Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fogo F3001R - lub inne generatory prądotwórcze do 2300 zł

Angry_Us3r 24 Nov 2021 06:43 2577 47
Optex
    Angry_Us3r
    Level 16  
    Witam, stoję przed zakupem generatora do domu i sporadycznie do prac na budowie małymi elektronarzędziami. W tym przedziale cenowym mamy do wyboru miliony chińskich konstrukcji z aluminiowym uzwojeniem.
    Czy ktoś z Kolegów posiada owy model bądź model FH z silnikiem Hondy i może się wypowiedzieć na temat tego urządzenia? Nigdzie nie ma informacji czy prądnica jest wykonana z uzwojeniem miedzianym. W tym modelu akurat silnik jest też produkcji "ryżowej", tyle że silnik wymienia się w 15 minut i jest dostępny wszędzie i za rozsądne pieniądze. Z resztą generatora jest raczej gorzej :)

Dane techniczne:

Stabilizacja napięcia: +2/- %
    Częstotliwość: 50 Hz
    Napięcie: 1 fazowe 230 V
    Moc maksymalna: 2,7 kVA
    Moc znamionowa: 2,5 kVA
    Prąd znamionowy: 10,9 A
    Waga: 38 kg
    Długość: 580 mm
    Szerokość: 405 m
    Wysokość: 415 mm
    Prądnica: Synchroniczna
    Model: KR80D
    Stopień ochrony: 23 Ip
    SILNIK - Producent: TMH
    Model Silnika: T210
    Rodzaj paliwa: Benzyna
    Pojemność zbiornika: 3,6 l
    Spalanie przy mocy: 75% 1,4 l/h
    Moc akustyczna: 96 Lwa / dB(A)
    Ciśnienie akustyczne: 75,8+/-0,6 LpAm / db(A)

i-fogo-f-3..1-r.jpg Download (73.47 kB)
  • Optex
    płetwa
    Level 32  
    100 procent miedź (świadczy o tym waga), realne parametry. Jeśli moc Ci wystarczą to bierz śmiało. Silniki RATO były długo testowane przez FOGO i jakby były kiepskie to by ich nie montowali. Dbaj o wymiany oleju i dobre paliwo.
    Jarzabek666
    Level 38  
    Prądnice są NSM produkcja włoska 100% miedź....
    Angry_Us3r
    Level 16  
    Dziękuję Panowie za odpowiedź. Czyli nie czaić się, tylko brać.
    Jarzabek666
    Level 38  
    No za bardzo ciężko powiedzieć bo to są generator asynchroniczny o ile elektronarzędzia ok generator dużo wytrzymuje, tak martwi mnie że chcesz go do domu wiec nie za bardzo do wszystkiego się nadaje...
    płetwa
    Level 32  
    Jarzabek666 wrote:
    generator asynchroniczny o ile

Producent twierdzi że synchroniczna.
    Angry_Us3r
    Level 16  
    W domu najbardziej musiałby sobie poradzić ze sterownikiem CO + jedną pompą elektroniczną, jakieś oświetlenie led, dla bezpieczeństwa raczej wszystko podłączałbym przez UPS Volt. Żadnych grzałek i czajników, awaryjnie są od tego palniki gazowe.
  • Optex
    Jarzabek666
    Level 38  
    płetwa wrote:
    Jarzabek666 wrote:
    generator asynchroniczny o ile

Producent twierdzi że synchroniczna.

Dzięki za poprawkę...
    Angry_Us3r
    Level 16  
    Ostatecznie zdecydowałem się na agregat inwertorowy Smart SM-01-3000INV 3000 W
    Miał być bliźniaczy Powermat, ale poza naklejkami i kolorem ramy nie różni się niczym, a sprzedawcy wystawiają je już po 3000 zł - jest popyt, jest szaleństwo cenowe... Zobaczymy, czy była to słuszna decyzja

Indeks: SM-01-3000INV
    Moc maksymalna: 3000W
    Moc znamionowa: 2800W
    Pojemność zbiornika: 13l
    Pojemność miski olejowej: 0,6l
    Rozruch: Rewersyjny, linką
    Rodzaj paliwa: benzyna bezołowiowa
    Moc silnika: 3,8kW
    Moc akustyczna: 95dB(A)

Fogo F3001R - lub inne generatory prądotwórcze do 2300 zł
    Jarzabek666
    Level 38  
    Czyli postawiłeś na chińczyka.....
    Angry_Us3r
    Level 16  
    Jarzabek666 wrote:
    Czyli postawiłeś na chińczyka.....

Tak. Wziąłem pod uwagę, że chcę tym sporadycznie zasilać zgrzewarkę elektrooporową (Nowatech, moc max. 1450W) przy przyłączach gazowych, a to sprzęt raczej wymagający sinusa.
    Jarzabek666
    Level 38  
    A myślisz ze on ma czysty sinus??

Pochwal się przebiegami i stabilnością napięcia jak przyjdzie..
    Angry_Us3r
    Level 16  
    Pewnie nie, ale chyba będzie lepiej niż z AVR
    freebsd
    Level 41  
    Angry_Us3r wrote:
    Tak. Wziąłem pod uwagę, że chcę tym sporadycznie zasilać zgrzewarkę elektrooporową (Nowatech, moc max. 1450W) p

Widziałem poważne w rozmiarze "chińczyki" o deklarowanej mocy prawie 5 kW, które gasły po podłączeniu czajnika.
    Napisz, czy zgrzewarka działa z tym agregatem, będzie chociaż jakiś test tego agregatu dla potomnych. Liczę, że będzie działać, ale fajnie jak to potwierdzisz.
    jack63
    Level 43  
    Angry_Us3r wrote:
    chcę tym sporadycznie zasilać zgrzewarkę elektrooporową (Nowatech, moc max. 1450W) przy przyłączach gazowych, a to sprzęt raczej wymagający sinusa.

Od kiedy odbiornik rezystancyjny wymaga sinusa??? Jemu jest obojętny kształt napięcia byle RMS i max mieściły się w dopuszczalnych.
    Jarzabek666 wrote:
    A myślisz ze on ma czysty sinus??

To jakaś obsesja sinusa? Maszyny synchroniczne dają dobrego sinusa bez obciążenia. To jak sinus zostaje "powyginany" zależy głównie od obciążenia.
    Angry_Us3r wrote:
    Pewnie nie, ale chyba będzie lepiej niż z AVR

Skąd to wiesz? Na jakiej podstawie stawiasz takie tezy?

Zauważam, że gremialna większość wypowiadających się kompletnie nie rozumie problemów związanych z zasilaniem urządzeń "sieciowych" z agregatu czy przetwornicy.
    Pokutują jakieś urban legends o sinusach, mocach z tabliczek znamionowych czy wyższościach jednych rozwiązań względem drugich.
    Na youtube jest sporo filmów z "testami". Najczęściej kompletnie z czapy. Sprawdzanie agregatu czy przetwornicy czajnikiem jest kompletnie bez sensu i poza skrajnymi oszustwami w ilości watów, nie niesie żadnych przydatnych informacji.
    Chyba nikt nie pokusił się o nagranie filmu z podłączenia np. UPSa offline do agregatu. Podobnie jak lodówki z silnikiem indukcyjnym 1f.
    Angry_Us3r wrote:
    Ostatecznie zdecydowałem się na agregat inwertorowy

Jeżeli już to "inverterowy" czyli z przetwarzaniem napięcia z prądnicy przez falownik. Prądnica pewnie wzbudzana od magnesów trwałych i pracuje z różnymi częstotliwościami napięcia wyjściowego zależnie od obciążenia - silnik zwiększa RPM zależnie od obciążenia.
    Taki układ generacji napięcia ma jedną ważną dla użytkowników zaletę: pozwala, w każdym razie powinna pozwolić, na krótkotrwały pobór sporo większego prądu niż gdyby prąd pobierać bezpośrednio z prądnicy. Inaczej mówiąc, dla podłączonych urządzeń prezentuje dużo większą sztywność napięcia, co zbliża go do zachowania jak sieć zasilająca.
    anchilos
    Level 38  
    jack63 wrote:
    Jeżeli już to "inverterowy" czyli z przetwarzaniem napięcia z prądnicy przez falownik.

Czy inwerter potrafi przetworzyć coś innego niż wysokość napięcia?

Falownik tej mocy, jest chyba droższy niż cały agregat.

Pozdrawiam
    jack63
    Level 43  
    anchilos wrote:
    Czy inwerter potrafi przetworzyć coś innego niż wysokość napięcia?

Inverter to marketingowe określenie wielu urządzeń. Typowa ściema, jak nazywanie klimatyzatora - klimatyzacją.
    Przyjmijmy, że jest to coś co przetwarza energię elektryczną z jednej formy na drugą. Np. z jednej częstotliwości na inną lub jedną fazę na trzy.
    Oczywiście tzw invertery potrafią dużo więcej niż to co napisałeś. Praktycznie wszystkie są sterowna przez specjalizowane procesory ze specjalistycznymi programami w sobie. Zasadą podstawową jest zamiana napięcia wejściowego na DC. Z napięcia stałego można dzięki matematyce i układom wykonawczym, najczęściej matryce mostków H, wytworzyć dowolny przebieg na wyjściu.
    anchilos wrote:
    Falownik tej mocy, jest chyba droższy niż cały agregat.

Jak myślisz o falowniku jako typowym przemienniku częstotliwości do zasilania silników indukcyjnych i do tego będącym osobnym urządzeniem, to tak. A ceny to rzecz "umowna"... Czyli na ile setek procent zysku można klienta wy...ć wykorzystując jego brak wiedzy i przede wszystkim emocje.
    freebsd
    Level 41  
    jack63 wrote:
    Od kiedy odbiornik rezystancyjny wymaga sinusa??? Jemu jest obojętny kształt napięcia byle RMS i max mieściły się w dopuszczalnych.
    Gdy grzałka jest zasilana jest za pomocą transformatora. Też pomyślałem jak Kolega, ale sprawdziłem jak wygląda ww. urządzenie elektrooporowe i znalazłem informację, że waży 13 kg, co może sugerować istnienie transformatora w środku obudowy.
    jack63
    Level 43  
    freebsd wrote:
    Gdy grzałka jest zasilana jest za pomocą transformatora. Też pomyślałem jak Kolega, ale sprawdziłem jak wygląda ww. urządzenie elektrooporowe i znalazłem informację, że waży 13 kg, co może sugerować istnienie transformatora w środku obudowy.

Masz rację i to w dwóch sprawach:
    1. Możliwe, że urządzenie działa jak lutownica transformatorowa, więc wymaga przebiegu napięcia zbliżonego do sinusa aby straty w transformatorze nie były zbyt duże.
    2. Trzeba wiedzieć jak są zbudowane urządzenia, które chcemy zasilać z generatora/przetwornicy. I to ich zasada działania jest istotna, a nie moc ciągła z ich tabliczki znamionowej. Najważniejsze są stany nieustalone czyli z reguły rozruch.
    Co z tego, że silnik sprężarki lodówki po uruchomieniu pobiera 100W, gdy źródło zasilające nie potrafi wydać na tyle dużego prądu aby ... silnik w ogóle ruszył.
    Podobnie może być z tym urządzeniem grzewczym gdy zawiera transformator. Ono też w momencie włączenia zasilania pobiera bardzo duży prąd. Mało tego ten prąd rozruchowy zależy od tego w której części sinusoidy nastąpi włączenie!
    Jak włączamy w okolicach zera to prąd może wyzwalać zabezpieczenia zwarciowe.

Także temat jest, w brew pozorom, bardzo trudny i z reguły nie jest ważne jaki agregat czy przetwornicę kupimy, ale jakie, względem ich budowy wewnętrznej, urządzenia chcemy zasilać!
    Niestety większość współczesnych urządzeń, poza czajnikami czy grzałkami, należy do grupy urządzeń trudnych do zasilenia z awaryjnych źródeł napięcia.
    anchilos
    Level 38  
    jack63 wrote:
    Niestety większość współczesnych urządzeń, poza czajnikami czy grzałkami, należy do grupy urządzeń trudnych do zasilenia z awaryjnych źródeł napięcia.

Naprawdę?

Dziś podłączyłem Hondę Ea6000 ( z ciosaną sinusoidą).
    Telewizory działają , komputer działa, zasilacz anteny transformatorowy nie grzeje się.
    Jedynie UPS Ever nie "widzi" zasilania, ale je przepuszcza.
    O zasilaczach dekodera czy routera nie wspominając.

Pozdrawiam.
    Jarzabek666
    Level 38  
    Z tego co kiedyś zgrzewalem to jak pożyczałem zgrzewarkę podobna to mówili że musi być duża moc agregatu bo jest duży udar prądowy i zgrzew nie udany będzie. Bo urządzenie jest barczo czule na wachanie napiecia.. I mieli rację bo mimo że zgrzewarka miała 2KW stary agregat Hondy E6000 6KW nie dał rady. Wypływało urządzenie zgrzewy nie udane naszczescie to był tylko odpływ od oczyszczalni bez ciśnienia i to olałem..
    jack63
    Level 43  
    anchilos wrote:
    Naprawdę?

Dziś podłączyłem Hondę Ea6000 ( z ciosaną sinusoidą).
    Telewizory działają , komputer działa, zasilacz anteny transformatorowy nie grzeje się.
    Jedynie UPS Ever nie "widzi" zasilania, ale je przepuszcza.
    O zasilaczach dekodera czy routera nie wspominając.

Zabawne bo potwierdzasz to co napisałem... Urządzenia są trudne DLA AGREGATU A NIE AGREGAT TRUDNY DLA NICH.
    Z resztą większość domowych urządzeń mogła by być zasilona z DC, więc czy to będzie sinus, cosinus czy ...wielbłąd, jest im to obojętne.
    Co do UPSa, to chyba coś nie poszło...
    Spróbuj obciążyć agregat na jakieś 20-30% mocy czystą rezystancją i podłącz tego UPSa. Może to być ciekawe doświadczenie.
    Napisz coś więcej o tym "ciosaniu" sinusoidy, bo jak to jest agregat z przetwornicą, to wobec niektórych obciążeń może się zachowywać lepiej niż zwykły synchroniczny.
    Poza tym z jednostkowego przypadku nie można wyprowadzać zbyt daleko idących wniosków. Każdy przypadek jest nieco inny.

Dodano po 15 [minuty]:

Jarzabek666 wrote:
    mówili że musi być duża moc agregatu bo jest duży udar prądowy i zgrzew nie udany będzie. Bo urządzenie jest barczo czule na wachanie napiecia.

Zgrzewy były "nieudane", a nie "nie udane", dlatego, ze urządzenie jest goowno warte. Mierzy tylko czas zgrzewania, a nie dostarczoną energię elektryczną zamieniającą się na ciepło. Dlatego potrzebuje sztywnego źródła napięcia aby dostarczona energia zależała tylko od czasu. Ciekawe jak wychodzą zgrzewy w upały lub w mrozy???
    Tak w ogóle to długi przedłużacz będzie wpływał na jakość zgrzewu... O słabych stykach elepiej nie myśleć.
    anchilos
    Level 38  
    jack63 wrote:
    Napisz coś więcej o tym "ciosaniu" sinusoidy,

Zapewne półokres złożony z czterech zapałek, w najlepszym przypadku z sześciu.
    Nie zdołałem wydobyć od producenta przebiegu

Nie mam oscyloskopu.

Na moje pytanie na naszym Forum, nikt nie odpowiedział.
    jack63 wrote:
    Spróbuj obciążyć agregat na jakieś 20-30% mocy czystą rezystancją i podłącz tego UPSa. Może to być ciekawe doświadczenie.

Spróbuję jutro i odpowiem.
    jack63
    Level 43  
    anchilos wrote:
    Nie mam oscyloskopu.

ale twierdzisz:
    anchilos wrote:
    Zapewne półokres złożony z czterech zapałek, w najlepszym przypadku z sześciu.

A ja uważam, że kilka tysięcy.
    A oscyloskop na pewno masz, choć o tym nie wiesz. :D
    Karta dźwiękowa + trafo separujące + dzielnik napięcia.
    anchilos
    Level 38  
    Kolego, podpowiedz mi , jak obniżyć napięcie w tym agregacie.
    "Stabilizacja kondensatorem" -cytat z producenta.

Napięcie dochodzi do 250.
    O AVR wiem.
    Jarzabek666
    Level 38  
    jack63 wrote:
    To jakaś obsesja sinusa? Maszyny synchroniczne dają dobrego sinusa bez obciążenia. To jak sinus zostaje "powyginany" zależy głównie od obciążenia.

W przypadku zwykłego agregatu tak, ale nie w przypadku inwertorowym. W tym agregacie prąd o niższym napięciu jest zamieniany na DC a potem na przemienny...
    jack63
    Level 43  
    Jarzabek666 wrote:
    tym agregacie prąd o niższym napięciu jest zamieniany na DC a potem na przemienny...

Jesteś pewien, że przetwornica tego agregatu działa jako step up, czy podwyższająca?
    Wg mnie jest odwrotnie. Czyli jest to przetwornica step down. Przemawia za tym wyższa sprawność przetwornic obniżających napięcie oraz przypuszczenie, iż wzbudzenie jest od magnesów trwałych.
    anchilos wrote:
    Kolego, podpowiedz mi , jak obniżyć napięcie w tym agregacie.
    "Stabilizacja kondensatorem" -cytat z producenta.

Napięcie dochodzi do 250.

Nie jestem wróżką i nie znam budowy tego agregatu więc nie pomogę.
    Natomiast teksty typu " stabilizacja kondensatorem" to można sobie w buty włożyć. Kompletna bzdura. No chyba, że ty coś pokręciłeś?
    Poza tym napięcie RMS dla przebiegu podobnego do sinusa nie jest nieprawidłowe. Szczególnie bez obciążenia.
    Co ci przeszkadza tak wysokie napięcie? Przecież nawet 253 VAC jest dopuszczalne w sieci energetycznej.
    W sumie to nie napięcie, nawet tfu, true RMS jest zagrożeniem dla urządzeń, ale chwilowe napięcie szczytowe. Czyli amplituda dla sinusa lub wierzchołki pików dla innych przebiegów.