Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie 1f pieca gazowego przez wymiennik ciepła do starej instalacji

Bazan1111 03 Dec 2021 10:43 2037 17
Buderus
    Bazan1111
    Level 10  
    Witam.
    Zakładam nowy temat, bo do starego postu nie otrzymałem odpowiedzi.
    Otóż z racji ustawy smogowej nakładającej obowiązek modernizacji źródła ogrzewania oraz coraz bardziej zaawansowanego wieku postanowiłem zmodernizować kotłownię. Na dzień dzisiejszy palę w starym żeliwniaku metodą od góry, na sezon grzewczy zużywam 2t węgla kamiennego + drewno na rozpałkę. Po wykonaniu obliczeń zapotrzebowania na ciepło niezbędne do ogrzania budynku przybliżony wynik to 12 032kWh/10kWh m3 gazu to 1200m3 jest niezbędne do ogrzania, uwzględniając jeszcze C.W.U powinienem w 1400-1500m3 zamykać cały rok.
    Po wielu przemyśleniach za i przeciw , piec węglowy DS V klasy + bufor ciepła, stawiam na ogrzewanie gazowe tj. piec 1F buderus logamax plus gb122i-15 th + bojler C.W.U 120l dwupłaszczowy Ermet.
    Ze względu na dobrze pracującą instalację grawitacyjną bez żadnej pompy, zasypuję do pieca węglarkę węgla ok.10-11kg odpalam od góry, zamykam piec i w dniu grzewczym moja rola się kończy. Proces palenia trwa 8-9h, na koniec procesu unister podnosi klapkę dolnego powietrza, dopala i zamyka piec. Temperatura w domu 22-25 stopni, poniżej 21,5 stopnia praktycznie nie spada.
    Jak to w życiu bywa, warto mieć alternatywę na nieprzewidziane zdarzenia typu awarie i inne niespodzianki, więc postanowiłem pozostawić układ otwarty z obecnym piecem a gazówkę wpiąć przez wymiennik ciepła. Nie mam zamiaru oszczędzać na wymienniku
    i rozważam nawet zakup 40KW, by był dobry odbiór wymienniku w celu uzyskania niskiej temperatury powrotu (zjawisko kondensacji). Z odbiorem ciepła nie powinno być problemu, bo w 3 pomieszczeniach mam stalowe podwójne grzejniki płytowe 2m długości, tylko przedpokój ma płytowy podwójny 1,2m, łazienka to jakieś purmo szerokości 0,5m.
    Teraz pytanie, czy dobrze kalkuluję wielkość wymiennika, ewentualnie jaki inny zastosować. Mile widziane uwagi do schematu podłączenia pieca do istniejącej instalacji. Za wpisy z góry uprzejmie dziękuję
  • Buderus
  • Helpful post
    piloo1
    Level 14  
    Miałem w taki sam sposób zainstalowany kocioł gazowy przez 11 lat. Działał bez żadnego problemu. Pompę P2 podłączyłem przez oddzielny sterownik, taki jak do kotłów węglowych, reagujący na wzrost temperatury na dolocie do wymiennika z nowego kotła CO. Nie trzeba wtedy ingerować w kocioł gazowy, mający często pompę PWM.

Dodano po 1 [minuty]:

Moc wymiennika około 40 kW będzie OK, miałem taka samą, kondensacja zachodziła bez problemu
    Bazan1111
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    Czyli dobrze kombinuję z tym układem. Znalazłem taki sterownik, myślę że dla moich potrzeb byłby wystarczający.
    https://wodexo.pl/pl/products/sterowniki/sterowniki-do-pompy-co/tech-sterownik-st-21-pompa-wyswietlacz-120015?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    Można ustawić histerezę w zakresie 1-10 stopni.
    Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, czy po zamknięciu zaworu 3D od pieca węglowego nie będę miał przez niego obiegu od dołu przez powrót.
    Pompa P2 na dopływie do wymiennika nie powinna pozwalać na taki cykl ale pewności nie mam.
    Może jeszcze któryś fachman wrzuci Swoje przemyślenia.
  • Buderus
  • Helpful post
    sylba
    Level 19  
    Moim zdaniem to przekombinowaleś.
    1. Siłą napędową ogrzewania grawitacyjnego jest różnicą gęstpości wody na powrocie i zasilaniu. Jakie parametry są w twojej instalacji 80/60?
    Jeśli tak to co ma dać ten zawór 3d i jaka siła przepchnie przez niego wodę?
    Jeśli kocioł gazowy mampoprzez wymiennik napędzać grawitację to także musi pracować na odpowiednio wysokich parametrach lub wyższych niż kocioł na paliwo stałe bo jest jeszce po drodze wymiennik. Jeśli parametry będą musiały być wysokie to nici z kondensacji.
    Co ma dać wymiennik 40kW jeśli będzie przepływają przez niego niewielką ilość wody 1/4 albo 1/3 mocy nominalnej?
  • Helpful post
    PchlaW81
    Level 23  
    masz zawór różnicowy? jak z wymiennika pompa pchnie to "powinna" dopchnąć kulę i zamknąć obieg. Przed pompą i wymiennikiem filtr, żeby nie zasyfiło pompy i wymiennika, za wymiennikiem chyba zawór zwrotny by pasowało. Popatrz na schemat wymiennika ... Jak z niego wychodzi, to po drugiej stronie czynnik ma wchodzic ale to chyba nawet na rysunku masz dobrze
    Bazan1111
    Level 10  
    sylba wrote:
    Moim zdaniem to przekombinowaleś.
    1. Siłą napędową ogrzewania grawitacyjnego jest różnicą gęstpości wody na powrocie i zasilaniu. Jakie parametry są w twojej instalacji 80/60?
    Jeśli tak to co ma dać ten zawór 3d i jaka siła przepchnie przez niego wodę?
    Jeśli kocioł gazowy mampoprzez wymiennik napędzać grawitację to także musi pracować na odpowiednio wysokich parametrach lub wyższych niż kocioł na paliwo stałe bo jest jeszce po drodze wymiennik. Jeśli parametry będą musiały być wysokie to nici z kondensacji.
    Co ma dać wymiennik 40kW jeśli będzie przepływają przez niego niewielką ilość wody 1/4 albo 1/3 mocy nominalnej?

Zawór 3D już jest na instalacji, na schemacie zaznaczyłem starą część pieca węglowego, zawór miał za zadanie rozdzielanie wody z kotła częściowo na grzejniki a częściowo na wymiennik c.w.u. i baypas do mieszania wody na powrocie by nie trafiała do kotła woda powrotna o zbyt niskiej temperaturze. Mogłem też zaworem zamknąć obieg na grzejniki i zostawić tylko na wymiennik c.w.u. - to była idea wykonania baypasa i zaworu 3d, po to został zamontowany. Tak więc 3Djuż jest stan istniejący, wyrzucam tylko wymiennik c.w.u bo w zamian ma być woda z pieca gazowego 1f i wymiennik termet 120l.
    Parametry w mojej instalacji, a jak można sterować węglem palonym od góry. Rozpalam i rozkład temperatur podczas procesu palenia jest różny, rozpalanie przy 40st. zamyka się klapka pieca na dole, powietrze idzie przez KPW w drzwiczkach zasypowych. Przy odgazowywaniu węgla jest temp. 55-60st, następnie faza spalania wytworzonego koksu- jak jest wiatr to i ok 70stopni.
    Generalnie ładuję do pieca węglarkę węgla rozpalam i zapominam o piecu, nigdy nie sprawdzałem temperatur wejścia i powrotu, instalacja ma blisko 40 lat, kto kiedyś projektował takie rzeczy?
    Co da wymiennik 40KW, moim zdaniem pewność dobrego odbioru ciepła z krótkiego obiegu instalacji pieca. Wiem że przewymiarowany, ale na logikę pompa P2 będzie mogła pracować na wolniejszym biegu a temperatura powrotu do pieca będzie niska by było zjawisko kondensacji i wysoka sprawność pieca. Zalecają chyba 2 krotnie mocniejszy wymiennik od mocy pieca, również z czasem wymiennik straci na sprawności, więc chyba 40KW nie będzie przewymiarowany.

Dodano po 8 [minuty]:

PchlaW81 wrote:
    masz zawór różnicowy? jak z wymiennika pompa pchnie to "powinna" dopchnąć kulę i zamknąć obieg. Przed pompą i wymiennikiem filtr, żeby nie zasyfiło pompy i wymiennika, za wymiennikiem chyba zawór zwrotny by pasowało. Popatrz na schemat wymiennika ... Jak z niego wychodzi, to po drugiej stronie czynnik ma wchodzic ale to chyba nawet na rysunku masz dobrze

Cenne uwagi, to pozostawię do dyskusji z instalatorem.
    Nie przewiduję zaworu różnicowego, uważam by jak najmniej wkładać armatury w układ by go nie komplikować, no może zawór zwrotny. Filtr jak najbardziej będzie trzeba zamontować bo swoje cuda instalacja w sobie ma a jak pompa ruszy to może po drodze "zabierać' farfocle.
    PchlaW81
    Level 23  
    Mi chodziło o to czy teraz na węglowym masz zawór różnicowy, nie jestem pewien, ale gdy pompa pchnie od wymiennika w zasilanie węglowe to kula pójdzie w dół i zamknie obieg do kotła węglowego ...
    Bazan1111
    Level 10  
    PchlaW81 wrote:
    Mi chodziło o to czy teraz na węglowym masz zawór różnicowy, nie jestem pewien, ale gdy pompa pchnie od wymiennika w zasilanie węglowe to kula pójdzie w dół i zamknie obieg do kotła węglowego ...

Nie mam zaworu różnicowego, bo nie był mi potrzebny, wszystko chodzi do tej pory jak trzeba. Tylko 3D służył do sterowania.
    Dzisiaj o 11.30 odpaliłem węglaka i jeszcze teraz macałem grzejniki i są lekko ciepłe. mają tak ze 30 stopni, w domu mam 25 stopni, przewidują -15 u mnie, już jest -5. Zobaczę jaka rano będzie temperatura w domu.
    sylba
    Level 19  
    Bazan1111 wrote:
    Co da wymiennik 40KW, moim zdaniem pewność dobrego odbioru ciepła z krótkiego obiegu instalacji pieca. Wiem że przewymiarowany, ale na logikę pompa P2 będzie mogła pracować na wolniejszym biegu a temperatura powrotu do pieca będzie niska by było zjawisko kondensacji i wysoka sprawność pieca. Zalecają chyba 2 krotnie mocniejszy wymiennik od mocy pieca, również z czasem wymiennik straci na sprawności, więc chyba 40KW nie będzie przewymiarowany.

Nie przekonuje mnie takie uzasadnienie. Ilość ciepła po jednej i po drugiej stronie wymiennika jest taka sama, więc przepływ pomnożony przez spadek temperatury po jednej stronie będzie równy przepływowi pomnożonemu przez spadek temperatury po drugiej stronie. Założenie, że można dowolnie schłodzić wodę obiegową jest błędne, bo zależy to od równowagi wymiany ciepła pomiędzy otoczeniem i pomieszczeniem, pomieszczeniem i grzejnikami, grzejnikami i wodą grzewczą i na koniec równowagą wymiany ciepła w wymienniku i kotle. Ilość ciepła oddawana przez grzejniki do otoczenia jest uzależniona od różnicy średniej temperatury wody w grzejnikach i temperatury pomieszczenia z jednej strony, a z drugiej strony jest równa ciepłu jakie woda przekazuje grzejnikowi. Wynika z tego, że aby przekazać określoną ilość ciepła do pomieszczenia grzejniki muszą mieć odpowiednią średnią temperaturę - im większa ilość potrzebnego ciepła tym wyższa temperatura. To przekłada się na możliwy spadek temperatury wody przepływającej przez grzejniki i konsekwentnie przenosi się na wymiennik i kocioł. Przepływ przez kocioł gazowy wynika z jego parametrów konstrukcyjnych - musi być odpowiedni by przenieść maksymalną moc kotła przy maksymalnej temperaturze wody grzewczej i maksymalnej temperaturze wody powrotnej, które są zależne od wymaganych parametrów wody w grzejnikach. I tu się koło zamyka.
    Bazan1111
    Level 10  
    sylba wrote:
    Bazan1111 wrote:

Nie przekonuje mnie takie uzasadnienie. Ilość ciepła po jednej i po drugiej stronie wymiennika jest taka sama, więc przepływ pomnożony przez spadek temperatury po jednej stronie będzie równy przepływowi pomnożonemu przez spadek temperatury po drugiej stronie. Założenie, że można dowolnie schłodzić wodę obiegową jest błędne, bo zależy to od równowagi wymiany ciepła pomiędzy otoczeniem i pomieszczeniem, pomieszczeniem i grzejnikami, grzejnikami i wodą grzewczą i na koniec równowagą wymiany ciepła w wymienniku i kotle. Ilość ciepła oddawana przez grzejniki do otoczenia jest uzależniona od różnicy średniej temperatury wody w grzejnikach i temperatury pomieszczenia z jednej strony, a z drugiej strony jest równa ciepłu jakie woda przekazuje grzejnikowi. Wynika z tego, że aby przekazać określoną ilość ciepła do pomieszczenia grzejniki muszą mieć odpowiednią średnią temperaturę - im większa ilość potrzebnego ciepła tym wyższa temperatura. To przekłada się na możliwy spadek temperatury wody przepływającej przez grzejniki i konsekwentnie przenosi się na wymiennik i kocioł. Przepływ przez kocioł gazowy wynika z jego parametrów konstrukcyjnych - musi być odpowiedni by przenieść maksymalną moc kotła przy maksymalnej temperaturze wody grzewczej i maksymalnej temperaturze wody powrotnej, które są zależne od wymaganych parametrów wody w grzejnikach. I tu się koło zamyka.

No to mi zabiłeś ćwieka.
    Pytanie jak to w miarę sensownie obliczyć, tzn. moc wymiennika.
    Maksymalna moc cieplna potrzebna do ogrzania mojego domu (w dzień temperatura w pomieszczeniach założona do obliczeń 22 stopnie) przy temperaturze zewnętrznej -22 stopnie wynosi 6,2 KW.
    Przeciętna moc cieplna potrzebna do ogrzania mojego domu (w dzień temperatura w pomieszczeniach założona do obliczeń 22 stopnie) przy temperaturze zewnętrznej dobowej 1,3 stopnia wynosi 2,9 KW.
    Wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą 78 W/m2.
    Wg charakterystyki zakładany piec do mojej instalacji to:
    https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/buderus-logamax-plus-gb072-14v2-kociol-kondensacyjny-wiszacy-jednofunkcyjny-14-kw-regulator-rc310-bialy-kod-8734150076.html#/
    Przy znamionowej mocy cieplnej na poziomie 30% i w reżimie niskotemperaturowym osiąga sprawność 98,1% i wytwarza 4,3 Kw, pytanie jakie to są warunki tj. temp. zasilania i powrotu, by osiągać sprawność na poziomie blisko 100%, pomijając oczywiście straty ciepła na wymienniku.
    Jeszcze takie coś na obiegu głównym przed pompą P2 zamontować:
    https://afriso.pl/aktualnosci/2020-08-14-nowosc-w-ofercie-afriso-kompaktowy-magnetyczny-separator-zanieczyszczen-ads-110
    sylba
    Level 19  
    Bazan1111 wrote:
    Przy znamionowej mocy cieplnej na poziomie 30% i w reżimie niskotemperaturowym osiąga sprawność 98,1% i wytwarza 4,3 Kw, pytanie jakie to są warunki tj. temp. zasilania i powrotu, by osiągać sprawność na poziomie blisko 100%, pomijając oczywiście straty ciepła na wymienniku.

Kondensacja występuję gdy temperatura spalin jest poniżej 57C. Taka sytuacja nastąpi jeśli temperatura wody powrotnej z instalacji będzie co najmniej kilka stopni niższa. Im niższa tym kondensacja będzie bardziej intensywna. Wszystko zależy od parametrów pracy instalacji. Jeśli są 80/60/20 to kondensacja będzie występowała jedynie przy częściowych obciążeniach gdy temperatura wody powrotnej będzie poniżej 50C. Jeśli instalacja będzie pracowała na parametrach 55/40/20 lub niższych, to kondensacja będzie zapewniona także przy dużych obciążeniach. Czy instalacja będzie mogła pracować przy niższych parametrach będzie w dużej mierze zależało od wielkości grzejników. Przy niższych parametrach przepływy będą mniejsze i moc grzejników będzie mniejsza. Jeśli mimo tego mocy wystarczy by ogrzać pomieszczenia, to można obniżać. Ograniczeniem może być tylko temperatura powrotu, która dla kotłów na paliwa stałe nie powinna być niższa od 50 C z uwagi na korozję. To co jest pożądane w kotłach kondensacyjnych tu jest mankamentem.
    Wracając do twojego pomysłu, nie wiem czy w ogóle warto stosować wymiennik w obwodzie kotła gazowego. Wymiennik spowoduje podwyższenie parametrów wody obiegowej przez kocioł gazowy co ograniczy okresy pracy z kondensacją. Wymusza także zastosowanie dodatkowej pompy obiegowej w układzie grawitacyjnym - czyli układ przestaje być grawitacyjny. Jeśli ma być obieg wymuszany, to wystarczy pompa w kotle i armatura zamykająca obieg wody przez nieużywany kocioł na paliwo stałe i odwrotnie - armatura odcinająca obieg przez kocioł gazowy gdy pracuje grawitacja. A co z grzaniem cwu przez kocioł na paliwo stałe?
    Bazan1111
    Level 10  
    Kondensacja występuję gdy temperatura spalin jest poniżej 57C. Taka sytuacja nastąpi jeśli temperatura wody powrotnej z instalacji będzie co najmniej kilka stopni niższa. Im niższa tym kondensacja będzie bardziej intensywna. Wszystko zależy od parametrów pracy instalacji. Jeśli są 80/60/20 to kondensacja będzie występowała jedynie przy częściowych obciążeniach gdy temperatura wody powrotnej będzie poniżej 50C. Jeśli instalacja będzie pracowała na parametrach 55/40/20 lub niższych, to kondensacja będzie zapewniona także przy dużych obciążeniach. Czy instalacja będzie mogła pracować przy niższych parametrach będzie w dużej mierze zależało od wielkości grzejników. Przy niższych parametrach przepływy będą mniejsze i moc grzejników będzie mniejsza. Jeśli mimo tego mocy wystarczy by ogrzać pomieszczenia, to można obniżać. Ograniczeniem może być tylko temperatura powrotu, która dla kotłów na paliwa stałe nie powinna być niższa od 50 C z uwagi na korozję. To co jest pożądane w kotłach kondensacyjnych tu jest mankamentem.
    Wracając do twojego pomysłu, nie wiem czy w ogóle warto stosować wymiennik w obwodzie kotła gazowego. Wymiennik spowoduje podwyższenie parametrów wody obiegowej przez kocioł gazowy co ograniczy okresy pracy z kondensacją. Wymusza także zastosowanie dodatkowej pompy obiegowej w układzie grawitacyjnym - czyli układ przestaje być grawitacyjny. Jeśli ma być obieg wymuszany, to wystarczy pompa w kotle i armatura zamykająca obieg wody przez nieużywany kocioł na paliwo stałe i odwrotnie - armatura odcinająca obieg przez kocioł gazowy gdy pracuje grawitacja. A co z grzaniem cwu przez kocioł na paliwo stałe?[/quote]

Nie wiem czy dobrze kombinuję ale zakładam taki scenariusz, żeby zachodziła u mnie kondensacja to muszę zamontować mocny wymiennik np. 40KW, by dobrze przekazywał ciepło do instalacji c.o.
    Jeżeli piec gazowy "ustawię" np. na temperaturę 50 stopni to chciałbym np. by temperatura powrotu czyli wypływająca z wymiennika miała powiedzmy w granicach 30-35 stopni by zachodziło zjawisko kondensacji.
    Jak to osiągnąć? Starać się sterować szybkością przepływu wody w instalacji pompą P2 tak by przepływająca przeciwprądowo woda w instalacji uzyskiwała zakładane parametry tj.50/30-35.
    Mam w instalacji 3 duże grzejniki panelowe, każdy podwójny 200cm to powinno generować możliwość dobrego odbioru ciepła.
    Na dwóch dużych grzejnikach mam zawory do dławienia przepływu, to też mogę nimi regulować odbiór temperatury. Pomijam grzejnik w przedpokoju podwójny panel 100cm i łazienkę, te mają grzać na maxa bez żadnego dławienia.
    Uważam, że pompa jest w moim obiegu niezbędna podczas pracy pieca gazowego bo nie mogę liczyć na samą grawitację, która dobrze działa przy piecu węglowym, gdzie są rury 50-ki, tu byłoby połączenie z wymiennika do instalacji c.o. średnicą 3/4" czy 1" to raczej jest za mały przekrój, dlatego niezbędna będzie pompa, która będzie wymuszać "obmywanie" płyt w wymienniku i transportować czynnik grzewczy w zależności od ustawienia szybkości przepływu.
    Również nie mogę wpiąć bezpośrednio pieca do instalacji bo mam obieg otwarty i niski poziom słupa wody by dobrać piec, który "odpala" na praktycznie nie istniejącym ciśnieniu w instalacji c.o.( obecnie mam wodę w instalacji 50cm nad najwyżej umieszczonym grzejnikiem w grzejącej instalacji).
    Rury które biegną na poddasze są w środku puste podobnie jak naczynie wzbiorcze ( poziom wody w pionach i rurach do naczynia wzbiorczego jest na pewnej wysokości i waha się w zależności od podgrzania, zależny od rozszerzalności wody), dlatego mam problem by dokonać przeróbki instalacji na układ zamknięty, drugi powód to jest taki że straciłbym grawitację, na której bardzo mi zależy by pozostała.
    Wymiennik c.w.u. który obecnie funkcjonuje planuję usunąć a grzanie cw.u. ma się odbywać w nowo zainstalowanym zasobniku ermeta (zabezpieczany żywicą) lub termiki (stal nierdzewna)120l przy pomocy pieca gazowego, który taką funkcję posiada ( grzanie wody jest jego priorytetem przed c.o.).
    Wymiennik musi być bo mam niskie ciśnienie w instalacji i żaden piec nie odpali.
  • Helpful post
    sylba
    Level 19  
    Bazan1111 wrote:
    Nie wiem czy dobrze kombinuję ale zakładam taki scenariusz, żeby zachodziła u mnie kondensacja to muszę zamontować mocny wymiennik np. 40KW, by dobrze przekazywał ciepło do instalacji c.o.
    Jeżeli piec gazowy "ustawię" np. na temperaturę 50 stopni to chciałbym np. by temperatura powrotu czyli wypływająca z wymiennika miała powiedzmy w granicach 30-35 stopni by zachodziło zjawisko kondensacji.
    Jak to osiągnąć? Starać się sterować szybkością przepływu wody w instalacji pompą P2 tak by przepływająca przeciwprądowo woda w instalacji uzyskiwała zakładane parametry tj.50/30-35.
    Mam w instalacji 3 duże grzejniki panelowe, każdy podwójny 200cm to powinno generować możliwość dobrego odbioru ciepła.
    Na dwóch dużych grzejnikach mam zawory do dławienia przepływu, to też mogę nimi regulować odbiór temperatury. Pomijam grzejnik w przedpokoju podwójny panel 100cm i łazienkę, te mają grzać na maxa bez żadnego dławienia.

Patrzę na scenariusz od końca. Załóżmy że twój grzejnik to Purmo C22 600x2000
    Jego moc nominalna przy parametrach 75/65/20 wynosi 3418 W. Przy parametrach jakie zakładasz 50/35/20 jego moc wyniesie 1121 W, a przy 50/30/20 890 W. Tu pojawia się pierwsze pytanie - czy taka moc grzejnika wystarczy do ogrzania pomieszczenia?
    Odpowiednio do przeniesienia tych mocy wymagany przepływa wody w obiegu grzejnikowym będzie wynosił odpowiednio: 48,22 kg/h oraz 30,63 kg/h.
    Pomijając w tym momencie wymiennik, twój kocioł gazowy będzie musiał wytworzyć taką moc cieplną tzn. 1121 W lub 890 W. Tu kolejne pytanie jaką minimalną moc ma/będzie miał kocioł gazowy? Trudno będzie znaleźć taki, który jest w stanie pracować z taką mała mocą - więc będzie pracował okresowo (będzie taktował). Wracam teraz na chwilę do wymiennika. Skoro temperatura powrotu wody z grzejników będzie 35 lub 30 C to minimalna temperatura wody w obiegu kotłowym będzie minimum jakieś 5C wyższa, a więc 40 lub 35 C. Tak na szybko kocioł kondensacyjny Termet Ecocondens Slim ma minimalną moc cieplną przy parametrach 50/30C 3,0 kW, a wymagany dla tej mocy przepływ przez kocioł będzie 129 kg/h.
    Odpowiedz teraz sobie na te pytania i kombinuj dalej.
  • Helpful post
    piloo1
    Level 14  
    Do wiadomości z 3 grudnia: Taki sterownik w zupełności wystarczy. Przy wymienniku o mocy 40 kW kondensacja zachodziła bez problemu. Używałem instalację przez 10 lat. Ważne, aby nie przekombinować, nie ingerować w kocioł, w jego pompę.

Dodano po 6 [minuty]:

Przez zawór 3D może faktycznie część wody z kotła gazowego przepływać przez kocioł węglowy. Spotkałem się z rozwiązaniem w postaci przesterowania zaworu 3D na wymiennik i wstawienia zaworu odcinającego prze wymiennikiem.
    sylba
    Level 19  
    piloo1 wrote:
    Przy wymienniku o mocy 40 kW kondensacja zachodziła bez problemu.

Stosowanie wymiennika 40 kW by przenieść moc 1 - 3 kW to gruba przesada.
    Bazan1111
    Level 10  
    sylba wrote:
    piloo1 wrote:
    Przy wymienniku o mocy 40 kW kondensacja zachodziła bez problemu.

Stosowanie wymiennika 40 kW by przenieść moc 1 - 3 kW to gruba przesada.

Ale jak działało poprawnie to w czym problem. Zalecają 0,3m2 powierzchni wymiennika na 10 KW mocy przy piecu gazowym czy węglowym, czyli zakładany buderus ma 3-14 KW mocy, więc 0,5m2 wymiennika jest niezbędne.
    Na znanym portalu aukcyjnym przy wymienniku 30Kw 0,69m2 powierzchni wymiany, czyli już spełnia parametry, ale z czasem będzie tracił swoje właściwości więc jak jest przewymiarowany to świat się nie zawali.
    Biorę na logikę, że jak będzie mocniejszy to bezproblemowo nawet przy wolnym przepływie będzie przekazywał ciepło, wolny przepływ przez grzejniki to będzie lepszy odbiór ciepła z czynnika grzewczego i zarazem powinna być niższa temperatura na powrocie. Jak będzie niższa temperatura na powrocie więc będzie potrzebne więcej ciepła do przekazania przez wymiennik by z kolei była niższa temperatura powrotu na piec gazowy ( chodzi o zjawisko kondensacji).

Dodano po 4 [minuty]:

sylba wrote:
    Bazan1111 wrote:

Patrzę na scenariusz od końca. Załóżmy że twój grzejnik to Purmo C22 600x2000
    Jego moc nominalna przy parametrach 75/65/20 wynosi 3418 W. Przy parametrach jakie zakładasz 50/35/20 jego moc wyniesie 1121 W, a przy 50/30/20 890 W. Tu pojawia się pierwsze pytanie - czy taka moc grzejnika wystarczy do ogrzania pomieszczenia?
    Odpowiednio do przeniesienia tych mocy wymagany przepływa wody w obiegu grzejnikowym będzie wynosił odpowiednio: 48,22 kg/h oraz 30,63 kg/h.
    Pomijając w tym momencie wymiennik, twój kocioł gazowy będzie musiał wytworzyć taką moc cieplną tzn. 1121 W lub 890 W. Tu kolejne pytanie jaką minimalną moc ma/będzie miał kocioł gazowy? Trudno będzie znaleźć taki, który jest w stanie pracować z taką mała mocą - więc będzie pracował okresowo (będzie taktował). Wracam teraz na chwilę do wymiennika. Skoro temperatura powrotu wody z grzejników będzie 35 lub 30 C to minimalna temperatura wody w obiegu kotłowym będzie minimum jakieś 5C wyższa, a więc 40 lub 35 C. Tak na szybko kocioł kondensacyjny Termet Ecocondens Slim ma minimalną moc cieplną przy parametrach 50/30C 3,0 kW, a wymagany dla tej mocy przepływ przez kocioł będzie 129 kg/h.
    Odpowiedz teraz sobie na te pytania i kombinuj dalej.

To już jest jakiś obraz, pewnie po zamontowaniu będzie trochę kombinacji z ustawianiem parametrów, jeszcze może czujnik pogodowy do ustalenia krzywych. Zapotrzebowanie mojego domu w ciepło to 80W/m2, czyli pomieszczenia w których jest grzejnik 2m potrzebują ok.1600W. Przy zakładanej temperaturze zasilania 50/35/20 jego moc wyniesie 1121W, może podniesienie temperatury zasilania do 55/35/20 wystarczy by pomieszczenie ogrzać do zadanej temperatury.
    sylba
    Level 19  
    Bazan1111 wrote:
    Ale jak działało poprawnie to w czym problem. Zalecają 0,3m2 powierzchni wymiennika na 10 KW mocy przy piecu gazowym czy węglowym, czyli zakładany buderus ma 3-14 KW mocy, więc 0,5m2 wymiennika jest niezbędne.
    Na znanym portalu aukcyjnym przy wymienniku 30Kw 0,69m2 powierzchni wymiany, czyli już spełnia parametry, ale z czasem będzie tracił swoje właściwości więc jak jest przewymiarowany to świat się nie zawali.

Świat się nie zawali. Worek cementu możesz przewieźć w bagażniku samochodu osobowego, ale na upartego możesz zamówić tira. Twój wybór.
    Przy parametrach 55/35/20 moc grzejnika wzrośnie niewiele - będzie 1260 W.
    Podwyższenie temperatury powrotu do 40 C spowoduje wzrost mocy do 1492 W, a gdy temperatura powrotu wzrośnie do 45C dopiero wówczas moc osiągnie satysfakcjonującą wartość 1714 W.
    Bazan1111
    Level 10  
    Przy parametrach 55/35/20 moc grzejnika wzrośnie niewiele - będzie 1260 W.
    Podwyższenie temperatury powrotu do 40 C spowoduje wzrost mocy do 1492 W, a gdy temperatura powrotu wzrośnie do 45C dopiero wówczas moc osiągnie satysfakcjonującą wartość 1714 W.[/quote]
    No to powiedzmy temperatura 55/40 będzie generować moc grzejnika na 1500W co powinno wystarczyć na ogrzanie pomieszczeń.
    Na logikę planuję tak duży wymiennik płytowy, by sterować przepływem odbioru ciepła pompą w układzie grzewczym. Dopiero podczas użytkowania można będzie uzyskać pogląd czy założenia były słuszne. To dopiero na wiosnę zmiana mnie czeka. Obecnie póki co węglarka węgla zapewnia ogrzewanie całodobowe + CWU. Temperatura nie spada mi poniżej 20,5stopnia, momentami osiąga 25 stopni podczas odgazowywania węgla i spalania koksu. Metoda palenia od góry w węgloku jest super rozwiązaniem.