Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Odkurzacz Zelmer Jupiter 890W - Zapach szczotek.

ToJestNick 22 Nov 2021 10:40 246 8
  • #1
    ToJestNick
    Level 31  
    Witam. Odkurzacz jak w tytule.
    Dorwałem go za darmo, miał iść na śmieci a ma raptem rok.
    Odkurzacz pracował z pękniętym workiem, po włączeniu wył i czuć było zapach palonych ,,szczotek".

    Po rozebraniu ujrzałem szczelnie zabite pyłem filcowe wkładki oraz piankowa otoczka dookoła silnika. Po wyczyszczeniu całości uruchomiłem silnik na napięciu 50V. Iskrzył dosyć intensywnie spod szczotek. Rozruszałem szczotki w prowadnicach, dotarłem pumeksem i iskrzenie prawie znikło. Prawie bo występuje minimalne przy samych szczotkach.

    Przy 50V silnik pracuje bardzo ładnie, nie grzeje się.

    Moje pytanie brzmi. Jest jakakolwiek szansa, że wirnik nie uległ uszkodzeniu? Dostępne są w ogóle wirniki do tego silnika?

    I pytanie jeszcze jedno.

    Mogę ewentualnie założyć silnik 309,1 starszego typu do regulatora od nowszego typu silnika? Udźwignie te 1600W?


    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    gumisie
    Level 43  
    ToJestNick wrote:
    Mogę ewentualnie założyć silnik 309,1 starszego typu do regulatora od nowszego typu silnika? Udźwignie te 1600W?
    Zależy jaki triak jest zastosowany w sterowniku (regulatorze).
  • #3
    ToJestNick
    Level 31  
    gumisie wrote:
    ToJestNick wrote:
    Mogę ewentualnie założyć silnik 309,1 starszego typu do regulatora od nowszego typu silnika? Udźwignie te 1600W?
    Zależy jaki triak jest zastosowany w sterowniku (regulatorze).



    Triak jest z tego co widzę taki sam co w wersji mocniejszej, ale niestety słabsza wersja nie posiada ,,soft startu" i nie wiem czy triak wytrzyma takie uderzenie prądu przy starcie.
  • #4
    gumisie
    Level 43  
    ToJestNick wrote:
    Triak jest z tego co widzę taki sam co w wersji mocniejszej,
    Symbol, mile widziany jak i zdjęcia tych "sterowników".

    Pozdrawiam.
  • #5
    ToJestNick
    Level 31  
    Jak na razie temat odpuszczam. Wyczyściłem dokładnie rowki w komutatorze. Dotarłem delikatnie szczotki pumeksem przy napięciu 50V. Zapach znikł, iskrzenie minimalne przy samej szczotce. Pacjent rokuje dobrze :D Poużytkuję parę dni i jak wszystko będzie ok to zamknę temat :)
  • #6
    gumisie
    Level 43  
    ToJestNick wrote:
    Pacjent rokuje dobrze
    Zasilany napięciem 50V?
  • #7
    ToJestNick
    Level 31  
    gumisie wrote:
    Zasilany napięciem 50V?
    Nie, normalnie pod 230V pracuje już prawidłowo.
  • Helpful post
    #8
    gumisie
    Level 43  
    ToJestNick wrote:
    Nie, normalnie pod 230V pracuje już prawidłowo.
    Ok.
    Dzięki za info. i sorki za to, że odrobinę się pogubiłem z tymi napięciami.

    Pozdrawiam.
    R
  • #9
    ToJestNick
    Level 31  
    Odkurzacz pracował prawidłowo. Sprezentowałem znajomej