Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefunken PALcolor chassis 415 A 1 - próbkuje

zibi72 01 Nov 2005 22:09 1059 4
  • #1
    zibi72
    Level 12  
    Witam,
    Nie często już bawie się z TV, ale znajomy z pracy ma starego telefunkena chyba 20cali w drewnianej obudowie, który nagle odmówił działania. Po krótce sprawa wygląda tak, że po włączeniu jest dźwięk, ale wysokie napięcie próbkuje co 2-sekundy w przybliżeniu? W odchylaniu jest BU 208D -sprawny. Mierząc tranzystor sterujący jest tak, że napięcie na kolektorze spada do ok. 0,5V zamiast 24V i rezystor 130Ω/2W który je podaje, strasznie się wtedy grzeje.. wiadomo. Sprawdziłem chyba wszystko w koło WN i myślę, że zostaje już tylko trafo WN- AT90/25/03. Ale 100% pewności nie mam? Dodam, że po odłączeniu bazy z BU 208D, jest elegancki przebieg z generatora na tranzystorze sterującym. Tak samo na cewkach z pionu jest dobry przebieg. To trafo troche dziwne, bo ma tylko jeden odczep, który idzie chyba na generatory pion i poziom oraz dwa odczepy:
    1. U+
    2. BU 208D
    Możecie coś jeszcze doradzić?
    Pozdrawiam
  • #2
    LEŚNY
    Level 17  
    Sprawdz zasilacz podłaczajac zarowke na kondensator w gałezi glownej tranzystor odchylania powieś w powietrze,jesli na zarowce i przy powieszonym BU nie bedzie próbkował to usterke masz prawdopodobnie w odchylaniu.
  • #3
    rtv6
    Level 18  
    Witam


    Popatrz dokładnie na trafopowielacz prawdopodobnie na górze ma garb.
    Według mnie to na 90% jest walnięty właśnie on.
    Odpowiednik HR 7302.

    Pozdrawiam
  • #4
    zibi72
    Level 12  
    @LEŚNY
    zapomniałem dopisać, że test z żarówką robiłem i świeci OK. Napięcie na żarówce jest dobre oraz oscylogramy na tranzystorze sterującym równierz..

    @rtv6
    Trafo niestety niema żadnego wybrzuszenia z żadnej strony? Co nie znaczy, że jest dobre.. Zastanawia mnie tylko, co jest odpowiedzialne za to, że napięcie na kolektorze tranzystora sterującego (BC 337) spada do ok 0,5V zamiast 24V podczas próbkowania? Wystarczy odczepić np transformator sterujący i jest wszystko OK. Tzn dobre napięcie i oscylogramy. Podejrzewam, że może mieć to związek z tym, iż z odczepu trafa WN wychodzi "niewiadomo co" na generatory pion, poziom (TDA 1940)? Może tak być?
  • #5
    rtv6
    Level 18  
    Witam

    Zmierz napięcie na bazie sterującego (BC337) i zobacz na tej bazie
    przebieg a wszystko będzie jasne. Stawiam na trafopowielacz.
    A co do odczepów to ten trafopow. ma tylko uzwojenie kolektorowe do BU
    uzwojenie wysokiego no i oczywiście powielacz.

    Pozdrawiam