Ja też szukam nowego sterownika, i nigdzie nie mogę go dostać. Pisałem już do dwóch firm, w tym do dystrybutora w PL. Dostaje odpowiedzi typu: "nie ma i nie wiadomo kiedy i czy będzie". Może ktoś coś poradzić? Może jakiś zamiennik. Hulajnoga jest prawie nowa, szkoda jej.
Dostałem ją do naprawy od znajomego. Pierwszy raz naprawiam taki sprzęt. Nie chciała się włączyć. Okazało się że tranzystory NCEP6080AG na jednej fazie w sterowniku były zwarte. Chciałem zamówić nowe z ali, ale po wylutowaniu i pomiarach okazało się, że tranzystory były przebite do bramek, więc napięcie zasilania poszło na ich sterowanie
Z tego co wiem to hulajnoga była zakupiona w popularnym sklepie z RTV/AGD, lecz właściciel zgubił gwarancje/paragon. Swoją droga szkoda że tak popularny sklep sprzedaje takie badziewia, do których nie ma części zamiennych...
Dziś też dostałem do naprawy Frugala z błędem E2 i brakiem reakcji na włącznik. Po odpieciu baterii, przy włączeniu jest jeden długi sygnał, a LCD nic nie pokazuje. Spotkał się ktoś z Was z takimi objawami?
Z mojego serwisowego doświadczenia pamiętam że w tym modelu E02 w zasadzie oznacza problem z silnikiem.
W naprawianym przeze mnie egzemplarzu:
1. Sprawdziłem sprawność czujników Halla
2. Sprawdziłem przewód zasilania silnika na drożność i zwarcia
3. Sprawdziłem kontroler - mosfety.
Wszystko było sprawne, error był nadal.
Pożyczyłem fabrycznie nowy sterownik (350zł, da się kupić oryginal, jednak czy warto?) - error był nadal.
Cala zabawa zakończyła się wymianą na nowy zestaw: display + sterownik 350W z Ali. Oczywiście wszystko ruszyło od razu:-) Czego i wam życzę.
HULAJ! - Serwis hulajnóg i rowerów elektrycznych w Pabianicach To się da zrobić! ^_^ - kwestia czasu, wiedzy i pieniędzy
Pontikos, tylko, ze w przypadku tego Frugala u mnie niestety sam sterownik bez podpiętych LCD i peryferii pobiera po podaniu zasilania 20 mA i po dłuższym czasie procesor się grzeje.
Zestawy, które wymieniłeś - posiadam - kilka takich (driver wraz z LCD), ale montowanie takiego LCD i wydanie knapowi, co zdewastował tą hulajnogę mija się z celem. Mam w okolicy skatepark i widziałem co wyczyniają na elektrycznych hulajnogach. Próbują naśladować tricki jak z gry ProSkater… wiec zaraz by wróciła tylko z samym mocowaniem wystającego LCD…
Także rozważałem, ale szkoda czasu i zestawu na to w tym konkretnym przypadku.
Skąd można kupić oryginał nawet za 350 pln? Można prosić o źródło?
Sterownik ściągnąłem prywatnym kanałem od jednego z oficjalnych serwisantów Frugala, oni tez maja je wydzielane co do sztuki z niemieckiej centrali.. :/
HULAJ! - Serwis hulajnóg i rowerów elektrycznych w Pabianicach To się da zrobić! ^_^ - kwestia czasu, wiedzy i pieniędzy