Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat instalacji elektrycznej opis co i jak.

PolaczekAmator 05 Dec 2021 17:55 579 18
    PolaczekAmator
    Level 3  
    Witam. Robię mały remont i teraz przyszła pora na elektrykę. Chciałbym płyty kręcić ale najpierw muszę puścić kable z prądem. Mam jakieś tam doświadczenie, może nie za duże, ale poprowadzić kable i je podłączyć będę potrafił. Chciałbym żeby ktoś, kto zna się lepiej ode mnie, opisał mi jak i jakie kable mam poprowadzić do poszczególnych punktów. Zrobiłem taki ?mały schemat?, na którym zaznaczyłem co i gdzie chciałbym, żeby było. Fajnie jakby ktoś pomógł mi z tymi kabelkami :]
    Zielony -puszka z której miałbym poprowadzić kable,
    żółty - lampy,
    fioletowy - kontakty,
    niebieski - wł/wył światła,
    różowy - wentylator który miałby się załączać razem z światłem w łazience.
    Szkoda że lapek mi nie chodzi tak, bym lepiej tą rozpiskę zrobił, a tak to na tele trochę słabo, ale mam nadzieje, że to wystarczy. Pozdrawiam!
    kokapetyl
    Level 43  
    PolaczekAmator wrote:
    ale poprowadzić kable i je podłączyć będę potrafił.

I chyba trafiamy na pierwsze schody.
    PolaczekAmator wrote:
    Zielony -puszka z której miałbym poprowadzić kable

Co to za puszka? Przewidziałeś ile obwodów będzie w niej?
    Twoja rozpiska mało co mówi, trzeba dokładnie określić przeznaczenie gniazd (co będzie podłączane) szczególnie dotyczy odbiorników większej mocy.
    dasilvaart
    Level 23  
    Z zielonego do niebieskiego
    Z niebieskiego do żółtego i różowego
    Z zielonego do fioletowego

Pewnikiem nic moje kolorki nie wniosą do tematu
    Ale to będzie tak samo jak Twoje pisanie.
    Przeczytaj co napisałeś i co chcesz uzyskać.
    Postaw się na miejscu czytającego i odpowiedz na pytanie
    Co z tego pisania wynika ??
    odp. NIC
    I tyle w temacie
    PolaczekAmator
    Level 3  
    @kokapetyl spodziewałem się takich odpowiedzi ;)
    Co to za puszka? Jest to puszka z której poprowadzony jest przewód na światło i gniazdko w tym pomieszczeniu.. ile obwodów będzie hmm pewnie duzo ;P jeśli chodzi o sprzęty które będą używane to z tego co najwiecej będzie potrzebować prądu to będzie to pralka, w łazience (tam gdzie jest zaznaczony wentylator) chciałbym dać ze dwa kontakty pod które np. mama mogła by podłączyć sb suszarkę czy jakieś inne sprzęty tego typu. W tym ostatnim dużym pomieszczeniu (w przyszłości to miałby być mój pokój) to tam co najwiecej prądu by pobierało to chyba byłby to telewizor nie wiem jakaś wieża itp. Wiem rozpiska nie jest najlepsza mógłbym się bardziej postarać..
    Teraz będę próbował delikatnie dostać się do tej zielonej puszki.. podesłać zdjęcia jak ją odkryje?
    kkas12
    Level 43  
    PolaczekAmator wrote:
    Jest to puszka z której poprowadzony jest przewód na światło i gniazdko w tym pomieszczeniu.
    Zacznijmy od tego, że niedopuszczalnym jest łączenie oświetlenia z gniazdami.

Gniazd w łazience komentował nie będę, gdyż moim zdaniem jest to zapraszanie kostuchy do tańca.
    PolaczekAmator
    Level 3  
    @kkas12 Tyle to wiem ale to ja tego nie robiłem a teraz chciałbym zrobić to właśnie tak jak powinno być chociaż w tym pomieszczeniu.. wiem ale i tak chciałbym mieć podwójny kontakt w tej łazience..
    kkas12
    Level 43  
    Więc skoro wiesz, to po co starocie chcesz reanimować?
    Trzeba zrobić po bożemu tak jak standardy wskazują.
    Po co trupa reanimować?
    Po co stare puszki odkrywać i fotografować?

A co chcesz to jedno. Zaś to co mówią statystyki to drugie.
    One raczej przeczą chciejstwu.
    Rozwiązania w niektórych państwach również.
    karolark
    Level 42  
    PolaczekAmator wrote:
    chociaż w tym pomieszczeniu.. wiem ale i tak chciałbym mieć podwójny kontakt w tej łazience..

Skoro kolega wie ze to będzie źle to po co to robi?
    PolaczekAmator
    Level 3  
    Dobra widzę że tutaj pomocy nie uzyskam.. wiec trzeba będzie zamknąć temat poszukać elektryka tak chyba będzie najlepiej.
    Brivido

Level 33  
    Pokaż zdjęcie tej puszki o której piszesz.
    PolaczekAmator
    Level 3  
    @Brivido proszę bardzo.
    Brivido

Level 33  
    Gdzie masz w takim razie bezpieczniki obecnie? Skoro przewód z licznika idzie od razu na obwody gniazd i lamp? Gdzie jest licznik?
    PolaczekAmator
    Level 3  
    @Brivido licznik jest po drugiej stronie ściany..
    Brivido

Level 33  
    Jaka jest techniczna szansa wywalenia tego na klatkę schodową? Jest gdzieś w pobliżu? Przydało by się tutaj również wymienić WLZ. Są dwa bezpieczniki, a jeden przewód do puszki, co one zasilają?
    PolaczekAmator
    Level 3  
    @Brivido na klatkę schodową nie za bardzo bo to jest dom jednorodziny (stare budownictwo wszystko do remontu..) a co to jest WLZ? Bo w sumie to pierwszy taz się spotykam z takim skrótem ;v yyy co zasilaj te dwa bezpieczniki pytasz.. tzn sytuacja wyglada następująca że ten ze zdj to jest tak jakby główny licznik i od niego jest poprowadzony kabel do drugiej części mieszkania gdzie kiedyś był drugi licznik bo mieszkały turaj dwie rodziny a teraz nie ma tego drugiego licznika tylko jest kabel poprowadzony i podłączony do tego jednego bezpiecznika ..
    PolaczekAmator
    Level 3  
    Przepraszam ale czy jest ktoś wstanie powiedzieć Mi jak to tak naprawdę musiałoby być zrobione? żeby było tak jak na tym rysunku który zamieściłem..?
    kokapetyl
    Level 43  
    PolaczekAmator wrote:
    Przepraszam ale czy jest ktoś wstanie powiedzieć Mi jak to tak naprawdę musiałoby być zrobione?

1. Brak informacji o układzie sieci zasilającej.
    2. Każdy obwód obciążony od 2KW w z wyż powinien mieć swój oddzielny obwód. (pralka, zmywarka piekarnik itp.)
    3. Oddzielne obwody dla gniazd i oddzielne dla oświetlenia.
    3a. Powinno się robić tak że każde pomieszczenie powinno mieć oddzielne obwody (gniazd i oświetlenia)
    Z rysunku wynika (trzy pomieszczenia) to już co naj miej 6- niezależnych obwodów (gniazda, oświetlenie), + dedykowane dla odbiorników o większym poborze prądu.
    Wniosek taki, że trzeba tą "rozdzielnicę" mocno rozbudować.
    W zależności od rodzaju sieci, dochodzą jeszcze aparaty RCD
    dasilvaart
    Level 23  
    PolaczekAmator wrote:
    powiedzieć Mi jak to tak naprawdę musiałoby być zrobione

Najpierw weź papier w kratkę i przyjmij wymiar 1 kratka 1 metr - lub jakoś takoś
    Zwymiaruj pomieszczenia i naszkicuj
    Umieść na planie meble i sprzęt elektryczny (pralka, zmywarka, TV itp)
    Teraz zrób to wyżej napisano - zaznacz obwody powyżej 2 kW (pralka, suszarka, indukcja - itp)
    Wydziel obwody gniazd dla:
    1) kuchni
    2)łazienki
    3)reszta gniazd - do 8 - 10 gniazd na obwód.
    Naszkicuj gdzie jest ten licznik
    Przemyśl gdzie przy tym liczniku umieścić rozdzielnicę - zależności od grubości ściany pod tynkowa lub natynkowa
    Które to piętro
    Gdzie jest główny przyłącz - taka skrzynka z bezpiecznikami i jak może przebiegać trasa nowego kabla z przyłącza do miejsca gdzie jest licznik
    Na początek tyle