia się światełko czerwone na podłodze.

I tak w kółko.

Jedyne co mogę zrobić na panelu, to ustawiać twardość wody, glośność sygnału oraz włączać RESET.

Przytrzymuję guziki A oraz C i naciskam ON/OFF.
    Wówczas na wyświetlaczu czasowym pojawia się na chwilkę "C5", które zamienia się w "P0". Włączają się do tego diody w guzikach 8 i 9 (8 świeci ciągle, 9 mruga).

Każde naciśnięcie mrugającego guzika "9" zmienia treść na wyświetlaczu:
    - "E0" - na chwilkę "01", potem powrót do "E0"
    - "E0" - na chwilkę "02", potem powrót do "E0"
    i tak aż do "07". Potem wszystko wraca do początku... "01" - "02" i tak w kółko.

Naciśnięcie guzika 8 zmienia natomiast "P0" w "P1", potem w "P2", "P3", aż do "P4". i tak w kółko.

I teraz najciekawsze - jeżeli wybiorę jeden z programów "P" (chyba są to programy serwisowe) i go włączę, to zmywarka zaczyna pracować.
    Po skończeniu programu serwisowego, zmywarka jakiś czas DZIAŁA PRAWIDŁOWO!!!.

Mogę wówczas włączyć dowolny program i umyć naczynia.
    Po zakończeniu programu, zmywarkę wyłączam i wszystko działa.
    Mogę włączać i wyłączać, zmieniać programy, uruchamiać ją z kolejnym myciem.

Niestety, po kilku godzinach od mycia naczyń, zmywarka znowu dostaje "zwiechę" i działa według zasady:

- Pierwsze naciśnięcie guzika ON/OFF - pojawia się dioda na jednym z programów oraz pojawia się czas programu na wyświetlaczu. Niestety od razu dioda i wyświetlacz gasną (żadnej dalszej reakcji ze strony zmywarki)
    - Drugie naciśnięcie guzika ON/OFF - zero reakcji zmywarki - ale pojawia się światełko czerwone na podłodze.
    I tak w kółko. :cry: :cry: :cry:

Co to może być?
    Czy da się to jakoś naprawić.

Oczywiście - przed każdym "normalnym praniem" naczyń, mogę włączać tryb "P0"... tylko to będzie oznaczało stratę czasu, wody, prądu itp...

Proszę o pomoc
  • SterControl
    oikp
    Level 9  
    no to nastąpiła zmiana ;-(

Teraz już nie rusza z praniem naczyń wcale.
    Niezależnie czy włączam tryb P0 czy też uda mi się włączyć któryś z normalnych programów, nabiera wodę (bardzo słabo i powoli) ....i cisza.
    I tak do końca programu.

jedynie co jakiś czas delikatnie coś cyka pod filtrem wodnym.

Chyba będzie elektrośmieć.
  • SterControl
    oikp
    Level 9  
    Pojawiła się kolejna rzecz.

Można włączyć tylko tryby serwisowe PO-P4.
    Po włączeniu zmywarka nalewa wodę do płaszcza - robi to jakoś słabiej.
    Później zlewa wodę do środka.... ale ona leci bardzo słabo.

A później nic...
    tylko tykanie co jakiś czas z okolicy elektrozaworów i takie delikatne pomrukiwanie - jak dotknę prawego elektrozaworu śrubokrętem, to czuje delikatne drgania.
    Zmywarka testuje kolejne elementy programu, ale niestety "śmigiełka" nie kręcą.
    I tak do końca.

W trakcie programu testowego ci jakiś czas miga lampka i słychać głośne "PIK". Na wyświetlaczu na chwilkę pojawia się kranik.

Wyczyściłem trochę płaszcz i komorę ciśnieniową hydrostatu.
    Wyjąłem też elektrozawory: lewy był czysty, prawy lekko pordzewiały (udało mi się go trochę przeczyścić).

I nic.
    W trakcie programu serwisowego pojawiają się błędy E1 oraz E5 - co to może być?
    W sieci znajduje tylko błędy, w których dodatkowo jest jeszcze "0" - czyli "E01" oraz "E05" - czy to jest to samo?

Co jeszcze mogę zrobić, zanim oddam ją na złom?
    oikp
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź.

Zamówiłem elektrozawór (ten prawy- bo był lekko zardzewiały) - podłączę i sprawdzę.
    Jeśli to nie to - to się poddaję i wyrzucam ;-)