Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung A22 4g/LTE - nie rozpoznaje 1 twarzy przy odblokowywaniu 2 już tak!

eraeste 22 Nov 2021 21:25 333 12
    eraeste
    Level 14  
    Szanowni.
    Kupiłem mamie samsunga A22 4g/lte, zainstalowałem najnowszy android 11.
    Telefon został skonfigurowany dla starszej osoby czyli została ustawiona duża czcionka itd. żadnych dodatkowych programów i innych bzdetów.
    Chciałem ustawić mamie także wygodne odblokowanie telefonu twarzą, ustawiłem także dodatkowy wygląd, ale są problemy ponieważ zazwyczaj telefon pokazuje, nierozpoznaną twarz? Czasami ma przebłyski i zadziała, ale w ciemnych pomieszczeniach to już praktycznie w ogóle i najlepiej żeby odblokowanie odbywało się w miejscu gdzie skanowana była twarz mamy, jakby pejzaż miał też znaczenie?
    W KONFIGURACJI USTAWIANIA ODBLOKOWANIA TWARZĄ:
    Mama nosi okulary, próbowałem z okularami, bez okularów i NIC LEPIEJ.
    Próbowaliśmy z bliska skanować twarz, z daleka, bardziej od spodu i również NIC LEPIEJ.
    Skanowanie wykonywaliśmy też w pomieszczeniach jaśniejszych i ciemniejszych NIC LEPIEJ.
    Zastanawiałem się czy blada cera mamy może być winna i nie czyta rysów twarzy odpowiednio? Czy bez przesady technologia jest na tyle rozwinięta, że to dla telefonu nie problem.
    Czy niski poziom baterii też wpływa na skuteczność rozpoznawania twarzy?
    Ja korzystam z iPhone i odblokowuje mnie po twarzy nawet w ciemnościach, nie znam się na Samsungach i Androidzie za dobrze, możecie coś doradzić?

Dziękuję.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Niestety w budżetowych modelach Samsunga takie sytuacje mają miejsce.
    Może czytnik linii papilarnych lepiej by zdał egzamin, a następna sprawa to czy w ogóle telefon musi mieć blokadę?
    Sporo starszych ludzi przychodzi do mnie aby im doładować konta i mało kto ma blokadę.
    4jerry
    Level 27  
    No właśnie. Po co komplikować Mamie obsługę.
    eraeste
    Level 14  
    Powiem szczerze, że wygodniejsze jest odblokowanie twarzą dla osoby, która ma problemy z oczami aniżeli rysowanie symboli, czy trafienie palcem w ten boczny czytnik.
    Ja w iPhonie mam tyko odblokowanie twarzą i osobiście uważam, że jest spoko (przyzwyczajenie zapewne i fakt że działa super), ale owszem brakuje mi możliwości odblokowania odciskiem palca a niestety iPhone 11 tego nie ma.
    Wracając do Samsunga?
    Poczytałem trochę i zastanawiam się czy nie wykonać:
    1. Soft reset
    Następnie
    2. Wipe Cache Partition
    Myślicie, że może coś pomóc, podobno zalecane po aktualizacji właśnie do androida 11, czy jednak się nie łudzić?.
    Odnośnie odblokowania twarzą, mówicie że urządzenie nie będzie wadliwe tylko, że to przez fakt że to wersja budżetowa? Kurcze, myślałem, że jak wydam nie 300 zł na telefon (a można w tej cenie kupić nawet firmowe jak Motorola, Nokia) tylko już około 1000 zł to będzie to działać przyzwoicie - jasne są telefony za kilka tys, ale żeby taka kicha była, dlatego chce się upewnić to budżetówka czy wada powoduje takie problemy, bo nie mam czasu i telefon jest potrzeby i jak nie ma sensu reklamować, to tego nie zrobię.

Dzięki
    blahfff
    Level 39  
    eraeste wrote:
    Odnośnie odblokowania twarzą, mówicie że urządzenie nie będzie wadliwe tylko, że to przez fakt że to wersja budżetowa? Kurcze, myślałem, że jak wydam nie 300 zł na telefon (a można w tej cenie kupić nawet firmowe jak Motorola, Nokia) tylko już około 1000 zł to będzie to działać przyzwoicie - jasne, są telefony za kilka tys, ale żeby taka kicha była, dlatego chce się upewnić to budżetówka czy wada powoduje takie problemy, bo nie mam czasu i telefon jest potrzeby i jak nie ma sensu reklamować, to tego nie zrobię.

iPhone ma od tego serie czujników, dot projektor itp, po prostu zdecydowanie bardziej zaawansowana i lepsza implementacja. Telefony z Androidem korzystają w tym przypadku z kamery przedniej. Ilość światła i jakość samej kamery będzie miała tu kolosalny wpływ, więc im niższy model, tym gorzej to działa.
    eraeste
    Level 14  
    Sugeruje się zawsze tutaj wypowiedziami na forum, bo jestem od lat i jak widzę są jeszcze uczynni ludzie jak Wy.
    Byłem w szoku, bo przypadkiem dzisiaj znalazłem się w Mediamarkt i było akurat stoisko Samsunga i podszedłem do nich zapytać odnośnie mojej sprawy to powiedzieli, że modele ?s? z górnej półki za kilka tysięcy mają skanowanie Face ID 3D czy jakieś tam, po prostu podobne technologie jak w iPhone, natomiast nawet telefon za ponad 1000 zł będzie skanował twarz jak zwykle zdjęcie przednim aparatem i nawet inny cień padający może już powodować problem z odblokowaniem.
    Na prawdę nie wiedziałem, że taka tragedia z tym jest i muszą to być drogie telefony, aby móc sprawnie odblokowywać urządzenie twarzą.
    Reasumując to samo się dowiedziałem co Wy powiedzieliście? Jak dobrze interpretuje Wasze odpowiedzi.
    Więc telefon zostawię, skoro nie jest to uszkodzenie tylko powodem jest niewygórowana cena telefonu?
    eraeste
    Level 14  
    Przetestowałem znajomego samsunga M21, który jest niby niżej w klasie niż mamy A22 i u niego działa normalnej nawet praktycznie w ciemności - to ja już nic nie rozumiem, to może jednak coś u nas jest uszkodzone… jak myślicie?
    internick
    Level 35  
    Nie odpowiedziałeś na podstawowe pytanie. Co Ty tam zamierzasz blokować? SMS do Hani czy numer do Zosi?
    Prowadzę firmę, wykonuję istotnie ważne (uwierz) połączenia z mega drogich słuchawek i nie mam ani PINu na SIM ani jakiś znaków, ani odcisku palca. Bo i po co?
    To już nie jest pierwszy przypadek, że nie chce odblokowywać na palec/twarz. Taka od i technologia zza Oceanu. Co będzie jak nie zadziała i się nie doddzonisz na 112?
    Kiedyś zadzwonił znalazca. Ucieszyłem się, że odzyskałem pięciodniowy telefon za blisko 4000 zł.
    Twojej mamie nikt nie odda, bo nie ustali do kogo należy.
    To tylko dwie wady. Pewnie jest ich więcej.
    eraeste
    Level 14  
    Powiem tak, lepsze jaja?

Pojechałem do rodziców (mamy) usunąłem jej twarz zapisaną w telefonie i dodałem swoją i co? Odblokowywanie twarzą działa w lepszym czy gorszym oświetleniu a nawet w samej nocy (owszem nie tak szybko jak w iPhonie, ale to już inna półka cenowa).
    Następnie skasowałem swój wizerunek, dodałem mamy znów a siebie dodałem, jako "inny wygląd" mamy oczywiście twarzy nie rozpoznaje tzn. 1 na 20x i to jeszcze w dobrym oświetleniu a jak wezmę tylko do ręki od niej telefon i próbuje odblokować swoją twarzą "od razu" działa.
    Na pewno to oznacza, ze telefon działa, jednakże ma słabsze podzespoły wykrywające twarz, ale czy to nie jest wg Was dziwne? Przecież mama nie jest kosmitą hehe i żeby taka była różnica, mnie w nocy potrafi rozpoznać a mamę w świetle nie.
    Jak wspominałem powyżej, mama ma bardzo blada cerę czy to nie będzie tego powodem? Z drugiej strony dobrze oświetlona twarz też blado wygląda? Cholera wie, serio!
    Odnośnie niezabezpieczania telefonu nie wyobrażam sobie tego, jasne nie musi to być twarzą, każdy czym chce a można tez wszystkim? Ale to tylko moje zdanie.

P.S. Żeby nie było iPhone mamę rozpoznaje nawet w nocy. :)
    internick
    Level 35  
    Morfologię Jej zbadaj zamiast pastwić się nad tym telefonem ;)
    eraeste
    Level 14  
    Mama pod stałą opieka, ale Dziekuje za troskę : )
    tino2003
    Admin of GSM Group
    eraeste wrote:
    Odnośnie niezabezpieczania telefonu nie wyobrażam sobie tego,

Ty sobie nie wyobrażasz, ale mamie nie jest to do niczego potrzebne i utrudniasz jej życie.
    eraeste
    Level 14  
    Dobra niech będzie, zlikwiduje odblokowanie telefonu twarzą u mamy w telefonie.

Ale jak już rozpocząłem temat i jest coraz więcej informacji w tej sprawie to może wypowiecie się, jaki może być powód, ze 1 osoby praktycznie w ogóle telefon nie rozpoznaje i robi to losowo a 2 osobę zawsze rozpoznaje po wizerunku.

Pytam poważnie, spotkaliście się z czymś takim.

To ze napisałem, ze ktoś ma jasna cerę to tylko zasugerowałem, ale równie dobrze mógłby z telefonu korzystać ciemnoskóry i w ciemności jeszcze rozumiem problemy, ale żeby za dnia? i w dobrym oświetleniu, serio jest to nie zrozumiałe całkowicie.

Dziekuje