logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ograniczyć temperaturę wody w podłogówce i czy ST-20 ma taką regulację?

GismO83 08 Gru 2021 11:16 699 5
REKLAMA
  • #1 19751260
    GismO83
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

chciałbym popisac mój zdaje się problem ...

mam jeszcze kocioł na węgiel KWK20 (czekam na gazowy), w lato przeprowadziłem remont nowego pomieszczenia i zostało tam położone ogrzewanie wodne podłogowe.

Pan, który mi robił instalację zastosowa =ł taki rozdzielacz:
    https://instalhurt.sklep.pl/ROZDZIELACZ-7-DO-OGRZEWANIA-PODLOGOWEGO-DO-PODLOGWKI

oraz sterownik ST-20.

Jako że jest to duże pomieszczenie 52m2 nie robiliśmy jakiś sekcji żeby grzały inaczej, tylko całość ma grzać tak samo.

Niedawno położyłem panele na podłogę, ktróe wg instrukcji moga być na podłogówkę do 28 stopni.

w piecu palę różnie, ale najmniejsza temperatura na innym sterowniku to 45 stopni.

I teraz tak, jak mam 45 stopni na piecu to rozumiem że te 45 stopni idzie również w podłogówkę, bo jeśli dobrze rozumiem na ST-20 można ustawić w trypie praca ręczna temperaturę na pokretle przy iku stopniach ma się sterownik wyłączać pompę ?

Bo wydaje mi się że powinien być zastosowany sterownik żeby dawał okresloną temperaturę wody na podłogówkę ;/

Prosze o opinie.

Pozdrawiam,
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 19751296
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    W rozdzielaczu który będziesz miał jest mi. "Zawór mieszający ESBE 20-50st. - z regulacją"
    Nim ograniczysz temperaturę wody jaka ma płynąć w "podłogówce".
  • REKLAMA
  • #3 19751329
    GismO83
    Poziom 9  
    Hmm ok, czyli rozumiem że w tym rozdzielaczu nastawiam mniej więcej temperaturę i będzie hulało ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19751355
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Tak, będzie hulało.
    Zawór ten ( czarny, po lewej stronie na dole zdjęcia ) właściwie nie ma nastaw z napisaną temperaturą, ma tylko skalę cyfrową - 1, 2, 3 itp.
    Prawdopodobnie w ulotce będzie napisane jaka cyfra odpowiada za jaką temperaturę.
  • REKLAMA
  • #5 19751358
    GismO83
    Poziom 9  
    Ok , to dziś podziałam z tematem ja wrócę do domu, bardzo dziękuję za info.
  • #6 19751362
    GismO83
    Poziom 9  
    Ok , to dziś podziałam z tematem ja wrócę do domu, bardzo dziękuję za info.

Dodano po 55 [sekundy]:

problem z regulacją temperatury w ogrzewaniu podłogowym.
REKLAMA