Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Clio II 2003 - niestabilne działanie prędkościomierza i wspomagania kierownicy

alvaro2407 26 Nov 2021 20:03 582 9
    alvaro2407
    Level 2  
    Witam. Posiadam auto renault clio II 2003 r i mam następujący problem podczas jazdy nagle prędkościomierz oraz wspomaganie kierownicy przestaje działać i po paru kilometrach wraca do normy i od nowa przestaje działać. Miał ktoś może taki problem i poradził by co zrobić? Podłączenie pod komputer nie wykazało błędów.
    alvaro2407
    Level 2  
    A co z wspomaganiem?
    milejow
    Level 43  
    Bieda z nędzą wrote:
    Czujnik prędkości wymień.

Tam już nie ma czujnika.
    Diagnostyka i sprawdzić które elementy widzą prędkość z ABSu a które nie, pewnie zielono na dnie skrzynki obok akumulatora (fioletowy kabelek w dużym złączu na dnie skrzynki to sygnał prędkości)
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Jest czujnik na skrzyni, to jeszcze nie ten model, gdzie prędkość pojazdu szła z ABS. Poza tym żadna diagnoza przeprowadzana nie była, jakkolwiek w bloku wtrysku nie będzie błędów, to w module UCH będzie błąd "kalkulator nie zna prędkości pojazdu". Może głupieć centralny zamek i blokować drzwi i je odblokowywać w czasie jazdy.
    Wspomaganie oczekuje sygnału prędkości aby wybrać stosowny plan działania-zwiększenie bądź zmniejszenie siły.
    Jeszcze jedno-radio oryginalne czy inne? Chodzi o fioletowy kabel we wtyczce radia.
    alvaro2407
    Level 2  
    Nie radio nie jest oryginalne.
    milejow
    Level 43  
    Bieda z nędzą wrote:
    Jest czujnik na skrzyni, to jeszcze nie ten model, gdzie prędkość pojazdu szła z ABS. Poza tym żadna diagnoza przeprowadzana nie była, jakkolwiek w bloku wtrysku nie będzie błędów, to w module UCH będzie błąd "kalkulator nie zna prędkości pojazdu". Może głupieć centralny zamek i blokować drzwi i je odblokowywać w czasie jazdy.
    Wspomaganie oczekuje sygnału prędkości aby wybrać stosowny plan działania-zwiększenie bądź zmniejszenie siły.
    Jeszcze jedno-radio oryginalne czy inne? Chodzi o fioletowy kabel we wtyczce radia.

Wszystkie ph2 od 2001 r. były bez czujnika i z elektrycznym wspomaganiem
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Akurat mam na warsztacie ph2 z silnikiem D4F, 2003 i ma czujnik nad wyjściem lewej półosi. Z tym rocznik 2003 też bym uważał, bo to akurat szalony okres był-cło na samochody całe i w częściach było inne, przed granicą rozbierali grata, przechodził jako części i za granica składali. W dowodzie nie był rok produkcji a rok złożenia pojazdu.
    milejow
    Level 43  
    Miałem 04 z d7f i leciało z ABSu, może i masz rację bo1 mój był ph3