Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAzog_Plugawy wrote:Sprzęt chyba jest z USA?
gumisie wrote:Nośną widać na wskaźniku. Należy sprawdzić czy jest przestrojone w "0".
Preskaler wrote:najlepiej podpiąć tam rezystor 50 omów/5W
Preskaler wrote:Jeśli tak to nośna jest i należy potem sprawdzić modulację przy prawidłowo zestrojonej antenie.
Preskaler wrote:najlepiej podpiąć tam rezystor 50 omów/5W tylko nie drutowy lecz masowy. Mogą być np. 2 omigi po 100 omów/2W połączone równolegle. Wtedy możesz sprawdzić nadawanie przy pomocy drugiego radia CB ustawionego na odbiór w niewielkiej odległości. Ja na takich sztucznej antenie miałem zasięg sprawdzony do 100m z stacjonarną anteną odbiorczą. Z resztą wystarczy przytrzymać przycisk nadawania przez chwilę i sprawdzić czy rezystory w antenie się grzeją? Jeśli tak to nośna jest i należy potem sprawdzić modulację przy prawidłowo zestrojonej antenie.
gumisie wrote:Nośną widać na wskaźniku. Należy sprawdzić czy jest przestrojone w "0".
ArturAVS wrote:Jeśli @azogplugawy nie miał styczności z CB czy ogólnie sprzętem radiowym to ciężko będzie mu ocenić wyniki.
ArturAVS wrote:Artek, kolega wcale nie musi być elektronikiem.Przydałaby się "hercmiarka" + ewentualny oscyloskop czy nawet SWR miarka+sztuczne obciążenie (rezystory bądź żarówka).
Azog_Plugawy wrote:Podłączyłem zasilanie i antenę CB samochodową, radio śmiga(nadaje i odbiera).
Novile wrote:Nie wspomnę, że może też nie wiedzieć co to rezystor i jaki rezystor.
Novile wrote:To samo może nawet nie wie co to jest "prawidłowo zestrojona antena"..
ArturAVS wrote:Dzięki ArturAVS podziwiam za cierpliwe bezemocjonalne podejście do uzytkowników, też poczytuję twoje wpisy, i uważam że właśnie takich specjalistów to forum potrzebuje. Wybacz jednak ten wpis nie jest dla mnie jasnyWypadałoby sprawdzić jak w częstotliwości stoi (F-miarka), bo to że nadaje i odbiera nie świadczy o stanie sprzętu (pomiary).
ArturAVS wrote:Wypadałoby sprawdzić jak w częstotliwości stoi (F-miarka), bo to że nadaje i odbiera nie świadczy o stanie sprzętu (pomiary).
Azog_Plugawy wrote:Miernik częstotliwości w.cz.Co to jest F-miarka w częstotliwości?
gumisie wrote:W Polsce jest używany tzw. standard "0" np: CH4 = 27,000 MHz a na "Zachodzie": 27,005 MHz.
Azog_Plugawy wrote:Wątpię aby Niemiec, tam to CB jest "zakazane".Jasne, i o te ...,005 się rozchodzi? to moze jakiś niemiec je przestrajał pod zachodnie standardy?
Azog_Plugawy wrote:Owszem, lecz należy je przestroić w "zera".Czy przy tej różnicy w Polsce te zachodnie radia będą jako tako działały?
Azog_Plugawy wrote:"Sztuczne", jak najbardziej, no i miernik częstotliwości dostosowany do pomiaru częstotliwości większej od 26 MHz.Co potrzebuję, by sprawdzić czy stoi w 0? Sztuczne obciążenie i miernik częstotliwości?
Azog_Plugawy wrote:może Niemiec je zestroił na zachodni standard, jak nie było zakazane.
Azog_Plugawy wrote:Gumisie, co potrzebuję by sprawdzić, czy stoi w 0? Sztuczne obciążenie i miernik częstotliwości?
ArturAVS wrote:Może nie tak szczegółowo, jak Ty, lecz Roch odpowiedział (#16).Odpowiem za Rocha.
Azog_Plugawy wrote:Wpisz w google np: cb pomiar częstotliwości.Nigdy nie miałem styczności z CB. Postaram się sam zorientować co i jak.
Azog_Plugawy wrote:Moim zdaniem jest we właściwym miejscu.P.S. Jeśli temat jest założony w złym dziale, z góry przepraszam i proszę o przeniesienie go tam gdzie trzeba.
Azog_Plugawy wrote:Nie wiem czy dziękować czy się zjeżyć?Bo wiedza moja jest skromna, może trochę praktyki w CB mam ale operatorskiej, z tym że to nie takiego CB jak dziś tylko tego z lat 90-tych kiedy to bardziej przypominało łączności i telekomunikację a nie tylko "mobilki. mobilki dzie te miśki.."Witaj mistrzu! Poczytuję twoje wpisy i zdaje sobię sprawę, że masz ogromną wiedzę w dziedzinie.Novile wrote:Nie wspomnę, że może też nie wiedzieć co to rezystor i jaki rezystor.
Nie przesadzaj nie mając takiej wiedzy nie śmiałbym zakładać tematu.Novile wrote:To samo może nawet nie wie co to jest "prawidłowo zestrojona antena"..
Masz na myśli SWR? Miernik się skołuje, na jutubie się obejrzy poradnik i kto wie może zostanę radiowcem amatorem?
Nie chcę wzbudzać niepotrzebnych emocji coś tam z elektroniki wiem, a radia CB nigdy mnie nie rajcowały, męczące są te szumy na dłuższa metę.
Azog_Plugawy wrote:A Cobra? Jednym słowem "wymiata". W lini prostej zapytania dolatują do około 5-10km.
Azog_Plugawy wrote:Antena bat z cewką około 1,6 m (model santiago)?