Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki agregat prądotwórczy awaryjny, uniwersalny do domu?

aligator 22 Nov 2021 10:17 7749 17
    aligator
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Stoję przed dylematem zakupu agregatu prądotwórczego.
    Wiem, że temat był już poruszany na forum ale nie do końca wyjaśniony.
    Chodzi mi o agregat ok 2-3 kW, myślę, że powinno wystarczyć.
    Z racji tego, że ma służyć tylko w razie awarii (max do tygodnia, dwóch w roku), niw ma sensu wydawać kupę kasy.
    Tylko czym więcej czytam, tym mniej wiem - norma.
    Chodzi o to, żeby "obsłużył" zamrażarkę skrzyniową, chłodziarko-zamrażarkę, oświetlenie (wybiórczo), tv,komputer, piec co stałopalny ze sterownikiem + pompa i ewentualnie termę. Oczywiście nie wszystko na raz. Jednocześnie piec + pompa oraz oświetlenie. Termę włączałbym na jakiś czas, wyłączając inne rzeczy. Zamrażarkę i lodówkę przede wszystkim na noc.
    Zapomniałem podać wartości termy; 230V, 0.9/1,8 kV.
    I teraz moje wątpliwości i niewiedza.
    Czytałem, że inwertorowy się nie nadaje do zamrażarki, lodówki czy termy.
    AVR też w tym przypadku jest chyba zbędne? Mógłbym dokupić
    https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/stab...0-2000va?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    Ważne jest, żeby był przystosowany faktycznie do pracy ciągłej, nie na pół godziny.
    Znalazłem np; od najtańszego Agregat prądotwórczy SG 2400 Basic 2,4 kW.
    SMART SM-01-3000INV, czy Agregat prądotwórczy Fogo FH 3001 lub nawet
    Agregat generator prądotwórczy 3kW 7KM LPG/benzyna 230V K&S DIMAX KS 3000G.
    Nie chciałbym wywalić kasy na darmo, dlatego proszę o pomoc. Ponadto nigdy nie miałem do czynienia z takim ustrojstwem i najzwyczajniej nie znam się na tym.
    Ponadto nie rozumiem, dlaczego jest ostrzeżenie, że nie wolno podłaczyć go do instalacji domowej.
    Jeżeli odłączę główny bezpiecznik zasilający dom i wepnę w gniazdko faza do fazy, zero do zera, to co się może stać? Mam instalację w domu na siłę, podzielone fazy, żeby nie obciążać jednej. Tak mi zostało jak kiedyś używałem maszyn na silę. I faktycznie mógłbym nawet wpiąć agregat na siłę, wówczas pobierałby z każdej fazy trochę.
    Myślałem o przedziale cenowym do około 2,5 tys. zł max.
    Ważna jest ciągłość pracy i ekonomia.
    Czy mogę prosić o dobrą radę?
    anchilos
    Level 38  
    Postawiłem na Hondę - rozruch za pierwszym szarpnięciem.
    Ładnie trzyma napięcie.
    AVR zawsze możesz dołożyć
    Terma, jaka moc?

Reszta ewentualnie na P.W.
    Skąd weźmiesz LPG w butlach, żeby pracował zimą.
    Gaz do kuchenek jest inny niż do samochodów (ujemne temperatury).
    aligator
    Level 10  
    Honda ma zbyt mały zbiornik (wydaje mi się), max 3h pracy. To co z nocą?
    Fogo-Honda FH 3001
    Odłączać AVR, to po co za nie przepłacać? A z AVR, jeśli już to nie może być? Nie wiem, pytam.
    Butle 11x3, bo w domu nie mam gazu z sieci i 3x 2 (z lampą gazową) LPG mam.
    Z racji tego, że mieszkam na wsi i nieraz już jednej fazy nie było, przełączałem przez gniazdka fazy i miałem oświetlenie w całym domu, w przeciwieństwie do sąsiadów, którzy np oświetlenie całego domu robili na jednej, gniazdka na drugiej itp.
    Oczywiście wyłączałem bezpiecznik danej fazy na wejściu z linii. Dlatego nie rozumiem, dlaczego ostrzegają przed podłączeniem do sieci, bo grozi awarią agregatu.
    Może ktoś ma coś z w/w?
    anchilos
    Level 38  
    aligator wrote:
    Butle 11x3, bo w domu nie mam gazu z sieci i 3x 2 (z lampą gazową) LPG mam.
    anchilos wrote:
    Skąd weźmiesz LPG w butlach, żeby pracował zimą.
    Gaz do kuchenek jest inny niż do samochodów (ujemne temperatury).

https://www.morele.net/fogo-agregat-pradotwor...9501240/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

To przykład.
    Kupisz taniej.

Silnik Hondy.

Dodano po 2 [minuty]:

aligator wrote:
    dlaczego ostrzegają przed podłączeniem do sieci,

Bo idiota może nie odłączyć się od sieci.
    Po za tym agregat będzie zasilał okolicę i się przeciąży.
    Po przywróceniu zasilania będzie BUUMM.

Są nawet odłączniki ,które zapobiegają takim sytuacjom.

Czas zadziałania w milisekundach.
    aligator
    Level 10  
    No tak, taniej ale cały czas nie mam odpowiedzi jakie parametry do agregatu, żeby spełniał moje w/w oczekiwania. Co powinien mieć a czego nie.
    Co do taniej, to znalazłem to samo(aż podejrzane) np
    https://merxu.com/pl/offer/agregat-pradotworc...MInb2VhOer9AIV1gWiAx1NugFJEAAYASAAEgLdpfD_BwE
    Natomiast, jeśli chodzi o ostrzeżenia, to wiem jakie mogłyby być skutki, gdy się nie odłączyło sieci, Ja jak pisałem wyżej odłączam zawsze. Myślałem raczej, że może zbyt duże obciążenie na agregat, czy coś takiego.
    Zapomniałem podać wartości termy; 230V, 0.9/1,8 kV. U mnie wystarcza 0.9 kV, nigdy nie załączam drugiej grzałki.
    A co ze zbiornikiem, jak piszą, że czas pracy do 2.5 cz 3h? Dolewać i załączać co 3h?
    Ponadto o co chodzi z tym zabezpieczenie oleju? Te silniki tak go palą, że trzeba ciągle dolewać ?
    anchilos
    Level 38  
    aligator wrote:
    Te silniki tak go palą, że trzeba ciągle dolewać ?

Nie.
    aligator wrote:
    czas pracy do 2.5 cz 3h?

Dlaczego ma Ci pracować ciągle?

Dodano po 1 [minuty]:

aligator wrote:
    o do taniej, to znalazłem to samo(aż podejrzane) np
    https://merxu.com/pl/offer/agr...gWiAx1NugFJEAAYASAAEgLdpfD BwE

Sprawdź opinie.

Dodano po 5 [minuty]:

aligator wrote:
    Dolewać i załączać co 3h?

Zbiornik jest podłączony na "samociek"- grawitacyjnie.
    Pewnie da się podłączyć beczkę.

Trzeba by spojrzeć.
    aligator
    Level 10  
    Jeśli chodzi o czas pracy. Tak jak zaznaczyłem, chodzi o przerwy w dostawie nawet kilkudniowe. Czy takie podłączenie wężykiem do zbiornika agregatu np ze zbiornika 10 l jest bezpieczne?
    Szukałem opinii o wspomnianej firmie i brak. Mnóstwo reklam i podejrzewam, że powstała tylko na black friday. Dałem sobie spokój z nią. Natomiast na stronie Morele;
    Nie bardzo wiem jaka jest różnica, spróbuje się telefonicznie coś dowiedzieć, bo w opisach jest oszczędnie. np
    https://www.morele.net/fogo-agregat-pradotworczy-fogo-fh-3001-r-9501240/
    https://www.morele.net/fogo-agregat-pradotworczy-fh-3001-silnik-honda-fh3001-3038232/
    Chyba chodzi o AVR.
    I czy taki agregat spełniłby moje oczekiwania?
    Pominąłem te Fogo z innym silnikiem niż Hondy.
    Jest jeszcze droższy EA3000 AVR tak jak AVR FH3001.
    Ze względu na hałas i spaliny, zrobiłbym stanowisko na zewnątrz.
    Podłączenie dość grubym przekrojem, ze względu na odległość (kilkanaście metrów do gniazdka). Czy ten model wystarczyłby na ciągłą pracę np 12 godzin i przerwa 10 h.?
    No proszę co znalazłem i znowu od początku:
    " jacek Wystawiono 2 lata temu
    Nigdy w życiu fogo szmelc totalny i brak części "
    Ale to dotyczy chyba samego Fogo.
    A teraz na Forum znalazłem jeszcze to:
    https://www.mojahonda.pl/honda/podrobki
    To jak rozumieć te z morele czy innych stron?
    aligator
    Level 10  
    Zamykam temat.
    anchilos
    Level 38  
    aligator wrote:
    Zamykam temat.

Więc zamknij.
    aligator
    Level 10  
    anchilos wrote:
    Więc zamknij.

Ok, tylko nie bardzo wiem jak. Jest tylko chyba jedna opcja "Rozwiązano" (która zamyka temat) a w zasadzie odpowiedzi na moje pytania nie dostałem i jakoś nic nie wskazuje na to, żebym dostał.
    kobi20
    Level 2  
    Agregat Fogo
    F 3001 ( silnik Roto bez AVR)
    FH 3001 ( silnik Hondy bez AVR)
    F 3001 R ( silnik Roto z AVR)
    FH 3001 R ( silnik Hondy z AVR)

Tyczy się to również innych modeli Fogo.
    Można sprawdzić samemu na stronie FOGO ( chciałem wkleić link do strony ale nie mogę)

Dodano po 5 [minuty]:

@aligator
    Wybrałeś coś.
    Bo tez szukam?
    aligator
    Level 10  
    "kobi20" Dzięki za konkrety.
    Cały czas skłaniam się ku temu Fogo ale tylko z silnikiem Hondy,
    Wyczytałem w necie, że silniki Fogo nie są tak bezawaryjne (mówiąc delikatnie) jak silniki Hondy.
    Bo samą Hondę to strach dzisiaj kupić okazyjnie ze względu na podróby. A u dilera są zupełnie inne modele (dużo droższe) niż w necie.
    Martwi mnie tylko pojemność zbiornika i czas pracy ciągłej. Bo tak jak pisałem wyżej, agregat na krótkie odpalanie nie jest mi potrzebny, bo oświetlenie awaryjne może być z butli gazowej (2x po 2kg), świec długo - palnych czy tego typu. Natomiast szukam alternatywy zasilania na 8-10 godzin, żeby zamrażarki i lodówka się nie rozmroziły i piec co mógł pracować. Są takowe ale typowa chińszczyzna. Spalanie dużo wyższe niż podają i awaryjność. I to póki co mnie powstrzymuje przed zakupem.
    kobi20
    Level 2  
    "aligator"
    Tez ostatnio szukam agregatu i najbardziej sensowny (cenowo) jest ten fogo. Ale ostatnimi czasy bardzo podrozaly i zaczyna ich brakowac.
    Agregatow Hondy jest bardzo duzo podrubek.
    Jezeli chodzi o zamrazarke to moja ma wytrzymac bez pradu 50h(skrzyniowa), wiec wydaje mi sie ze nie ma potrzeby zeby agregat w takiej sytuacji musial chodzic caly czas.
    Pompa CO.
    w moim przypadku bez pompy moge palic w piecu bo grawitacyjnie bedzie woda krazyc, wiadomo trzeba delikatniej palic noi grzejniki na tym poziomie co jest piec beda zimne, u mnie dol malo uzywany wiec nie tragedia.
    aligator
    Level 10  
    Zamrażarka do 50 h jeśli jest nieotwierana. Z lodówki można wynieść w chłodne miejsce, u mnie ganek. Światło na gaz lub świece. Bez pompy i sterownika co mi też pociągnie, bo mam na grubych rurach, specjalnie tak zrobiłem w 1996r, bo teren wiejski i braki prądu się zdarzają a ostatnio coraz częściej. Najgorzej z wodą, bo tylko z butli lub do sanitariatu ze studni wiaderkiem jakoś nabrać (bo jest zanieczyszczona przez drenaż, który tam odprowadzam.
    I w tym momencie zacząłem się zastanawiać, czy w ogóle warto ładować się w agregat.
    Już skłaniałem się ku temu;
    AGREGAT PRĄDOTWÓRCZY 6.5KM 380V/230V/12V NIEMIECKIEJ FIRMY PROFESSIONAL. (z alledrogo) lub coś takiego
    *Przedsprzedaż, finalizacja zamówienia 21.01.2022r
    Oryginalny agregat 4-suw polskiej firmy KowaL Polska - model A2 z japońskiej konstrukcji silnikiem OHV 7HP! 12/230/400V
    Myślę, że oba to chinole ale na siłę i wtedy podpinam się w jedno miejsce i wszystko w domu mam zasilane.
    Tylko czy tak zrobię, nie wiem. Jeszcze się waham.
    maniutek330
    Level 9  
    Witam. Mimo że autor zamknął temat. Chciałbym jeszcze dopytać w tym wątku aby nie tworzyć nie potrzebnie nowego. Również szukam agregatu do zasilenia sprzętu AGD na wypadek braku prądu przez kilka dni. Czy Honda EU22 i nadaje się do zasilenia sprzętów typu lodówka przez dłuższy okres czasu?
    aligator
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Po przemyśleniach i analizie zrezygnowałem z zakupu agregatu. Zbyt duże koszty na ewentualne użycie.
    Zamykam temat i pozdrawiam wszystkich.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    batot
    Level 15  
    Wiem, że temat zamknąłeś ale myślę że to co napisze może Cię zainteresować.
    Jak się pakujesz w Fogo to nie licz że tanio będzie to raz.
    Sam pół roku szukałem agregatu, czytałem sporo nim jakieś wnioski mnie doszły co do tego co wybrać.
    Jeśli chcesz naprawdę tanio i być zadowolonym to bardzo dużo pozytywnych opinii słyszałem na forach o Agregatach Baracuda. Szczególnie ludzie uwielbiają je katować na budowach i jakoś dają radę. W tej cenie najlepszy chyba przelicznik wyjdzie ceny do jakości. Proponuję Ci przejrzeć ich ofertę czy np taki:
    -3,5kVA 1F Barracuda 2800 z rozruchem - nie wiem czy nie za słaby będzie kup se na allegro jak coś masz 14 dni na zwrot. Oczywiście wszystkich urządzeń nie może mieć włączonych podczas startu bo na pewno nie uciągnie.
    - 5kVA 1F Barracuda 3800 rozruch elektryczny - ten powinien dać radę ale przekracza już 2,5tyś bo 3009zł go widzę.
    - 9kVA 1F Barracuda 7000 - ten spełni pewnie twoje wszystkie wymagania poza ceną ok 4,5tyś.

Ja osobiście po pół roku oglądania i zgłębiania wiedzy bardzo interesowałem się firmą Proton Oasis ale widzę cena z 8000tyś skoczyła do 10tyś teraz. Czyli grubo poza twoim zasięgiem. Ale ten agregat Cię przeżyje i dzieci się jeszcze pocieszą a przy twoich symbolicznym używaniu to i wnuki ;) Produkt polski z 3 letnią gwarancją, miedziane prądnica, dobrze podzespoły. No ale jak ma być porządnie to ciężko aby było tanio.
    Odszukałem ofertę od Pana Jarosława Pertkiewicz z 2019r dostałem ofertę 5370 zł brutto wraz z SZR i wężem spalin. Powoli zaczynam żałować że go wtedy nie kupiłem.

Ja osobiście nie kupiłem agregatu, bo aż tak pilnie nie potrzebowałem bo mam awaryjne zasilanie z akumulatorów przez inwerter. Ale to wydatek wraz z PV większy od nawet Protona Oasis.
    Nie jestem handlowcem i nie mam prowizji z proponowania w/w/ rozwiązań. Po prostu nie znalazłem negatywnych opinii o tych agregatach a o Baracuda bardzo dużo pozytywnych. Fogo oczywiście też jest ok ale np firmie PGNiG po zakupie Fogo nie sprawdziły się bo UPS'u nie chciały na nich pracować. Tak więc wiesz trzeba rozwiązanie dostosować do swoich potrzeb.

Dodano po 10 [minuty]:

Odnośnie Protona Oasis:
    Producent w ofercie nadesłanej narzuca obowiązkowe chłodzenie co 8h przy agregacie za 10k zł - ciekawe prawda?
    aligator
    Level 10  
    Dzięki ale tak jak napisałem przy zamykaniu tematu, po przemyśleniach, zrezygnowałem z kupna agregatu.
    Oświetlenie mam lampy gazowe 2x i świece. Zamrażarka, bez otwierania, powinna trzymać jakiś czas, podobnie z chłodziarką. Piec c.o. ma możliwość palenia, bez nadmuchu i grawitacyjnie (grube rury).
    Wobec tego po co wywalać "na wszelki wypadek" kilka tysi.
    Pozdrawiam.