Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Amica ZIM646E - pompa myjąca, jaki kondensator?

dzarmul 08 Dec 2021 19:04 600 5
Buderus
    dzarmul
    Level 9  
    Szanowne grono. Jako że z elektryki super mocny nie jestem to proszę o pomoc i udzielenie odpowiedzi na proste pytanie. Posiadam zmywarkę w której figle płata pompa myjąca, a mianowicie - nie startuje o własnych siłach. Na osi pompy jest nacięcie, jeżeli włożę śrubokręt i lekko "pomogę" pompie, wówczas cykl mycia idzie i tu pojawia się pytanie - czy uszkodzeniu/zużyciu mógł ulec kondensator rozruchowy, przez co pompie ciężko ruszyć? Kondensator to MKP 305 3 µF +- 5%. Można założyć np. 4 µF? 5 µF? Co jest ważne przy doborze takiego kondensatora? Może ktoś miał podobną przygodę lub zna podobny problem, z góry dzięki i pozdrawiam, Jarek.
  • Buderus
  • Helpful post
    78db78
    Level 42  
    Możesz wymienić na 3uF, ale myślę że to wina pompy wytarte panewki i ma ciężko.
  • Buderus
    dzarmul
    Level 9  
    Cześć, na próbę podpiąłem kondensator 7,5uf bo tylko taki miałem i zmywara ruszyła, faktycznie po chwili pracy silnik był ciepły więc by go nie spalić wyłączyłem zmywarkę. Zakupiłem kondensator z podanego linka od Kenworth 18 i oczekuję na przesyłkę. Dzięki podpowiedziom człowiek jest już bogatszy w wiedzę. Jeszcze raz dzięki za odzew, pozdrawiam wszystkich.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    dzarmul wrote:
    na próbę podpiąłem kondensator 7,5uf bo tylko taki miałem i zmywara ruszyła
    Ruszy kilka razy i uszkodzisz pompę skutecznie. Nie używaj zmywarki póki nie dostaniesz kondensatora o właściwej pojemności.
    dzarmul wrote:
    jeżeli włożę śrubokręt i lekko "pomogę" pompie, wówczas cykl mycia idzie i tu pojawia się pytanie
    Bardziej bym podejrzewał wyciek na turbinie i łożysko się już blokuje.
    dzarmul
    Level 9  
    Hejka, wstawiony kondensator o parametrach takich jak fabryczne rozwiązał problem. Pompa śmiga, nie grzeje się, silnik ładnie startuje etc. Dzięki wszystkim za okazaną pomoc, zamykam.