Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdzanie wersji firmware dla optymalizatorów Huawei 450W-P V100R002C10SPC002

bogdan11 26 Nov 2021 16:10 2262 32
    bogdan11
    Level 11  
    Moje optymalizatory 450W-P mają firmware V100R002C10SPC002. Czy ktoś może potwierdzić, że to jest najnowsze a jeśli jest nowsze to skąd pobrać??
    Wr841nd
    Level 14  
    Ze stony producenta chyba to logiczne....

Ciekawi mnie tylko jak zamierasz to wgrać.. jak to jest nierozbieralne..
    bogdan11
    Level 11  
    Aplikacja SUN2000 przez którą aktualizowałem falownik, dongle i magistralę podrzuca tez możliwość aktualizacji optymalizatora. Opty komunikuje się z falownikiem przez DC
    jsw
    Level 14  
    Moje kupione w marcu 2021 mają V100R002C10B134, nie zmieniałem oprogramowania,
    nie wiem czy mam nowszą niż proponowane przez Fusion Solar: SPC006 starszą ale ważną i
    SPC002 młodszą ale nieważną. Frazy V100R002C10B134 brak w sieci.
    Sprawdzanie wersji firmware dla optymalizatorów Huawei 450W-P V100R002C10SPC002 Sprawdzanie wersji firmware dla optymalizatorów Huawei 450W-P V100R002C10SPC002
    Sesjusz
    Level 10  
    Czy udało się zaktualizować oprogramowanie optymalizatorów ? Moja aplikacja również pozwala na ich zaktualizowanie, jednak muszę mieć pobrany plik z nowym FW. Najnowszy to prawdopodobnie: FusionSolarDG V100R002C00SPC601 z dnia 2021-12-17.

By go pobrać muszę mieć konto instalatora na stronie huawei, nie mam niestety.
    Podobnie mam do instalacji aktualizację MBUS i aktualizację FW dongla, jednak ten sam problem - nie mam konta isntalatora na stronie huawei by pobrać pliki firmware.
    bogdan11
    Level 11  
    W wątku falownika był link do firmware dongel. Przez apk SUN2000 połączysz się bez konta instalatora. Dongel ma domyślne hasło raczej nie zmienione
    Sesjusz
    Level 10  
    Dziękuję Bogdan, wątek znalazłem, plik pobrałem. Po połączeniu WIFI z falownikiem logujac sie moge wybrać użytkownika lub instalatora. Nie działało mi standardowe hasło instalatora 00000a ale znalazłem procedurę jak hasło instalatora zrestartować. Mogę się więc już też zalogować na instalatora. Poniższy firmware zaktualizowałem przez menu instalatora:
    1. Falownika
    2. Optymalizatora
    3. Magistrali MBUS

Jednak nie potrafię wyszukać miejsca gdzie się aktualizuje Firmware Dognle'a.
    bogdan11
    Level 11  
    Jak połączysz się SUN2000 z falownikiem przez QR kod falownika to po połączeniu otwiera się wybór z czym chcesz się połączyć czy z falownikiem czy z dongel. Wybierasz dongle i tam jest opcja uaktualnij firmware. Jak ściągnąłeś firmware na telefon to aplikacja zobaczy go i podrzuci propozycję.
    Robyn212
    Level 16  
    Sesjusz wrote:
    Czy udało się zaktualizować oprogramowanie optymalizatorów ? Moja aplikacja również pozwala na ich zaktualizowanie, jednak muszę mieć pobrany plik z nowym FW. Najnowszy to prawdopodobnie: FusionSolarDG V100R002C00SPC601 z dnia 2021-12-17.

By go pobrać muszę mieć konto instalatora na stronie huawei, nie mam niestety.
    Podobnie mam do instalacji aktualizację MBUS i aktualizację FW dongla, jednak ten sam problem - nie mam konta isntalatora na stronie huawei by pobrać pliki firmware.

Skąd wiesz, że najnowsza wersja to FusionSolarDG V100R002C00SPC601? ja na stornie webowej FusionSolar w zarządzaniu aktualizacjiami jak wybiorę optymalizator to pokazuje mi do wyboru V100R001C00SPC006 i V100R002C10SPC002.
    Mam obecnie wersję V100R002C10SPC002, czy ona jest aktualniejsza od V100R001C00SPC006? Numerki by na to wskazywały.

Edit
    Znalazłem
    https://support.huawei.com/enterprise/en/digital-power/fusionsolardg-pid-23448309/software/254903337?idAbsPath=fixnode01%7C9452479%7C21439560%7C7921563%7C21102413%7C23448309
    tylko, że to jest paczka najnowszych aktualizacji do SDongla, Luny i falowników. Nie ma nic nt. optymalizatorów.
    Chyba pojawiła się nowsza aktualizacja do falowników z końcówką 140.
    Sesjusz
    Level 10  
    Dziękuję Bogdan. Zrobiłem według tego co napisałeś, zaktualizowałem dongle. Problemem było, że nie za każdym razem sieć dongla mi widziało, znalazłem instrukcje huawei, że dongle musze odłączyć i podłączyć ponownie i w ciągu 3 min będę widział sieć dongla, tak zrobiłem i sieć była widoczna. Tak więc mam wszystko zaktualizowane. Zapewne mój instalator by tego nie zrobił za prędko, zarobieni. Poprosiłem ich o nadanie uprawnień instalatora na koncie założonym przez ich firmę, mam nadzieję że przyznają i ułatwią mi zadanie.

Robyn, zgadza się, jest to to co znalazłeś, zaktualizowałem wpierw falownik do wersji 140 a potem całą resztę (optymalizatory, MBUS). Do optymalizatorów FM miałem widoczny poprzez aplikację po zalogowaniu na lokalne konto , był do wyboru, jak na obazku pod linkiem: https://photos.app.goo.gl/qGUFhiF7uLmozhyv8

Nacisnąłem by aktualizowało i zaktualizowałem. Mam wszystko up-to-date :)
    Robyn212
    Level 16  
    @Sesjusz te wersje FM ze zdjęcia to już po aktualizacji? Bo widzę że wersja dla falownika to 140 natomiast dla optymalizatorów 002 i ja taką mam a nie aktualizowałem. No i widzę że nadal jest opcja do wyboru "uaktualnij".
    Sesjusz
    Level 10  
    Tak Robyn, są to wersje po aktualizacji, miałem starszą wersję jak SPC002, robiłem nawet screena ale widzę, że aplikacja zapisała czarne obrazki zamiast screenów, chyba zabezpieczenie takie bo już któryś raz tak mam. Przycisk aktualizuj jest zawsze dostępny - widoczny, a przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń :)
    slayeros
    Level 9  
    Panowie, może trochę nie w temacie, ale prosiłbym tylko o odpowiedź na jedno pytanie. Zakładając, że po pewnym czasie do instalacji dokładane są nowe moduły, których sprawność jest większa niż tych używanych już przez jakiś czas - czy w takiej sytuacji optymalizatory się sprawdzą? Ewentualnie czy trzeba by je podpiąć pod stare czy nowe moduły?
    bogdan11
    Level 11  
    Pytanie do kolegów, którzy mają dostęp do falownika z konta instalatora. Część paneli /połowa z 12 sztuk/ ma podłączone optymalizatory. Czy w ustawieniach falownika jest gdzieś opcja wyboru:
    1/ częściowa optymalizacja
    2/ pełna optymalizacja
    Nie wiem jak doprowadzić do aktywności moje opty. Ciągle wyświetla błąd o złej polaryzacji lub o nieprawidłowej liczbie opty w łańcuchu. Polaryzacja sprawdzona na wszystkie strony i jest ok. Układ logiczny widać, fizyczny wprowadzony i widać go chociaż numery SN opty nieco przemieszane w stosunku do stanu rzeczywistego. Czy można z poziomu falownika zmienić miejsca położenia 4 opty. W innym wątku ktoś pisał, że nie ma to znaczenia.
    Robyn212
    Level 16  
    Jeżeli jest wszystko dobrze popodpinane to falownik wykrywa opty sam. U ciebie musi być coś źle podpięte ponieważ zgłasza ci błąd o złej polaryzacji. Zerknij sobie na YT na filmik o optymalizatorach na kanale Bruk Betu.
    Wracając teraz do widoku w aplikacji to opty dodawane są nie w takiej kolejności jak w stringu tylko w takiej w jakiej się zgłoszą falownikowi, czyli pierwszy opt w widoku logicznym może być którymś z kolei w stringu. Widok fizyczny można oczywiście dostosować do układu jaki jest na dachu aby łatwo można było się zorientować jaka jest faktyczna lokalizacja opta patrząc na widok w apce.
    U mnie wygląda to tak. Instalacja jeszcze nie ruszyła. Przy produkcji każdy opt ma zielone kółeczko.
    bogdan11
    Level 11  
    Moja instalacja jest na gruncie i dostęp do kontroli połączeń jest doskonały. Pomarańczowy błąd ID 2080 [3] oznacza złą polaryzację lub nieodpowiednią liczbę opty w łańcuchu. Liczba opty odpowiada min liczbie opty w łańcuchu więc skupiłem się na tej polaryzacji. Panele PV połączone z modułami opty prawidłowo bo inaczej wtyczki nie pozwalają. Ta część łańcucha paneli z opty pomierzona omomierzem zgodnie ze skróconą instrukcją modułów opty i filmami BrukBetu. W przypływie desperacji ten fragment stringu z modułami opty wpiąłem odwrotną polaryzacją do reszty paneli i falownika. Wtedy posypała się lawina czerwonych błędów z prądem zwrotnym. Widok logiczny tworzy się automatycznie. Fizyczny z layoutu papierowego. Jak wspomniałem po zeskanowaniu papierowej siatki w systemie zamienione jest położenie 4 z 6 opty i na tym etapie w tym właśnie dopatruję się stałego braku aktywności opty. Ponieważ nie mam hasła instalatora stąd moje pytanie o to czy można w aplikacji "przesuwać" położenie wykrytych opty lub czy w aplikacji dokonuje się wyboru pełnej lub częściowej optymalizacji. U mnie jest częściowa. Jeśli w aplikacji można manewrować położeniem opty to skasuję hasło na falowniku i uzyskam dostęp do wszystkich opcji. Przedstawiłem wczoraj swój problem do supportu i być może coś wymyślą.
    Robyn212
    Level 16  
    U mnie w widoku fizycznym opty też są pomieszane. Linią narysowałem jak wygląda string. Z tego co kojarzę to opty w widoku fizycznym można ręcznie przesuwać w wersji webowej FS ale to raczej trzeba mieć uprawnienia instalatora. Moim zdaniem błędna polaryzacja nie może wynikać z tego o czym piszesz. Najważniejsze jest aby nie pomylić połączeń. A sprawdzałeś może czy czasem końcówki MC4 przy kablach łączących panele z falownikiem czyli kable gdzie trzeba zarobić końcówki nie są pomylone? Tzn końcówka MC4 + nie jest na kablu minusowym i odwrotnie?
    bogdan11
    Level 11  
    Robyn212 wrote:
    Najważniejsze jest aby nie pomylić połączeń. A sprawdzałeś może czy czasem końcówki MC4 przy kablach łączących panele z falownikiem czyli kable gdzie trzeba zarobić końcówki nie są pomylone? Tzn końcówka MC4 + nie jest na kablu minusowym i odwrotnie?

Instalacja pracowała bez opty od czerwca do listopada. Od września cień zaczął wchodzić na dwa dolne rzędy paneli i zdecydowałem o dołożeniu opty. Dwa tygodnie w listopadzie trwały próby zakończone niczym więc odłączyłem opty i czekam na rozwiązanie problemu poprzez uwagi kolegów i supportu. Do drugiej części eksperymentu wracam w kwietniu.
    Końcówek nie pomyliłem /plus całego stringu do plusa falownika a minus do minusa falownika/ W układzie z opty falownik widzi napięcie generowane przez 6 paneli PV /tych bez opty/. Moje podejrzenia o pomieszanej lokalizacji biorą się z tego co na obrazku /fragment instrukcji Huawei o instalacji opty/ we fragmencie o szarym kółku. Patrząc na Twój widok fizyczny widzę niektóre panele PV odwrócone o 90 stopni. Rozumiem, że to odpowiada faktycznemu rozłożeniu na dachu. Jeśli tak to ten "obrót"musiał być wymuszony ręcznie w aplikacji webowej przez instalatora, który taki layout wprowadzał. Jeśli tak to wszystko umacnia mnie w podejrzeniu, że muszę u siebie "poruszać" obrazkiem w aplikacji.
    Sprawdzanie wersji firmware dla optymalizatorów Huawei 450W-P V100R002C10SPC002
    Robyn212
    Level 16  
    Dziwna sprawa z tymi optami u ciebie. Co na to twój instalator? Nie potrafi sobie z tym poradzić? Może optymalizatory trzeba usunąć i dodać je na nowo i robić to w momencie jak jest słońce.
    Ja swoją instalację robiłem we własnym zakresie. Falownik znalazł sam wszystkie optymalizatory przy pierwszym uruchomieniu. Mam optymalizację na wszystkich panelach. Panele w widoku można obrócić, azymut 0 lub 90 stopni jest do wyboru. Tak wygląda okno przy edycji widoku fizycznego.
    bogdan11
    Level 11  
    Widok fizyczny zrobił się sam po pierwszym włączeniu. Po 10 dniach instalator zdalnie dał się uprosić o wprowadzenie layoutu fizycznego. Nie mam dostępu do jego hasła ponieważ kilka swoich instalacji Huawei ma na tym jednym haśle. Jedynym wyjściem jest skasować to hasło na falowniku i wprowadzić swoje. Wymaga to bycia przy falowniku a to dopiero w kwietniu. Ten obrazek to z poziomu dostępu instalatora rozumiem. No i właśnie o takie coś chodzi. Pozdrawiam.
    Robyn212
    Level 16  
    Tak, loguję się jako instalator. Może twój instalator da się uprosić aby ci podwyższyć uprawnienia do poziomu instalatora a jak nie to niech zrobi tak aby instalacja działała prawidłowo bo rozumiem, że to on je instalował i masz u niego gwarancję na całą instalację.
    bogdan11
    Level 11  
    Gdyby dał mi swoje hasło to miałbym dostęp do jego wszystkich instalacji falowników Huawei /tak twierdzi/. Czy można mieć uprawnienia instalatora z hasłem użytkownika? Może on o tym nie wie? Jak to zrobić z jego strony?
    Dokładka optymalizatorów to moja robota, on cała instalacja bez opty.
  • Helpful post
    Robyn212
    Level 16  
    Chyba jest taka możliwość, nie jestem w tym biegły ponieważ nie jestem żadnym instalatorem. Znalazłem coś takiego: zakładka SYSTEM>zarządzanie firmą>zarządzanie użytkownikami>klikamy ołówek przy użytkowniku>wybór roli, i tu jest do wybory instalator, użytkownik lub gość. Niech spróbuje.
    rokbok
    Level 33  
    Robyn212 wrote:
    Znalazłem coś takiego: zakładka SYSTEM>zarządzanie firmą>zarządzanie użytkownikami>klikamy ołówek przy użytkowniku>wybór roli, i tu jest do wybory instalator, użytkownik lub gość.

Jeżeli nie ma uprawnień instalatora to nie będzie miał opcji "Zarządzanie użytkownikami".

bogdan11 wrote:
    Czy można mieć uprawnienia instalatora z hasłem użytkownika?

Można, ja tak mam, wszystko zależy od Twojego instalatora jakie Ci nada uprawnienia.
    Robyn212
    Level 16  
    Tak, wiem. Chodziło mi o to żeby uprawnienia podniósł ze swojego konta instalator.
    bogdan11
    Level 11  
    To jest instrukcja dla mojego instalatora. Tak to rozumiem
    rokbok
    Level 33  
    bogdan11 wrote:
    To jest instrukcja dla mojego instalatora.

Może nie instrukcja tylko sugestia, jest możliwość żebyś się logował swoim loginem i hasłem właściciela, ale miał nadane prawa instalatora, on to musi zrobić ze swojego konta.
    bogdan11
    Level 11  
    Sugestia właściciela jest instrukcją dla wykonawcy 😎
    bogdan11
    Level 11  
    Support Huawei twierdzi:

" błąd 2080-3 powstaje kiedy w czasie wyszukiwania opty przez falownik na panelach zalega śnieg lub jest mało światła. Twierdzą, że zawsze na ten błąd pomagało uruchomienie z wyszukiwaniem opty w warunkach dobrego nasłonecznienia"

Nie mam jak tego sprawdzić teraz. Podczas prób w listopadzie nie miałem słońca.
    Robyn212
    Level 16  
    Coś sciemniają. U mnie nigdy nie wyskoczył błąd z powodu śniegu na panelach lub jak jest za mało światła. Po prostu mam informacje w apce o wykrywaniu światła. Być może ma na to wpływ że mam opty na wszystkich panelach a nie na kilku. Może ktoś kto ma częściową optymalizację coś napisze czy też miał takie sytuacje jak ty. Ja bym opty dodał jeszcze raz ale na wszelki wypadek jak będzie słonecznie aby mieć pewność że string ruszy.