Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson Expression Photo XP-8600 - Zakup wybranego modelu

RAIN MAN 03 Dec 2021 18:43 939 6
phoenixcontact
    RAIN MAN
    Level 14  
    Witam, mam prośbę a zarazem i pytanie.
    Czy są drukarki atramentowe faktycznie z opcją gdzie głowica nie zasycha oraz podobno nie uszkadza się ???
    Czy po prostu jest to kit marketingowy ???
    Zastanawiam się nad drukarką wielofunkcyjną stąd do Was prośba który z tych modeli wybrać.
    Znalazłem również taki model gdzie jest w opisie właśnie iż głowica nie zasycha i nie uszkadza się.
    Jest to niższy model od tego podanego w temacie a jest nim:
    Epson Expression Photo XP-8500.
    Lecz w modelu wyższym znów w opisie nic nie jest wspomniane o tej funkcji.
    Interesuje mnie po prostu jak to się mówi kombajn aby było właśnie drukowanie etykiet na płytach, skaner i rzecz jasna drukarka.
    Fakt iż podany wyższy model kosztuje troszkę ale jestem w stanie zainwestować dlatego proszę o radę jak wyżej wspomniałem.
    Pozdrawiam i liczę na pomoc w wyżej opisanym temacie.
  • phoenixcontact
    SKuba64
    Level 10  
    Może zauważyłeś, że ostatnio drukarki są coraz droższe, zaś interfejs tańszych modeli upodabnia się do modeli sprzed 20 lat. A w ich w opisach i instrukcjach piszę się wiele głupot, nie uwzględniając rzeczy ważnych. Ta drukarka wygląda (i jest opisywana) obiecująco, ale ...
    1. Dla mnie istotną rzeczą jest pokrywa skanera pozwalająca na umieszczenie pod nią czegoś więcej niż kartki lub gazety. Producenci przestali pisać o tym drobiazgu i trzy dni szukałem odpowiedzi u sprzedawców. Dopiero dwudziesty odpowiedział, że da się upchnąć publikację o grubości około 1,5 - 2 (na siłę) cm.
    2. Opisy mówią o "grubym papierze" na którym można drukować. Czasem muszę coś zrobić na wizytówkowym. Stare drukarki nie miały z tym problemu. Czy ta może drukować na kartonie? Grzebałem w dokumentacji, pisałem, pytałem. W końcu wyszło, że może drukować na papierze do 94 g/m kw. Czyli nieco grubszym papierze xero. Dla mnie "gruby papier" to 160 - 190 g/m kw.
    3. Nikt nie może (nie chce) powiedzieć mi, czy to coś ma polskie menu. Ale znalazłem wiele drukarek tego typu przecenionych (zwrot z powodu braku polskiego menu).
    Reasumując - jeśli nie wadzi Ci brak polskiego menu, nie kserujesz/skanujesz książek, nie robisz nic na grubszym papierze, ale lubisz drukowac na płytach CD i zdjęcia, to bedzie sprzet dla Ciebie.
    Co do zasychania głowic: NIKT JESZCZE NIE WYMYŚLIŁ GŁOWIC NIEZASYCHAJĄCYCH. Drukarka nieużywana tydzień - dwa, na pewno będzie wymagała od jednego do kilku czyszczeń. To, co ma zapewnić niezasychanie, to procedury samoczyszczenia głowic uruchamiane automatycznie, o ile drukarka jest stale w trybie stand-by. To urządzenie ma takie procedury. Ale jeśli działają tak jak w Brotherach, to licz się z nocnymi pobudkami, bo wszystkie moje Brothery czyszczą się między 2 a 4 w nocy ;)
  • phoenixcontact
    SKuba64
    Level 10  
    Ciekawego nic, bo wszystkie drukarki dobre i w normalnej cenie wywiało z magazynów.
    Albo są dobre, ale po 1600 i więcej, albo ... dziwne.
    Z musu kupiłem Canona ts6351, bo potrzebowałem na gwałt, a cena była dobra (ostatnia sztuka z półki - 649 zł, a w innych sklepach chodzą już po 800 i więcej) i nie jestem szcześliwy:
    Zalety: nieduża, niebrzydka, ma duplex automatyczny, dobra jakość druku, poprawne działanie wifi, na skaner da się położyć coś grubości do max 2 cm.
    I to tyle.
    Wady: Obsługa z pomocą malutkiego ekranu i przycisków - dość złożona,
    Długi czas rozpoczęcia zadania druku i długi czas jego kończenia.
    Długi czas wyłączania.
    Odwrócenie strony w duplexie trwa około 10 sekund. Czyli dłużej niż sam wydruk. 10 letniemu Brotherowi 552 ta operacja zajmuje sekundę.
    Wcale nie jest cicha. Zamienniki też nie kosztują grosze - markowy i pewny zamiennik (komplet) to 109 zł. Nieznany mi choć mający dobre opinie to prawie 70 zł.
    fdolas202
    Level 2  
    Używam drukarki Epson XP 8600 od roku. Wieczne kartridże, tusz Lyson hexachrome hlf. Zużyłem po 100ml. tuszu, czyli jakieś pół litra i ponad 1000 kartek a4.
    Puszczałem kartki o gramaturze 180 z podajnika dolnego. Myślę, że z góry pójdzie nawet 240. Tusz jak oryginał, nie zauważyłem różnicy po zmianie. Chyba, że na plus. Czarny jest taki czarny, że pochłania całe widmo światła. Wydruki takie jak z serii L800.
    Skaner nadaje się tylko do dokumentów.
    Nie wolno dopuszczać do braku tuszu bo przywrócenie do używalności pochłania dużo czasu i nerwów.
    Według mnie kombajn nie do zdarcia. No i jak każda drukarka. wymaga ciągłej uwagi.
    Dawid_Bittner
    Level 12  
    Witam, dotychczas używałem Brothera DCP J140W, prosta, bez polskiego menu, bez duplexu, ale miała wifi na którym mi zależało. Dodatkowo w nocy włączała automatycznie tryb czyszczenia - trudno to oczywiście nazwać zaletą, ale może dzięki temu głowica nadal działa, pomimo używania alternatywnych zasobników. Niestety pojawiły się problemy z podajnikiem papieru i zacząłem się rozglądać za czymś niedrogim o podobnej funkcjonalności. Znalazłem Epsona XP-5150 na cztery zasobniki oraz właśnie Epsona XP-8600 na sześć zasobników w porównywalnej cenie 500-600 zł. Mam tylko pytanie czy do tych modeli zasobniki mają elektronikę, czy mogę używać do nich zasobniki alternatywne? Pozdrawiam.
    fdolas202
    Level 2  
    Dawid_Bittner. Witam. Nie wiem jak wyglądają oryginalne zasobniki. Swoją kupiłem już używaną z zamiennikami. posiadają czipy. Resetują się przez wyjęcie i włożenie. Dobra wiadomość - katuję ją nadal i jest nieśmiertelna.