Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Makita DMR 112 - na zimno nie działa

adasiek185 26 Nov 2021 21:59 285 5
Bosch
  • #1
    adasiek185
    Level 9  
    Witam szanowne grono. Mam od nowości radio jak w tytule. Wszystko ładnie pięknie, nie upadło, nie latało, no używane jak należy. Ale jak temperatura spadnie jak teraz do kilku stopni na plusie, nie da się włączyć. Nie reaguje. Jak wstawię na pół h w ciepłe, włączy się i gra póki nie zmarznie. Wiem że coś nie halo bo inne ekipy też mają podobne radyjka które grają nawet w mrozie. Ktoś ma pomysł co może być nie tak? Bateria sprawdzona, to nie to. Coś marznie w środku chyba. Dzięki i pozdrawiam
  • Bosch
  • Helpful post
    #2
    aksakal
    Tube devices specialist
    Możliwe przyczyny problemu - utrata styku w złączach lub lutowanie na zimno niektórych elementów. W cieple metal rozszerza się , i kontakt ponawia się. Spróbuj delikatnie stukać w różne miejsca PCB rączką śrubokręta, drewnianą pałeczką, nawet ołówkiem.Konieczne jest również dokładne przyjrzenie jakości lutow od strony ścieżek PCB. Często ta metoda pozwala zlokalizować miejsce wystąpienia problemu.
  • Bosch
  • #3
    adasiek185
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź i pomysł :) jak tylko trafię chwilę czasu to je rozkrece i przejrze pod lupą. A w razie podejrzeń, poprawie luty. Jeszcze raz dziękuję
  • #4
    Shadowix
    Level 30  
    Radio sprawdzałeś tylko jednym akumulatorem?
    Moje DMR108 też się wyłączało na mrozie, ale okazało się, że to bateria ma układ ochronny, który odcina napięcie, gdy jest rozładowany i jest za wysoka/niska temperatura. Inna seria akumulatorów, które mam może mają delikatnie inaczej ustawione te termiki, bo na innych się nie wyłącza. Może taka seria akumulatora? Sprawdź też zostawiając redio na chłodzie i włóż ciepły akumulator - jak pogra chwile, to znaczy, że akumulatorowi spadła temperatura i jest jak mówię. Jeśli nie zagra wcale - radio serwis.
  • #5
    adasiek185
    Level 9  
    No właśnie. Przelutowalem każdy styk dla proformy. Nic nie dało. Z ciepłą baterią też testowane. Kicha. zimne radio nie ruszy. Ale co śmieszne. Radio leżało w aucie noc, było -3*. Na baterii która ładowała się w cieple, nic. Na zasilaczu włącza się. I gra jakby nigdy nic. W środku jest płytka rozdzielająca zasilanie. Ona mi wygląda podejrzanie, choć tam w sumie nie ma zbytnio dużo elementów. Spróbuję ja podmienić może?
  • #6
    adasiek185
    Level 9  
    Podmienione z innego sprawnego radia. Bez zmian. Płyta główna do przejrzenia jeszcze raz