Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer nie uruchamia się brak sygnału przesyłanego do monitora oraz klawiatury

dwaryllll 25 Nov 2021 10:24 60 7
  • #1
    dwaryllll
    Level 2  
    Dzień Dobry proszę o pomoc ! Zdecydowałem się na aktualizację BiOS ponieważ mój stary był przedawniony. Po zrobieniu aktualizacji komputer przy włączeniu przycisku power włącza wiatraki ( wiatrak procesora prawdopodobnie z opóźnieniem) nie wykrywa monitora oraz nie podświetla się klawiatura. Po dłuższej chwili komputer ze speaker'a wydaje dwa szybkie dzwięki sekundowa przerwa i ponownie dwa szybkie dzwięki. Jeśli nie wyłącze komputera to po 5 minutach to samo a następnie cisza. Próbowałem już resetowania BiOS przez CMOS oraz wyjmowanie bateri (naładowana) próbowałem przekładać na różne sloty kości RAM (wszystkie kombinacje). Również próbowałem uruchomić komputer z instalatorem biosu oraz biosem na podłączonym USB. Boję się że zamurowałem sobie płytę główną i nie ma już nadziei ale mimo to proszę o pomoc. Z góry dziękuję
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    Kolobos
    IT specialist
    Dlaczego nie podales modelu plyty glownej?

    Dwa krotkie beepy to problem z pamiecia, ale skoro wystapilo to po wgraniu biosu to pewnie cos zepsules. Dlatego nie warto wgrywac biosu jak wszystko dziala.
  • #3
    dwaryllll
    Level 2  
    Kolobos wrote:
    Dlaczego nie podales modelu plyty glownej?

    Dwa krotkie beepy to problem z pamiecia, ale skoro wystapilo to po wgraniu biosu to pewnie cos zepsules. Dlatego nie warto wgrywac biosu jak wszystko dziala.


    Model płyty głównej Asus TUF b450-plus gaming a beepy są 4 w krótkim odstępie czasu ale po 2 jest wyczuwalnie dłuższy odstęp.
  • #4
    Kolobos
    IT specialist
    Sa dwa, jakby byly 4 to bez odstepu. Chyba, ze to jeden dlugi i dwa krotkie, wtedy to karta graficzna. Podaj model karty, procesora.

    Jaki system plikow masz na pendrive? Jaki dokladnie plik na niego nagrales i jaka ma nazwe i rozszerzenie? Jaki plik wgrales za pierwszym razem?
  • #5
    dwaryllll
    Level 2  
    Kolobos wrote:
    Sa dwa, jakby byly 4 to bez odstepu. Chyba, ze to jeden dlugi i dwa krotkie, wtedy to karta graficzna. Podaj model karty, procesora.
    Jaki system plikow masz na pendrive? Jaki dokladnie plik na niego nagrales i jaka ma nazwe i rozszerzenie? Jaki plik wgrales za pierwszym razem?


    Są to 4 krótkie model karty graficznej to radeon rx5600xt a procesora amd ryzen 5 3600 pliki jakie pobrałem to przedstawiam na zdj
  • #6
    Kolobos
    IT specialist
    CrashFree nic tutaj nie pomoze, bo u Ciebie bios startuje skoro piszczy.

    Wyjmij karte graficzna, zresetuj CMOS (wczesniej odlacz kabel od zasilacza), po zresetowaniu uruchom bez karty i sprawdz czy piszczy inaczej, tak samo bez ramu. Jezeli nie to zamontuj karte i ram (jedna kosc).
  • #7
    dwaryllll
    Level 2  
    Po resecie CMOS nic po wyjęciu karty to samo po wyjęciu ramu błąd ramu z 1 ramem 4 pikniecia z 2 to samo w innych slotach to samo ... W skrócie nic nie dało
  • #8
    Kolobos
    IT specialist
    Sprawdz z inna karta jak mozesz. Jezeli nic sie nie zmieni to idz z koscia lub plyta do serwisu i niech Ci wgraja bios.