Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana zasad rozliczania prosumentów od 1 kwietnia 2022 - jakie instalacje dla domu 4000 kWh/rok?

wnoto 03 Dec 2021 05:33 846 5
    wnoto
    Level 34  
    Niestety Sejm przegłosował ustawę i od 1 kwietnia będą inne zasady rozliczania prosumentów.

Sprzedaży niewykorzystanych nadwyżek energii ma być po średniej cenie energii z rynku hurtowego.
    Czy ktoś na jakimś przykładzie mógłby to objaśnić i pokusić się o wskazanie jaka instalacja byłaby dobra dla domu zużywającego np 4000 kWh rocznie
    bambus94
    Level 32  
    Tak na szybko.
    Przy wcześniejszym (jeszcze aktualnym) sposobie rozliczania liczyło się to mnie więcej tak: 4000[kWh]/0,8=5000kWh, czyli instalacja ok 5kWp, bo 1kWp może w ciągu roku dać ok 1MWh.
    Teraz przy nowym systemie już nie będzie 0,8 ale coś między 0,35-0,45 w zależności jaka taryfa i inne mniej lub bardziej ważne definicje.
    Czyli 4000[kWh]/0,4(średnia) daje 10000kWh czyli instalacja ok 10kWp. Czas zwrotu się wydłuży 2x, ale jest jeden taki maluteńki plusik.

Jak ktoś będzie miał leżącą odłogiem kupkę kasy (a inflacja to zeżre) i kawałek terenu to będzie mógł postawić małą farmę PV chyba do 40kW (ale nie więcej niż moc przyłącza) i wtedy powinien otrzymywać zapłatę od zakładu energetycznego za wprowadzoną energię do sieci.
    arigato
    Level 28  
    Szkoda, że nie można wciąż i nadal tego bardziej matematołopatologicznie wyłożyć.
    I właśnie się dowiedziałem, że o kilka lat młodszy ode mnie kolega właśnie oddał koronę wirusowi.
    Ja z całym szacunkiem wobec takiego dictum...
    Czy jeszcze coś chcę napisać, zapisać, wypisać?
    Dziękuję za uwagę!
    wnoto
    Level 34  
    bambus94 wrote:
    Jak ktoś będzie miał leżącą odłogiem kupkę kasy (a inflacja to zeżre) i kawałek terenu to będzie mógł postawić małą farmę PV chyba do 40kW (ale nie więcej niż moc przyłącza) i wtedy powinien otrzymywać zapłatę od zakładu energetycznego za wprowadzoną energię do sieci.

ale chyba jest jakiś limit w postaci 20% zwrotu kasy a reszta "zgromadzonych" środków przepada.
    studniarz
    Level 19  
    bambus94 wrote:

Witam.
    Kolega chyba pomylił prosumenta z producentem. Jako prosument(z definicji PROducent-konSUMENT) nie dostaniesz grosza za tą energię bo środki zgromadzone na koncie a niewykorzystane na uregulowanie bieżących płatności po roku przepadają. Obecnie masz prawo wyprodukować, zapłacisz opłatę(haracz)- i 0,8/0,7 wyprodukowanej energii możesz odebrać-nadmiar przepada.
    Co innego producent....
    bambus94
    Level 32  
    wnoto wrote:

ale chyba jest jakiś limit w postaci 20% zwrotu kasy a reszta "zgromadzonych" środków przepada.

Ok, czyli to jest trochę nadinterpretacja z mojej strony.