Są regulatory na 14,6-14,8 V jesli to Bosch. Wrzuc zdjęcie
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereLEDówki wrote:Al3 bzdury, akiu sie zasiarcza jak jest niedoladowany czyli napięcie ponizej 11,4V. Dlatego kazdemu mówie ze 0% ladowania do napięcie 12,6V a nie jsk ktoś mówi 0V.Akumulator będzie chronicznie niedoładowany, więc ulegnie
LEDówki wrote:baterie utrzymywane przy napięciu buforowym lub nieznacznie niższym ulegają zasiarczeniu.
Strumien swiadomosci swia wrote:LEDówki wrote:baterie utrzymywane przy napięciu buforowym lub nieznacznie niższym ulegają zasiarczeniu.
Tak, tylko ze napiecie przechowywania ma byc nizsze od buforowego a nie wyzsze. Akumulator przechowywany przy napieciu 13,8 v po 2 latach jest suchy i warny 2zł kg.
Po naladowaniu akumulator nalezy odlaczyc od ładowania!
nikusert wrote:Witam .
Powracając do tematu przeróbki regulatora, zastosowałem owego czasu regulator RE-28 elektroniczny stosowany w Autosanach, po niewielkiej modyfikacji i dołożeniu potencjometru, mogłem w okresie zimowym zmienić napięcie ładowania.Pierwsze zastosowanie tego regulatora było w Maluchu, następnie Golf 2 diesel.Ciekawe rozwiązanie miały alternatory produkcji CCCP, które miały śrubkę.Jej wkręcenie zmieniało napięcie ładowania na okres zimowy.Były to alternatory stosowane w Uazach i Kamazach.
LEDówki wrote:tak jak to robi wiekszosc samochodow z elektronicznym sterowaniem ladowania, juz mnie to wqur...... jak raz jest 13v zaraz po tym 15V i h...... wiadomo czy układ sprawny czy nie. A robie tego duzo.sobie kolega wyobraża odłączanie akumulatora w samochodzie w czasie jazd
LEDówki wrote:Być może będą na tyle uprzejmi że podzielą się z kolegą informacjami.
Strumien swiadomosci swia wrote:LEDówki wrote:baterie utrzymywane przy napięciu buforowym lub nieznacznie niższym ulegają zasiarczeniu.
Tak, tylko ze napiecie przechowywania ma byc nizsze od buforowego a nie wyzsze. Akumulator przechowywany przy napieciu 13,8 v po 2 latach jest suchy i warny 2zł kg.
Po naladowaniu akumulator nalezy odlaczyc od ładowania!
LEDówki wrote:Jest tam informacja o tym, że baterie utrzymywane przy napięciu buforowym lub nieznacznie niższym ulegają zasiarczeniu. Opisany jest też sposób ładowania takich akumulatorów by przywrócić im chociaż część pojemności. Tam też są powypisywane bzdury?
LEDówki wrote:Ok, ktoś tam powypisywał bzdury. Niech koledze będzie. Nawet niech będzie, że kolega nazwał mnie publicznie kłamcą. Poziom tego forum to dno i pięć metrów mułu.
^ToM^ wrote:że akumulator zasiarcza się jak jest używany/przechowywany w stanie nie naładowania.
Strumien swiadomosc... wrote:akiu sie zasiarcza jak jest niedoladowany czyli napięcie ponizej 11,4V. Dlatego kazdemu mówie ze 0% ladowania do napięcie 12,6V a nie jsk ktoś mówi 0V.
Strumien swiadomosci swia wrote:^ToM^ wrote:że akumulator zasiarcza się jak jest używany/przechowywany w stanie nie naładowania.
Ty faktycznie masz problem z rozumieniem czytanego textu.Strumien swiadomosc... wrote:akiu sie zasiarcza jak jest niedoladowany czyli napięcie ponizej 11,4V. Dlatego kazdemu mówie ze 0% ladowania do napięcie 12,6V a nie jsk ktoś mówi 0V.
Quote:korozja na zaciskach (nie na oczkach tylko tam gdzie oczko ściska przewód
quaczuq wrote:Sam rozwiązuje problem ten problem kablami 16mm2 jak "big 3" w car audio.
Czyli dodatkowy kabel równolegle:
1. Plus aku do B+
2. Silnik - karoseria
3. Minus aku-karoseria
Efekt? Pod obciążeniem było 13.6 teraz 14.35 do 14.60 jak jest zimno poniżej 14 nie spadnie.
carrot wrote:zaciśnięte kable nie kontaktują w klemach akumulatora.
carrot wrote:W grupie VW, w samochodach które mają skrzynkę bezpieczników blaszkowych na akumulatorze
E8600 wrote:To można nazywać naprawą natomiast podbijanie napięcia bez znalezienia przyczyny to droga w złą stronę (mówiąc grzecznie).
carrot wrote:
W grupie VW, w samochodach które mają skrzynkę bezpieczników blaszkowych na akumulatorze kabel od alternatora potrafi grzać się tak, że śruba mocująca wytapia się z obudowy skrzynki
kolo9 wrote:carrot wrote:
W grupie VW, w samochodach które mają skrzynkę bezpieczników blaszkowych na akumulatorze kabel od alternatora potrafi grzać się tak, że śruba mocująca wytapia się z obudowy skrzynki
W tym rzecz że w Sharanie 00 nie mam tej skrzynki i bardzo proszę kolegów o podpowiedź gdzie jej szukać. W tym miejscu u mnie jest sterownik wentylatorów
Gerri wrote:dla mnie to całe podnoszenie napięcia ładowania diodą to "maskowanie gó.na dezodorantem"
Strumien swiadomosc... wrote:Odpowiedz na Wasze pytanie a zwlaszcz speca od MB to napiecie na styku d+, bo wzgledem niego regulator reguluje.
vorlog wrote:możesz mi zaproponować lepszy sposób utrzymania właściwych warunków eksploatacji akumulatora,
Gerri wrote:aspekt sprawy który nie został w tym wątku poruszony
Gerri wrote:właśnie typu słabe styki w różnych miejscach
vorlog wrote:Oczywiście, regulator mierzy to napięcie klasycznie, między masą (minusem) a wyjściem B+ (ładowanie akumulatora).
Michał_74 wrote:Chyba czas na modyfikację mojego starego regulatora. KIA Sportage 2,0 z '09.