To kolega uczepił się moich wypowiedzi, a kiedy koledze brak już argumentów w poruszonej kwestii, to czepia się wybiórczo czegoś innego z mojej rzeczowej dłuższej wypowiedzi na temat braku przesłanek do stabilnej, prawidłowej pracy funkcjonowania takiego wzmacniacza. A nawet więcej:
-w tym zaprzeczaniu wszystkiego kwestionując samego siebie z innych wypowiedzi na forum: - bo tak zachwalany wszem i wobec kolegi wzmacniacz Eltron 100U nie posiada jakoś takiego przed momentem zachwalanego przez kolegę rozwiązania z szumiącą diodą Zenera.
Notabene ciekawe jaką ją kolega stosował we wspominanym przez siebie obliczonym i wykonanym wzmacniaczu 150W/ (X...) Ω ? Wzmacniacz był idealnym odwzorowaniem prezentowanego schematu bez żadnych dodatkowych elementów poza elementami zasilacza sieciowego? Jakie zostały użyte półprzewodniki?
Odnośnie konkretów w temacie były one podane i dla wszystkich posiadających minimalną wiedzę jednak wymaganą na forum są one dobrze zrozumiałe. I przypomnę w temacie mamy wyraźne odniesienie:
liseczq wrote: Składam wzmacniacz z Książki Macieja Feszczuka. Jest to przykładowy schemat wzmacniacza.
Przeczytałem całą książkę Macieja Feszczuka - Wzmacniacze Elektroakustyczne
dlatego spokojnie można założyć że autor tematu wie o czym mowa, a jeśli nie to bez trudu to sobie odnajdzie we wspomnianej lekturze.
Co więcej podlinkowany w temacie drugi schemat, jak sam kolega
przyznał, zawiera takie rozwiązanie nawet dość szeroko w tamtym temacie poruszone.
Dziwi mnie fakt że ktoś z dużym doświadczeniem obstaje, że nie wie kompletnie o co się rozchodzi. Za moment trzeba będzie w każdym z tematów uczyć posługiwania się prawem Ohma. Filtr wejściowy wzmacniacza akustycznego to elementarne zagadnienie. Jeżeli tak nie jest i mylę się uzupełnię to na wyraźną prośbę autora.
398216 Usunięty wrote: Dobrze jeśli przy okazji udowodni się (chociażby opisem lub rozwiązaniem praktycznym) wyższość A nad A'. Bez konkretów Twoje posty wyglądają jak by miały wykazywać tylko i wyłącznie Twoją wyższość nad innymi. Ergo - bicie piany.
Wybacz, ale ja tak to odbieram.
.
Zdaje się, że kolega pisze tu o sobie ? To jedyny kontrargument?
CYRUS2 wrote: To zarzut powazny.
Napisałaś jakie sa błędy jak autror tematu maje poprawić – nie.
I zasadny. Jeszcze kolega nie dostrzega rozbieżności zastosowanego układu stopnia końcowego i sposobu regulacji jak i doboru jego zakresu? Jeżeli tak to przedstawię to na wyraźną prośbę kolegi w formie obrazkowej prezentacji.
Trudno mówić o poprawianiu "szkicu" schematu w oparciu o nie wiadome elementy i przy braku kompletnych danych wyjściowych. Można jedynie zgadywać, że autor chce wykonać rozpatrywany teoretycznie wzmacniacz 15W/4om w oparciu o podane wartości rezystorów.
Uściślam więc : -nadal nie jest to schemat ideowy urządzenia mogący być zrealizowany jako rzeczywiste urządzenie poprawnie pracujące.
Jak widać obecnie autor tematu jest jak najmniej zainteresowany nim. Trzeba poczekać na jego odpowiedzi i uzupełnienie tematu, a nie decydować za niego i określać jego niewiedzę.
Dodano po 10 [minuty]:
CYRUS2 wrote: aaanteka wrote: Wręcz oczywistą jednak jest kwestia konieczności stosowania takiego filtru skoro budujemy wzmacniacz akustyczny a więc o ograniczonym, określonym paśmie przenoszenia.
Nie,nie nie.
To co pisze @ aaanteka to błąd w sztuce.
Wzmacniacz akustyczny – sensie książki – jest przeznaczony do odtwarzania muzyki, vocalu.
Sygnał akustyczny jest odkształcony i jego harmoniczne mają znaczenie większą częstotliwość od 16 kHz.
Jak ograniczysz pasmo wzmacniacza do pasma akustycznego to wzmacniacz nie będzie dobrze odtwarzał.
Proszę nie dokonywać nadinterpretacji moich wypowiedzi według własnego uznania:
-
nigdzie nie podane było przeze mnie pasmo akustyczne jako to które ma być wyznacznikiem zastosowania ograniczeń samego wzmacniacza akustycznego, za to kolega nie wiadomo skąd podał wartość16kHz i coś imputuje.
Należy czytać ze zrozumieniem to co jest napisane i nic więcej:).
To dopisywanie postu przez kolegę w trakcie mojej odpowiedzi świadczy o wcześniejszym niezbyt wnikliwym zapoznaniu się z treścią.