Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć kamerę pod chińskie radio z Androidem?

Piterpan 03 Dec 2021 22:27 6498 3
    Piterpan
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z podłączeniem kamery cofania pod chińskie radio z androidem.
    Niestety radio nie posiada żadnych naklejek itd. nie wiem co to za firma albo model aby podać.
    Podłączyłem kamerę jak pokazywało wiele różnych poradników mianowicie:
    Z kamery:
    - czerwony przewód 12v do światła cofania - -masa
    -żółty chinch ze sterowaniem do 2 żółtego chincha oraz czerwony przewod- sterowanie również pod 12v do światła cofania. Następnie na drugim końcu:
    -żółty chinch do radia, czerwony wychodzaący od niego pod reverse z radia.
    Po włączeniu wstecznego przełącza się na czarny ekran i nie ma żadnego obrazu z kamery.
    Spróbowałem pominąć 12v od cofania czyli zostawiłem reverse, a po drugiej stronie czerwony kabel od chinch z czerwonym kablem od kamery. W tym wypadku po włączeniu biegu nic się nie dzieje.
    Czy ktoś ma pomysł i wie jak mi pomóc ? Lub naprowadzić na rozwiązanie tej zagadki ?
    Dziekuje
    kokapetyl
    Level 43  
    Piterpan wrote:
    Po włączeniu wstecznego przełącza się na czarny ekran i nie ma żadnego obrazu z kamery.

Czy przypadkiem radio nie ma dwóch wejść (sygnałowych) przednia i tylna kamera? I tu jest pomieszane, albo w sterowaniu radia jest funkcja wyboru kamery.
    Piterpan
    Level 10  
    Tak, tu popełniłem błąd. Nie pod to wejście kamery się wpinalem chinczem. Kamera działa :)
    Mam jeszcze jeden problem do radia były dwa kable USB z wtykami. Wpiąłem je we właściwe miejsca lecz nie widzi żadnego pendrive. Czy ktoś, wie jak i czy należy jakoś aktywować te wyjścia ?
    kokapetyl
    Level 43  
    Piterpan wrote:
    do radia były dwa kable USB z wtykami. Wpiąłem je we właściwe miejsca lecz nie widzi żadnego pendrive. Czy ktoś, wie jak i czy należy jakoś aktywować te wyjścia ?

Mam tak samo, jednak nie dochodziłem przyczyny, coś mi świta że trzeba mieć odpowiedni format tego pendrive.
    Podrzucę Ci instrukcje do mojego, może się coś doczytasz, niestety jest uboga i na dodatek w języku niemieckim.