Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspers Siemens EQ500 Integral - wyłącza się sam

Marina11 11 Dec 2021 13:37 864 10
    Marina11
    Level 3  
    Dzień dobry
    Niedawno zakupiłam ekspres EQ.500 Integral i po włączeniu go wydaje bardzo dziwne i głośne dźwięki stukania. Proszę o szybką odpowiedź :)
    sorier
    Level 28  
    Poza tym działa normalnie, robi wszystkie rodzaje kaw i nie rozsypuje suchej kawy albo fusów w komorze zaparzacza?
    Ekspres jest nowy czy "nowy"?
    Marina11
    Level 3  
    Tak robi każdy rodzaj kawy i ekspres jest nowy ma tydzień a jeśli chodzi o fusy to trafiają w odpowiednie miejsce jedynie jakieś drobinki są w skroplinach i na "sercu". A dźwięk już jest od pierwszego uruchomienia.
    sorier
    Level 28  
    Czy te dźwięki są tylko po uruchomieniu czy też w czasie (albo między) parzeniami kawy lub spieniania mleka? W którym momencie dokładnie?
    Marina11
    Level 3  
    Po włączeniu od razu pojawia się ten dźwięk który trwa może z 2/3 sekundy a później ekspres przygotowuje (czyści) się do pracy i nie ma żadnych niepokojących mnie dźwięków.
  • Helpful post
    sorier
    Level 28  
    Podejrzewam prace pustego zaparzacza, ale ciężko stwierdzić czy to trafna diagnoza nie słysząc tego.
    Marina11
    Level 3  
    Ale to jest coś złego?
  • Helpful post
    sorier
    Level 28  
    Zaparzacz wydaje specyficzny dźwięk, to normalne. Do puki wszystko działa, kawa i fusy nie są rozsypywane po komorze zaparzacza i nie wyskakują błędy (np "wyczyść zaparzacz" itp) to jest ok.
    sztefanszatan
    Level 1  
    A jak wydaje dziwny dźwięk tłuczenie przeskakiwanie , Kawa i woda jest wszędzie i co dwie trzy kawy komunikat "wyczyść zaparzacz" co z tym zrobić?
    sorier
    Level 28  
    Wyczyścić porządnie zaparzacz. Najlepiej z kompletną rozbiórką zaparzacza i smarowaniem go. W ostateczności wymiana na nowy, ale to też pomoże na krótko. Ten zaparzacz po prostu jest nieudany i wymaga ponadstandardowej troski. Na YT widziałem fajny film jak się to robi, jak znajde to wrzuce tu.
    Marina11
    Level 3  
    Witam, to znów ja problem z hałasem się skończył teraz mam drugi problem, gdy włączam ekspres normalnie się włączy wyczyści i gdy już mogę wybrać kawę i dostosować moc i ml kawy ekspres się wyłączył (czarny ekran bez mycia się). A więc spróbowałam jeszcze raz tym razem normalnie zrobiłam kawę i gdy chciałam go wyłączyć, żeby się wyczyści znów pokazał się czarny ekran.