Witam
Po wykonaniu zegara na lampach Nixie, wpadłem na pomysł wykonania czegoś o podobnej zasadzie działania, lecz z długą żywotnością owych wyświetlaczy cyferek.
Obudowa wykonana ze sklejki 8 mm, którą wyfrezowałem na cnc3018, sklejona warstwowo i pomalowana lakierobejcą. Z czarnej pleksi 2 mm wyciąłem maskownice diod led, oraz ramkę dla wycentrowania słupka z cyferkami. Cyfry wycięte z pleksi bezbarwnej 2 mm i wygrawerowanymi cyframi 0-9, łącznie 40 szt. Tu niestety nie podołałem na moim sprzęcie, ani tego wyciąć laserem 5 W, ani wyfrezować, więc zamówiłem w firmie profesjonalnie wycięte laserem.
Na tokarce wykonane pierścionki z aluminium ładnie ozdabiające podstawy kloszy. Klosze wykonane z żarówek typu retro z obciętym dołem

Środkowa lampka sekund wykonana z diody LED 10 mm.
PCB wykonane termotransferem, ze względu na dużą ilość miejsca nie bawiłem się w miniaturyzację elektroniki.
Sercem zegara jest arduino nano oraz układ czasowy ds3231.
Diody LED sterowane są multipleksowo 10x4. Nie obyło się bez problemów w tym wypadku. Aby uzyskać dobrą widoczność cyfr za dnia diody muszą bardzo jasno świecić. Natomiast w sterowaniu multipleksowym bezpośrednio z wyjść arduino prąd jest bardzo mały, 9 mA uzyskałem bez rezystorów. Zamiast diod 20 mA postanowiłem użyć diod 5 mA o tej samej jasności mcd, i tu niestety jasność w niewielkim stopniu się poprawiła. Najlepszym rozwiązaniem problemu byłoby zastosowanie driverów dla LEDów, jako że słaby ze mnie programista języków pisanych i aby nie przerabiać programu zaczerpniętego z innego projektu Nixie, zastosowałem układy TD62783 oraz ULN2303.
Dzięki tym układom bez problemu uzyskuję 20 mA na diodach.
Program zaczerpnięty z projektu na lampach Nixie innego autora. Program pokazuje tylko czas, który ustawiamy za pomocą 2 przycisków. Mam w planach rozbudować program o pokazywanie daty i temperatury, oraz jakiś efekt ładnego przechodzenia na kolejne cyfry (z moimi zdolnościami programistycznymi nie wiem co z tego wyjdzie

Schemat:

Na zdjęciach kolor pomarańczowy (led 0805 400 mcd 20 mA) i kolor biały (led 0805 400 mcd 20 mA).
Na kolorze białym cyfry są bez problemu widoczne w dzień, jak i przy oświetleniu wieczorem. Natomiast przy pomarańczowym zegar musi stać w zaciemnionym miejscu, by był za dnia dobrze widoczny.

Kod:
Code: c
Wersja ESP
16.01.2022- zmiana elektroniki w zegarku. Wymiana arduino nano na NodeMCU v3, sterowanie ledami odbywa się poprzez rejestry przesuwne 74hc595, dekodery bcd CD4028 i drivery tranzystorowe TD62783. Układ aktualizuje godzinę po wifi. Dodatkowo jest ekran OLED 128x64 i enkoder z przyciskiem do obsługi menu, który zrobiłem jako dopinany osobno gdy jest potrzeba. Nowe oprogramowanie posiada funkcje takie jak:
Ustawienie strefy czasowej,
Automatyczny czas letni/zimowy,
Godziny w trybie 12/24,
Właczenie/wyłączenie migania diody sekundnika.
Ochrone katod dla lamp nixie, czyli efekt przeliczania kazdej cyfry, ustawiane co 1,2,5,10,15min lub wyłączenie efektu,
Automatyczne wyłączenie/właczenie o zadanej porze,
Wygaszacz ekranu OLED,
Aktywacja 0 w pierwszej kolumnie godzin,
Reset WiFi.
Kod dla nodeMcu :
[Syntax
Code: c
Film:

[/b]
Cool? Ranking DIY