Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naświetlacz (reflektor) LED zewnętrzny, czujnik ruchu i zmierzchu - producent

rafmik 22 Nov 2021 19:58 426 13
Optex
    rafmik
    Level 10  
    Muszę kupić kilka sztuk naświetlaczy (reflektorów) LED zewnętrznych na elewację z czujnikiem ruchu i zmierzchu.
    Podłączenie normalnie pod 230V.

Na jakich producentów zwracać uwagę, żeby stosunek cena/jakość był ok? Naświetlacze będą na elewacji domu jednorodzinnego.
    Moc 50/75/100W (jeszcze nie wiem).
  • Optex
    spinacz
    Level 41  
    Kupuj Ledvance, porządne naświetlacze, zero z nimi problemów.
    ta_tar
    Level 39  
    rafmik wrote:
    To duży teren chyba masz do oświetlenia skoro aż takie moce potrzebujesz.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    spinacz wrote:

Tak jak i z Samsungiem. Cena z tego co pamiętam prawie ta sama.
  • Optex
    rafmik
    Level 10  
    ta_tar wrote:
    rafmik wrote:
    To duży teren chyba masz do oświetlenia skoro aż takie moce potrzebujesz.

Przesadzam z mocą? Pierwszy raz kupuje takie rzeczy.
    Dom przy lesie, nie oświetlona droga. Od strony lasu odległość dom-las to ok 16m, z pozostałych stron ok 5 metrów do ogrodzenia, plus chciałbym, żeby doświetlało trochę teren przed ogrodzeniem.
    Jakie moce wybrać w takim razie?

Dodano po 43 [sekundy]:

pol102 wrote:
    spinacz wrote:

Tak jak i z Samsungiem. Cena z tego co pamiętam prawie ta sama.

A jakie to Samsungi? W ogolę nie rzuciły mi się w oczy żadne modele Samsunga...
    Znalazłem firmę V-Tec która niby korzysta z diod od Samsunga. Ich plusem jest 5 lat gwarancji.
    pol102
    rafmik wrote:
    A jakie to Samsungi? W ogolę nie rzuciły mi się w oczy żadne modele Samsunga...
    Znalazłem firmę V-Tec która niby korzysta z diod od Samsunga. Ich plusem jest 5 lat gwarancji.

i o tych właśnie pisałem :)
    rafmik
    Level 10  
    Decyzja już podjęta - idę w kierunku V-Tec - zdecydowało 5 lat gwarancji.

Teraz zostaje jeszcze kwestia mocy. Bo zacząłem się obawiać, że 50W to będzie za dużo?

Chodzi mi o oświetlenie domu, który jest w nieoświetlonej okolicy, blisko lasu.

- Od jednej strony do płotu jest 5 metrów (plus chciałbym pokryć oświetleniem kawałek drogi za płotem)
    - Od jednej strony jest 5 metrów do płotu i niezabudowanej, zarośniętej chaszczami i drzewami działki sąsiada
    - Od jednej strony jest ok 15 metrów do płotu
    - Od jednej strony jest ok 20 metrów od płotu
    Zależy mi, żeby doświetlić teren "żeby było coś widać", a nie żeby można było czytać książkę ;-) Dodatkowo nie chciałbym efektu "walenia po oczach", zwłaszcza od przodu.

Jakie moce dobrać?
    ta_tar
    Level 39  
    Zawsze możesz kupić jeden z większą mocą np. 50 W i wypróbować na każdej ze stron a ostatecznie zostawić go na stronie gdzie do płotu jest najdalej. Będziesz może miał pogląd czy jest wystarczający czy za mocny na każdym boku budynku.
    pol102
    kkas12 wrote:
    Kolego przedział 30-40W jest całkiem wystarczający a może i nawet na wyrost. Więc optowałbym raczej w kierunku zejścia z mocą nieco w dół. Ponadto zasięg możesz regulować nachyleniem naświetlacza.

Moc nie wpływa wprost na strumień świetlny... 50W jest optymalne. 20W to można oświetlać sobie taras przed domem. Akurat zamontowałem 50 opraw i różnica jest kolosalna.
    kkas12
    Level 43  
    Na strumień nie ma wpływu, ale na kase już tak.
    I tak się składa, że ja też montowałem naświetlacze 30-40W i wiem jaka jest różnica pomiędzy 20 a 50W.
    Autor zrobi co zechce, chociaż na podstawie tego co przedstawił napisałem to co napisałem.
    rafmik
    Level 10  
    Kupiłem ostatecznie naświetlacze V-Tec - względem proponowanych też tutaj naświetlaczy firmy Ledvance zdecydowała 5 letnia gwarancja oraz niższa cena produktów V-Tec.
    Zamówiłem 3x 30W, 2x50W.
    ta_tar
    Level 39  
    Mamy nadzieję że jutro pogoda dopisze i zrobisz jakieś próby oświetlenia terenu i w niedzielę dasz znać jak z tymi mocami wychodzi w terenie.
    rafmik
    Level 10  
    ta_tar wrote:
    Mamy nadzieję że jutro pogoda dopisze i zrobisz jakieś próby oświetlenia terenu i w niedzielę dasz znać jak z tymi mocami wychodzi w terenie.

Lampy dojadą pewnie w poniedziałek lub wtorek. A prąd w kablach na elewacji będę miał dopiero w połowie grudnia ;)

Ale dam znać po montażu jak lampy, jak ich moc itd.