Witajcie moi drodzy.
Od jakiegoś czasu kompletuję sobie zestaw tanich elektronarzędzi korzystających z jednego, dość popularnego typu baterii - BL1830/BL1850/BL1860. Motywacją tworzenia takiego zestawu jest niska cena oraz fakt, że nie korzystam z tego typu narzędzi regularnie, a jedna bateria na kilka sprzętów nie jest dla mnie problemem. W tym temacie przedstawię pierwsze z nich - budżetową wkrętarkę zamówioną z Chin. Czy zakup się opłaci, czy też może dostanę produkt o wątpliwej jakości? Przekonajmy się.
Wkrętarka na ofercie sprzedawcy
Produkt znalazłem w sieci pod hasłem "1/2" 88N.m 13mm Cordless Electric Wrench Screwdriver LED for Makita 18V Battery". Szukałem specjalnie czegoś z przesyłką z Czech, by odebrać towar szybko i bez problemów z cłem.
Produkty tego typu są sprzedawane bez baterii, stąd ich niska cena!
W zestawie nie ma też bitów! Miałem już ich trochę "w spadku", więc dla mnie to nie problem!
Poniżej zrzut ekranu z oferty, ale wykonany nieco po zamówieniu już (zniknęła opcja wysyłki z Czech, okresowo jest ona dostępna):

Parametry:

Teraz dostępny jest on za 40$, czyli około 160zł. Jak kupowałem był nieco tańszy, a dodatkowo potem dostałem częściowo zwrot kosztów, o tym później.
Produkt kompatybilny jest z bateriami (zdaniem sprzedawcy):
√ seria baterii 18V B, np. BL1850B(197285-8),BL1840B(197270-1),BL1830B(197602-2),BL1430B(197618-7),BL1820B(197487-6);
√ seria BL1850,BL1840,BL1440(196391-6),BL1415(194560-3),BL1815N(196781-3);
Nie jest kompatybilny z :
× G Series baterie np. BL1813G(196663-9) BL1413G(196882-7) BL1415G BL1430G BL1815G
× 18v Ni-CD baterie np. 1822(194465-7)
Grafiki promocyjne od sprzedawcy:

Oprócz klasycznej regulacji momentu obrotowego, mamy tu dodatkowo dwa tryby szybkości (od góry przełącznik; wolniejszy tryb ma większą siłę - większy moment obrotowy) i tryb wkręcania oraz udarowy (ikonka "młoteczka").

Wkrętarka w rzeczywistości
Paczka została wysłana z niemiec, chociaż w nazwie nadawcy jest "CZ". Dotarła po kilku dniach, ale to raczej jej zawartość okazała się być zaskakująca:

Nie spodziewałem się wodotrysków ale i tak uważam, że troszkę sprzedawca przesadził. Zobaczcie sami:

Produkt wysłany bez żadnego oryginalnego pudełka, instrukcji, dodatkowo noszący znamiona wcześniejszego użytkowania. Czyżby ze zwrotu bądź second hand?
Przynajmniej slot na baterie jest taki jak chciałem:

Ale jakość przedmiotu jednak dla mnie była niedopuszczalna i zgłosiłem zażalenie u sprzedawcy, które zostało uhonorowane zwrotem 8$ (w postaci punktów kuponowych w serwisie gdzie kupowałem, ale zawsze):

No i jeszcze zdjęcie baterii (klon Makity) i ładowarki:

Oba przedmioty kupowałem na tym sam portalu co wkrętarkę. Po około pół roku użytkowania (kupowałem ten zestaw jakoś w maju tego roku, teraz jest grudzień) nie odczuwam problemów z baterią, aczkolwiek nie wykonywałem pomiarów jej rzeczywistej pojemności. Może wkrótce...
Mini-test wkrętarki, odczucia
Mimo wszystko przetestowałem ten produkt i generalnie jestem zadowolony. Rzeczywiście jest mocna, potrafi poradzić sobie nawet z długimi, solidnie wkręconymi śrubami, z wierceniem w drewnie, w metalu, zasadniczo we wszystkim do czego jej potrzebowałem.
Trochę z niej już korzystałem, np. przy demontażu mebli, łóżka, ale i tak pokusiłem się o zrobienie dodatkowego testu pod zdjęcia, rezultaty poniżej.
Test z klockiem drewna:

Nawet taki długi wkręt do drewna można wkręcić szybko (bez nawiercania otworu wcześniej), tyle że on już wymaga sprzęgiełka na mocniejszym ustawieniu.
W radiatorze też można wywiercić otwór:

Powiększyć go:

Inna próba ze plyta meblowa:

Na koniec może coś trudniejszego:

Aha, i testowałem jeszcze udar, tyle że nieco później i mam jedno zdjęcie. Jednakże działa, daje radę, udało się powiesić półkę w pełni dzięki wkrętareczce z tematu:

Wnętrze wkrętarki
Z ciekawości jeszcze zajrzałem do środka, ale nie demontowałem już np. przekładni:

Silnik w środku jest szczotkowy.

Przełącznik/kontroler szybkości to FA8-16/1. O dziwo można dostać w sieci zamiennik:

Ciekawostka - adapter na baterię
Zaprojektowałem również własny adapter na baterię BL1830, który docelowo pozwolił mi ożywać kilka elektronarzędzi ze śmieci.
Szczegóły tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3815553.html
Ciąg dalszy jeszcze jest do opisania, ale poniżej zapowiedź rezultatów:

Ciąg dalszy tematu
Trochę tych elektronarzędzi kompatybilnych z BL1830 już mam - wkrótce opiszę kolejne:

I w przypadku kolejnych narzędzi nie będzie już tak źle jak tu. Ale to w kolejnych tematach...
Podsumowanie
Na początku byłem dość mocno niezadowolony. Nigdzie w ofercie nie ma informacji, że dostanę produkt w takim stanie. Na szczęście sprzedawca stanął na wysokości zadania i dokonał częściowego zwrotu kosztów które poniosłem. Sama wkrętarka natomiast nie okazała się być taka zła.
Nie korzystam z tej wkrętarki każdego dnia, ale już przyszło mi nią demontować łóżko, montować konstrukcje, wiercić otwór w radiatorze, a nawet i w ścianie (z udarem) i naprawdę się w każdej sytuacji przydała.
Na koniec zaznaczę, że w żaden sposób ten temat nie ma być reklamą produktu który kupiłem. Wręcz przeciwnie, testuję produkty z Chin byście Wy nie musieli.
A teraz pytanie do Was - co sądzicie o kompletowaniu sobie takiej serii elektronarzędzi kompatybilnych z jednym rodzajem ogniwa z Chin? Czy macie jakieś sprawdzone sklepy bądź oferty gdzie można kupić tańsze klony, czy też wolicie kupować w pełni firmówki?
Cool? Ranking DIY