Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator temperatury TECH - niedogrzewanie podłogówki do zadanej wartości

Pesk87 05 Dec 2021 08:33 252 2
    Pesk87
    Level 10  
    Witam.

Mam problem z regulatorem odpowiedzialnym za podłogowę nie chce mi dogrzać do końca, zostawi 0.2 stopnia a nawet i czasami 0.4 stopnia żeby wyłączyć pracę kotła. Przed mrozami zachowywał się normlanie dogrzewał do zadanej temperatury. Podłogowa jest ustawiona na grzanie stałe 38 stopni, zwiększyłem nawet przepływ na rotometrach do 2 ml i nic nie pomogło.

Mam podłączone dwie strefy ogrzewania na pietrze grzejniki i regulator supercar, grzejniki działają na krzywej grzewczej.
    Na parterze mam podłogowkę i regulator techa grzanie stałe 38 stopni.

W czym może tkwić problem?

Poniżej zdjęcia jak to wygląda

Przemko21
    Level 27  
    W sterowaniu podłogowym najlepiej stosować zawór trójdrożny z siłownikiem sterowanym pogodowo. Jeżeli puszczasz stałą temperaturę na ogrzewanie podłogowe to albo przegrzeje (gdy + na zewnątrz) albo niedogrzeje (gdy - a zewnątrz). W podłogówce najlepiej jak pompa chodzi cały czas, a regulacja odbywa się temperaturą zasilania. Gdy już sterujesz pompą (czy to z kotła czy z obiegu) to histereza powinna być jak najniższa, bliska 0, żeby nie było wahań temperatury w pokoju.
    Jeżeli chodzi o instalację to jest sprzęgło i dodatkowe pompy na obiegi?
    Pesk87
    Level 10  
    Piec Immergas Hercules ma wbudowane 2 pompy, obiegi są podzielone.

Co do sprzęgła to nie wiem, chyba nie mam.

Czyli sugerujesz, ze lepiej jak podłącze podłogowkę pod czujnik pogodowy, aktulanie mam tak zdobione na piętrze bo tam mam grzejniki, a na parterze podłogowkę. Oraz dwa oddzielne regulatory temperatury, jeden do grzejników drugi do podłogowki