stachu_l wrote: Dla serwa co było (to ze spawanym trzpieniem) tego bym się spodziewał ewentualnie spróbuj odchylać trzpień od naturalnej pozycji czy czy nie zacznie wciągać.
To ze spawanym trzpieniem zachowuje się obecnie normalnie po podliczaniu go tak w powietrzu (serwo z przykręconą pompa hamulcowa), tzn bez montażu w samochodzie. Podłączam tylko przewód podciśnienia i trzymam serwo w powietrzu i serwo nie zasysa trzpienia. Ale tak jak pisałem na początku to serwo spawane czasem chodziło dobrze a czasem mu się zdążyło zassać pedał hamulca gdy pedał był podłączony do trzpienia bez luzu hamulca. Ponowne użycie tego spawanego nie wchodzi w grę, klient nie chce nic spawanego z reszta ja tez nie chce. Musze rozwiązać ten problem bez skłaniania się do jakichkolwiek modyfikacji. Ok, jutro podłącze jeszcze i spróbuje odchylić trzpień
Dodano po 2 [minuty]: kwok wrote: Sprężyny a w zasadzie sprężynki w pompie służą tylko do tego żeby tłoczki wracały do początku. Muszą być wystarczająco mocne aby pokonać tarcie (w uproszczeniu) tłoczków o korpus pompy. Związku z serwem żadnego nie ma, jedynie powinno być szczelnie na połączeniu pompy i serwa, chociaż spotkałem serwo z dziurką tuż obok pompy więc tu zależy jaka konstrukcja. Co do trzpienia po stronie pompy to też nie ma filozofii. Ma być troszkę luzu po to żeby tłoczki w pompie mogły się cofać całkowicie co umożliwia powrót płynu z zacisków do zbiorniczka czyli całkowite spuszczenie ciśnienia z zacisków.
Ok, to trochę rozjaśnia sprawę
Dodano po 1 [minuty]: kwok wrote: No cały czas piłuję że trzpienie i pompa i sprężyny nic do tego nie mają. Sprężyny w pompie mogą być pancerne albo od długopisu - pedał będzie twardy albo mięciutki, to zależy od "mocy" serwa. Sprężyna powrotna pedału ma cofać sam pedał, w sensie ma pokonać ciężar pedału z lekką nawiązką żeby było dość siły na wciśnięcie czujników stopu itp.
OK. Spróbuje znaleźć inne serwo, może to coś wniesie do tematu