Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer nie daje obrazu ale się uruchamia.

gitbon 23 Nov 2021 22:41 312 14
  • #1
    gitbon
    Level 4  
    Witam. Od paru dni komputer się normalnie włącza, wentylatory działają na karcie graficznej ale nie wyświetla się obraz.
    Wczoraj nagle obraz się pokazał ale zamrożony (nic nie mogłem zrobić), wiec komputer wyłączyłem i obraz zniknął. Do tej pory, podpiąłem HDMI pod płytę główną, bo mam procesor z zintegrowana grafika ale też pisze "no signal". Bios resetowałem poprzez wyciąganie baterii na 10 minut.
    Karta GTX 1060 3 GB.
    Procesor i5 7400.
    Zasilacz Silentium PC Supremo M2 550 W 80 Plus Gold.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    ta_tar
    Level 38  
    Ale na tym filmiku nic nie widać konkretnego.
  • #3
    gitbon
    Level 4  
    filmik mi sie pomylil xD ale chodzi o to ze nie ma sygnalu na kompie pomimo tego ze jest wlaczony i wszysstko chodzi @tatar1
  • #4
    g107r
    Level 39  
    Jak masz procesor ze zintegrowaną grafiką, to wyjmij tego GTX'a i wtedy sprawdź, czy jest obraz.
  • #5
    gitbon
    Level 4  
    wyjmowalem i dalej nie ma @g107r
  • #6
    lisek
    Service technician RTV
    :?: napisz jaka płyta
  • #7
    gitbon
    Level 4  
    plyta asus prime b250M-A @lisek
  • #8
    lisek
    Service technician RTV
    :?: temat Link, ta płyta > zmiana slotu RAM

    p.s
    napisz jaki masz RAM DDR4, ile tego masz
    napisz jaki masz dysk, system?
    CPU na liscie wspieranych Link
    Pamięci lista QVL Link
    Płyta wspiera
    do DDR4-2400 Mhz( 7th gen. Intel Core) lub
    do DDR4-2133 MHz (6th gen. Intel Core)
  • #9
    gitbon
    Level 4  
    wielokrotnie zmienialem slot ramu na rozne kombinacje i dlaej to samo @lisek

    Dodano po 4 [minuty]:

    ram ballistix 2400mhz BLS8G4D240FSC jedna kosc
    system win10
    dysk na ktorym jest system ssd adata 128gb
    hdd toshiba chyba 1tb
    @lisek
  • #10
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Ze względu na dość dużą liczbę interfejsów podsystemu dyskowego i niewystarczającą liczbę wolnych linii chipsetów,
    gniazdo M. 2 ("M. 2_1") dzieli przepustowość z portem SATA 6 Gb/s ("SATA_1") podczas instalowania dysku SATA M. 2.



    Popatrz jak masz podłączony dysk systemowy.

    Komputer nie daje obrazu ale się uruchamia.
  • #11
    gitbon
    Level 4  
    na tym kompie wszystko elegancko dzialalo ze soba 3ata wiec procek czy tam ram pasuje napewno @lisek

    Dodano po 1 [minuty]:

    sprawdzalem jest wszystko dobrze polaczone @lisek
  • #12
    lisek
    Service technician RTV
    Skoro wyjąłeś GT i brak obrazu , to wychodzi na uszkodzenie cpu
    (ma wbudowana igpu)

    Komputer nie daje obrazu ale się uruchamia.

    p.s
    Wyjmij RAM , powimien głosniczek robic (bip-bip), jak w Link
  • #13
    gitbon
    Level 4  
    nie mam glosnika podlaczanego chyba bo nie mam zadnego dzwieku. odrazu wiedzialem ze cpu padlo wiec w drodze jest juz i3 10100F 😎 @lisek
  • #15
    gitbon
    Level 4  
    nie ma wlasnie @pavpaw