Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung NV66M3531BS - brak działania dolnej grzałki i wentylatora po wymianie sondy

b.gruca 11 Dec 2021 04:29 1131 4
    b.gruca
    Level 2  
    Proszę o pomoc. Mam piekarnik Samsung NV66M3531BS - nie grzeje dolna komora, tzn. ani dolna grzałka, ani dolny wentylator z grzałką. Wykorzystałem radę o wymianie dolnej sondy - bez efektu.
    Pozdrawiam
    b.gruca
    Level 2  
    Nie działa cały dół: 1 obieg - dolna grzałka, 2 obieg - inna grzałka z wentylatorem. Oba obiegi można załączyć oddzielnie lub razem, a także w powiązaniu z górną komorą. W żadnej konfiguracji nie działa ani obieg 1, ani obieg 2.
    Wiem, że brak sygnału wiąże się z uszkodzeniem drogi jego przekazywania. Sondę wykluczyłem. Programator? - przy załączeniu całej komory załącza górną grzałkę, a dolnej nie; - przy załączeniu termoobiegu pracuje górny wentylator ze swoja grzałką, a dolny nie; więc na chłopski rozum uszkodzenie mało prawdopodobne. Płyta główna? - nie wiem. Czy tam jest na tym obwodzie termostat lub inne zabezpieczenie odpowiedzialne za dolną komorę, które padło - nie wiem. W ciemno wymieniałem sondę, a nie jest tania.... i dlatego proszę o wskazówki. Wskazówki skierowane bardziej do laika w tym temacie.
    COPLAND10
    Level 11  
    Sprawdź przekaźniki. Prawdopodobnie nadpalone są styki przekaźnika dolnej grzałki.
    jszydlowska75
    Level 1  
    Co prawda model NV70M3541RS, ale tu problem okazał się termostat jednej z komór. Jedna komora nie grzała i nie kręcił sie wiatrak.