Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyjście impulsowe licznika + licznik impulsów - nie działa

mati3717 02 Dec 2021 15:19 1464 7
    mati3717
    Level 2  
    Witam.
    Zakupiłem trójfazowy podlicznik energii firmy ADELID z wyjściem impulsowym:
    oraz licznik impulsów Zamel na oprogramowaniu supli

Problem polega na tym, że po połączeniu urządzeń impulsy nie są zliczane. Licznik impulsów podaje na wyjście impulsowe licznika energii napięcie 8,5 V, podczas impulsu z licznika energii napięcie spada do ok 7 V. Po podłączeniu na wyjście impulsowe diody Led zasilanej z 5V poprzez rezystor miga ona identycznie jak ta na liczniku energii więc wykluczam uszkodzone wyjście impulsowe. Licznik impulsów zlicza impulsy jeśli zewrę jego bieguny więc też raczej nie jest uszkodzony.
    Ktoś ma pomysł z czego może to wynikać? Lub w jaki sposób połączyć to aby działało?
    Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Nie jest potrzebny jakiś pull-up ?
    mati3717
    Level 2  
    krzysiek_krm wrote:
    Nie jest potrzebny jakiś pull-up ?

Wydaje mi się, że jeśli licznik impulsów daje napięcie na wyjściu to jest to zrealizowane wewnątrz. Próbowałem podciągnąć pod 12V przez rezystor 1k ale nic to nie dało. Wygląda to jakby napięcie podczas impulsu nie spadało wystarczająco do wyłapania impulsu przez licznik
    Buccio
    Level 2  
    Witam !

Mam dokładnie ten sam kłopot z Liw-01 i szukam pomocy. Czy problem został może rozwiazany ?
    Dziękuję i pozdrawiam.
    mati3717
    Level 2  
    Tak, problem został rozwiązany. Napisałem post na forum supla i pomoc zaoferowała pomoc techniczna zamela. Otrzymałem od nich przejściówki zbudowane na bazie tranzystora i dopiero wszystko zaczęło działać.
    Buccio
    Level 2  
    mati3717 wrote:
    Tak, problem został rozwiązany. Napisałem post na forum supla i pomoc zaoferowała pomoc techniczna zamela. Otrzymałem od nich przejściówki zbudowane na bazie tranzystora i dopiero wszystko zaczęło działać.

Dzięki serdeczne.
    W takim razie odezwę się do nich.
    Pozdrawiam.
    Kimol
    Level 2  
    Witam,

Czy jeden z kolegów mógłby podesłać schemat lub chociaż części użyte do tej przejściówki od Zamela?