Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf V 1.6 BSE 8V + LPG - Samochód drży i trzęsie się na biegu jałowym, a wsk

BasiaStachowicz 23 Nov 2021 12:42 594 7
    BasiaStachowicz
    Level 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość.

Od jakiegoś czasu (ponad pół roku :) ) w moim Golfie cyklicznie i bardzo często pojawia się podobny problem:

Samochód zaczyna trząść się i drżeć na biegu jałowym. Często też towarzyszy temu spadanie lub też delikatne skakanie wskazówki na obrotomierzu. Problem ten zazwyczaj miewam, kiedy silnik już się trochę rozgrzeje i zmuszony jestem zatrzymać się na przykład na czerwonym świetle. Wtedy po chwili wskazówka spada z ok. 850 obrotów do przykładowo 550/600, a auto zaczyna się trząść. Miałem w tym okresie również dwie sytuacje, kiedy po nieco dłuższym niż zazwyczaj postoju pod światłami wskazówka gwałtownie podskoczyła do góry, auto szarpnęło nieco mocniej, po czym silnik zgasł.

Dodam tylko, że samochód posiada instalację LPG oraz wymienione zostały:

- obydwa filtry oraz listwa wtryskowa instalacji LPG (instalacja była w tym czasie również kilkukrotnie regulowana)
    - filtr paliwa, olej oraz filtr oleju
    - świece zapłonowe, przewody zapłonowe oraz cewka zapłonowa
    - przeczyszczona oraz zaadaptowana została również przepustnica oraz EGR

Po wizycie u znajomego mechanika i otwarciu przez niego maski na włączonym silniku, zaczął on pryskać Plakiem, na co silnik zaczął reagować. Wybór padł więc na wymianę uszczelek kolektora dolotowego, po czym sytuacja na chwilę wróciła do normy, lecz po niedługim czasie problem powrócił. Nic nie dało również zwiększenie obrotów silnika za pomocą VCDS-a, przez parę godzin obroty się utrzymywały na wyższym poziomie, później jednak znów spadły do ok. 650.

Nie pali się żadna kontrolka, po podłączeniu do komputera - nie wykrywa on też żadnych poważnych błędów (oprócz zbyt bogatej lub ubogiej mieszanki -ale przy LPG to chyba norma, oraz czasami pokazuje wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze, co również zostało już sprawdzone)

Gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Co jeszcze może być problemem? Posiadam dostęp do VCDSa, więc jeśli byłaby potrzeba podesłania screenów lub spisu jakiś pomiarów czy parametrów - nie ma sprawy.

Z góry dzięki za każdą wskazówkę i poradę!
    Dobrego dnia! :)
    BasiaStachowicz
    Level 2  
    @CameR
    Tak - zapomniałem o tym napisać - sytuacja jest taka sama zarówno na benzynie jak i na gazie.
    Anonymous
    Level 1  
    mateklos
    Level 23  
    Hmmm

A czyjnik wału korbowego jest na 100% dobry.
    Bo jak piszesz ze skaczą obroty na ciepłym i nie sypie błędami to może być oże być coś z czujnikiem ze ma gorszy odczyt.

Daje wtedy inne korekty, i trzęsie silnikiem jakby nie odpalał i lub chodzi silnik z przestawionym zapłonem.
    Z twojego opisu....

BTW... warto by zrobić "skanowanko" większość interfejsów obd wifi daje możliwość podglądu nawet kąta zapłonu. Wykresu interesujących parametrów lecz bez możliwości programowania.
    Jurek0404
    Level 13  
    Nie znam się aż tak bardzo na mechanice chodź staram się sam naprawiać z pomocą dobrych ludzi z forum. Miałem podobnie w Skodzie i problemem okazał się przewód podciśnienia od serwa. Przy naciśniętym pedale hamulca obroty spadały a jak się puszczało podbijał obroty.
    mateklos
    Level 23  
    To zjawisko występuje też wtedy, gdy przewód idący od serwa do przepustnicy, odłączony jest od króćca.
    Jeśli nie ma "Check Engine", to może być przyczyną.

Jak się odłączy, to podłącz go z powrotem.

Przy okazji zajrzyj czy odma nie jest zapchana.
    Oczyść i zrób adaptację przepustnicy.

Skąd jesteś kolego ? Ja z wlkp.
    Mam czytnik obd....
    Przydałoby się zrobić odczyt nawet takim Elm 327 na smartfon.

Popraw treść posta!
    Ja poprawiłem Twoje błędy pisowni, ale nadal nie wiem co "autor" chciał przekazać ...?
    Mod.[CameR]