Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem

michal6kowal 28 Nov 2021 16:16 660 1
    michal6kowal
    Level 1  
    Cześć
    Mam dylemat z podłączeniem-dopasowaniem do starego (około 12-letniego) kotła Vaillant DGN6 regulatora pokojowego ze sterowaniem wi-fi.Z tego co przeczytałem regulatory nowego typu muszą być podłączone pod zaciski 3-4 z jednoczesnym odłączeniem kabli z zacisków 7-8-9 do których jest podłączony stary regulator VaillantCalormatic 330. Pytanie czy do nowego regulatora z zacisków 3-4 nie wprowadzę 230V i nie uszkodzę sterownika, widzę też że do nowego sterownika napięcie 230V doprowadzane jest do osobnych zacisków.
    Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem

Dodano po 24 [minuty]:

Dorzucam do pomocy schematy z trochę nowszego kotła, u mnie nie ma -/+ EBUS.
    Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem Podłączenie starego kotła Vaillant z nowym regulatorem
    VPS
    Level 22  
    wypinasz 330 z 7-8-9 i nowy regulator pod 3-4. Nie wprowadzisz 230V. Pomyśl chwilę teraz pod 3-4 masz mostek gdyby tam było 230V co by się stało ?